Καταρρέει η κυβέρνηση: Παραιτήσεις, χαφιέδες. Σκοπιανός ΥΠΕΞ: “Είμαστε Μακεδόνες, δικαίωμα μας”

Ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση προκαλεί η αδιάλλακτη στάση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, αλλά και οι βολές μεταξύ στελεχών των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ΑΝΕΛ ότι «δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο δισεκατομμύριο» να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά και την προσωπική δέσμευση του Πάνου Καμμένου ότι θα μείνει «με τον Τσίπρα ως το τέλος», η ένταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων παραμένει στα ύψη.

Μάλιστα, αυτή η ένταση προκαλεί ερωτήματα και πυροδοτεί νέα σενάρια πολιτικής αστάθειας, αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο μπορεί να αντέξει η σημερινή κυβέρνηση, η οποία δοκιμάζεται σοβαρά από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αλλά ακόμη κι αν δεν προκύψει τελικά συμφωνία με τη FYROM, είναι αβέβαιο αν η συγκυβέρνηση, με την παρούσα μορφή της, θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται στα οικονομικά θέματα, στο άμεσο μέλλον.

Φωτιά στη συγκυβέρνηση έβαλαν και οι σημερινές δηλώσεις του Σκοπιανού ΥΠΕΞ.

ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ: «Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε μακεδονικά, είναι δικαίωμά μας»

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μετά την συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε αδιάλλακτος: «Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», διεμήνυσε.

«Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε τη “μακεδονική” γλώσσα, ως μέρος των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση».

«Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες», πρόσθεσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δείχνει αδιάλλακτος σε κρίσιμα ζητήματα που η ελληνική πλευρά απαιτεί να αλλάξει, διακινδυνεύοντας να βάλει «φρένο» σε ενδεχόμενη συμφωνία.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί την ταυτότητα, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Όχι. Η ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δεν αποτελεί αντικείμενο απόφασης, αλλά ιστορικής διαδικασίας. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εάν χρειαστεί να “αγγίξουμε” την ταυτότητα, δεν θα υπάρξει λύση. Θα είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι δύο ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αρκετά μεγάλες για να αναγνωρίσουν κάτι τέτοιο».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ανέφερε ότι «το ζήτημα (σ.σ.: το ονοματολογικό) δεν μπορεί να επιλυθεί εάν μια πλευρά αισθάνεται νικημένη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο. Είναι καιρός η περιοχή να προχωρήσει. Η Ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Και συμπλήρωσε: «Μόλις η “Μακεδονία” προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σύμμαχοι με τους Έλληνες φίλους μας. Για εμένα, αυτή η διαδικασία είναι μια κοινή διαδικασία ανάπτυξης και ωρίμανσης. Και έχω μια κατανόηση για εκείνους που αντιτίθενται στην επίτευξη λύσης. Είναι ένα λεπτό ζήτημα. Η Μακεδονία δεν μπορεί να είναι μόνο δική μας, γιατί μέρος της είναι και στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι και μόνο ελληνική. Ένα μέρος της είναι στην επικράτεια ενός τρίτου κράτους (σ.σ.: προφανώς εννοεί τη Βουλγαρία). Κανείς δεν μπορεί να έχει μονοπώλιο ή αποκλειστικότητα του όρου “Μακεδονία”. Καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα όταν λέμε “είμαι Μακεδόνας”».

Ερωτηθείς, δε, από έναν Έλληνα δημοσιογράφο εάν η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Αν απαντήσω, δεν θα προσφέρω καλές υπηρεσίες σε κανένα από τα δύο μέρη».

«Στην ελληνική κοινή γνώμη υπάρχουν συζητήσεις που προκαλούν σύγχυση. Ορισμένα θέματα που ονομάστηκαν “αλυτρωτισμός” επιλύθηκαν το 1992, αλλά και το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Νιτμιτρόφ.

Παπαδημούλης: Ο Δ. Καμμένος θέλει να ρίξει την κυβέρνηση

Λάδι στη φωτιά έριξε η σημερινή παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μετά τον Νίκο Φίλη, που κατηγόρησε τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο ότι «συναγελαζόταν με βασανιστές της χούντας», εξεπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι απώτερος στόχος τού εν λόγω βουλευτή είναι να ρίξει την κυβέρνηση.

