Ανατροπή για αποδείξεις: Τι ισχύει τελικά για ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, συνδρομητική τηλεόραση

Ποια η νέα ανατροπή στις αποδείξεις που χτίζουν αφορολόγητο;

Το πρόσφατο σενάριο που έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις, λέει ότι κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται με την κοινή λογική.

Αυτό που ακούγεται τώρα είναι ότι οι αποδείξεις και οι ηλεκτρονικές πληρωμές ΔΕΚΟ, αλλά και κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης τελικά θα υπολογίζονται στο αφορολόγητο.

Εκτός από τα έξοδα του σούπερ μάρκετ, λοιπόν, που αποτελούν και τη βάση των εξόδων ενός νοικοκυριού, πλέον οι πολίτες θα μπορούν να συγκεντρώνουν για να χτίσουν το αφορολόγητο και τις αποδείξεις για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κινητό και συνδρομητική τηλεόραση.

Έτσι αν υπολογίσει κανείς και τα έξοδα για βενζίνη θα είναι σχετικά απλό να καλύψει το ποσό που απαιτείται βάσει του εισοδήματος για το αφορολόγητο και να αποφύγει τον επιπλέον φόρο 22%.

Οι δαπάνες που θα εξαιρεθούν- εκτός νέου απροόπτου- είναι όσες αποτελούν τεκμήρια όπως:

-Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου)
-Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για την απόσβεση δανείων
-Οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινοχρήστων.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι:

-Με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτουν το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ

-Με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ

-Με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.

-Πυκνό σκοτάδι καλύπτει, εν τω μεταξύ, τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις υπόλοιπες Υπουργικές Αποφάσεις, που είναι αναγκαίες για την ενεργοποίηση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Μεταξύ αυτών είναι η Απόφαση που θα ορίζει ποιες είναι οι προθεσμίες ανά δραστηριότητα για την υποχρεωτική τοποθέτηση POS κι αν ευσταθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι τουλάχιστον για φέτος θα εξαιρεθούν πολλές δραστηριότητες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, τότε κάλλιστα μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι το μέτρο του πλαστικού χρήματος στην πρώτη του εφαρμογή θα στεφθεί από αποτυχία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.