Ανακοίνωσε ανασχηματισμό ο Βούτσης: Πότε θα γίνει, ποιοι χάνουν την καρέκλα

Τι αποκάλυψε ο Νίκος Βούτσης για τον επικείμενο ανασχηματισμό;

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έβαλε «πάγο» στα σενάρια ανασχηματισμού για τώρα, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και τις γερμανικές εκλογές.

Σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε χαρακτηριστικά πως δομικός ανασχηματισμός δεν αναμένεται να γίνει πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ, ενώ προσέθεσε πως θα μπορεί να γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου) και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι εξελίξεις μετά τις γερμανικές εκλογές θα είναι πιο θετικές για την Ελλάδα, καθώς όλοι πλέον μιλούν για την ανάγκη μιας κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία της.

Σε ό,τι αφορά την εξεταστική που έχει ζητήσει η ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο και το Noor 1, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια μετά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, δηλαδή μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε ο κ Βούτσης ανέφερε ότι θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, το οποίο θα είναι το πρώτο που θα εγκριθεί με το άνοιγμα της Βουλής και πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αγροτικό συνδικαλισμό, του Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα και του υπουργείου Οικονομικών για τα τυχερά παίγνια, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής εντός της Γ΄ Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής θα συζητηθούν η Συνταγματική Αναθεώρηση και το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων, ενώ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι επαφές με την Κυπριακή Βουλή προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το Φάκελο της Κύπρου με βάση τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της περιόδου 1986-1988.

Η μεγάλη κόντρα

Εδώ και μέρες έχει γραφτεί ότι όλες οι γραμμές πληροφόρησης συγκλίνουν στο ότι θα έχουμε έναν ανασχηματισμό – «μερεμέτι» της κυβέρνησης και όχι για σαρωτικό ανασχηματισμό αλά Ανδρέα Παπανδρέου. Δηλαδή δεν θα έχουμε αλλαγές στα μεγάλα υπουργεία.

Σχεδόν σίγουρα θα βρεθούν εκτός υπουργικού νυμφώνος δευτεροκλασάτοι υπουργοί όπως οι κ. Παπαδημητρίου και Αποστόλου, ενώ μεγάλες είναι οι πιθανότητες αποχώρησης του κ. Μουζάλα, ο οποίος έχει γίνει το «κόκκινο πανί» για το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το τοπίο του δεν διαμορφώνεται μόνο από τις βουλές του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από τη μεγάλη κόντρα που εκτυλίσσεται τον τελευταίο ενάμισι (τουλάχιστον) χρόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι οι σχέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά μοιάζουν αρκετά με τις σχέσεις των… Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν! Οι δύο κορυφαίοι υπουργοί με δυσκολία ανταλλάσσουν καλημέρες όταν διασταυρωθούν τυχαία (και μόνο τότε!), ενώ έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί σκληρά σε κυβερνητικές συσκέψεις.

Η πλευρά Τσακαλώτου καταλογίζει στον Νίκο Παππά χοντροκομμένους χειρισμούς, προχειρότητα και παλαιοκομματικές λογικές. Από την άλλη, η πλευρά Παππά καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών προσωπική στρατηγική, α λα καρτ στήριξη στην κυβερνητική πολιτική και δημιουργία κόμματος μέσα στο κόμμα –η κατηγορία αφορά την τάση των “53+” στην οποία ο κ. Τσακαλωτος είναι ιδεολογικός «γκουρού».

Το τελευταίο επεισόδιο της κόντρας γράφτηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ο κ. Τσακαλώτος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον τρόπο που χειρίστηκε ο κ. Παππάς το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Αλλεπάλληλα βέτο

Η κόντρα Τσακαλώτου-Παππά προσθέτει μια επιπλέον, και μάλιστα πολύ σοβαρή, δυσκολία στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να διαμορφώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Και αυτό γιατί οι δύο πόλοι της σύγκρουσης θέτουν αλλεπάλληλα βέτο στη μετακίνηση στο δικό τους χώρο ευθύνης προσώπων που θεωρείται ότι ανήκουν στην «άλλη» πλευρά.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν νοείται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσακαλώτο και Παππά, η εξίσωση του ανασχηματισμού καθίσταται πολυπαραγοντική. Ο πρωθυπουργός καλείται να την επιλύσει με τον τόπο που θα επιφέρει τους λιγότερους κραδασμούς στην ήδη κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.