«Ο κ. Δ. Καμμένος έχει έναν οίστρο που υπερβαίνει τα όρια, αντιπολιτευτικό, και μάλλον αυτός υπηρετεί ένα σχέδιο, κατά τη γνώμη μου, που έχει στόχο τη ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με στόχο την πτώση της κυβέρνησης και ενδεχομένως και τη ρήξη εντός των ΑΝΕΛ» είπε μιλώντας στον Real FΜ ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο Δημήτρης Καμμένος είναι στριμωγμένος και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

«Νομίζω ότι ο κ. Δ. Καμμένος, ευτυχώς, δεν εκπροσωπεί και με αυτή του την υβριστική και χυδαία συμπεριφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Από ό,τι πληροφορούμαι, για αυτά που λέει και κάνει το τελευταίο διάστημα, είναι στριμωγμένος και απομονωμένος και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Για να σας το λέω, κάτι θα ξέρω» είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Ας σημειωθεί ότι προ διημέρου ο Δημήτρης Καμμένος είχε χαρακτηρίσει τον Δημήτρη Παπαδημούλη «δωσίλογο» και «πολιτικό χαφιέ», επειδή έστειλε σημείωμα και φωτογραφίες στους ευρωβουλευτές της ΕΕ και «κάρφωνε» τους πολιτικούς που πήγαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Σκουρλέτης: Δεν μας χαροποιεί η στάση των ΑΝΕΛ

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real FM και απαντώντας στο ερώτημα αν η στάση των ΑΝΕΛ θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων, είπε ότι «προφανώς δεν είναι κάτι που μας αφήνει αδιάφορους ή μας χαροποιεί ότι έχει διαφορετική προσέγγιση (σ.σ.: ο μικρός εταίρος). Και πρέπει να κοιτάμε και την ένταση. Διαφορετικά τα λέει ο κ. Δ. Καμμένος και διαφορετικά τα λέει το κόμμα των ΑΝΕΛ», σημείωσε. Ενώ για το αν ο Πάνος Καμμένος θα μπορεί να είναι υπουργός Άμυνας, παρότι διαφωνεί σε ένα τέτοιο ζήτημα, είπε λακωνικά: «Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο κ. Καμμένος»!

Κυρίτσης: Η στάση των ΑΝΕΛ είναι τελείως λάθος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν στοχοποίησε μόνο τον Δημήτρη Καμμένο, εξαιρώντας τους υπόλοιπους ΑΝΕΛ, αλλά υποστήριξε πως η θέση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό είναι τελείως λάθος.

«Είναι προβληματική, γιατί θεωρούμε ότι σε αυτό το θέμα η ανάλυσή τους είναι τελείως λάθος» είπε ο κ. Κυρίτσης, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν εκτιμά πως ο Πάνος Καμμένος θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή συμφωνία για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία», υποστήριξε ότι είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

«Θα το δούμε, αν κρίνουν ότι αυτό το θέμα είναι ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Ας το κάνουν, αλλά εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Και οι ίδιοι οι ΑΝΕΛ είπαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», είπε ο κ. Κυρίτσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεξιός»

Πάντως, ο Δημήτρης Καμμένος, σε νέα του παρέμβαση στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως θέμα παραίτησης των ΑΝΕΛ από τα κυβερνητικά πόστα δεν υπάρχει, αλλά τόνισε ότι ο «γάμος» με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε «σε οικονομική και όχι σε ιδεολογική βάση» και έσπευσε να επισημάνει ότι μπορεί οι ΑΝΕΛ να είναι αδύναμοι αριθμητικά, «αλλά με το βέτο μας συγκυβερνούμε».

Τέλος, δεν παρέλειψε, αναφερόμενος στις βολές που δέχθηκε από τον Νίκο Φίλη, να αφήσει τη δική του αιχμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «όσοι χαρακτηρίζουν τους άλλους θα πρέπει να δουν οι ίδιοι πόσο μεγάλη δεξιά στροφή έχουν κάνει».

Ζαχαριάδης: Αν πυροβολούμε τη συνεργασία, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε

Στην τοποθέτηση αυτή, άμεση ήταν η απάντηση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος τόνισε ότι «εάν θεωρούμε αυτή τη συνεργασία καλή και θέλουμε να τη διαφυλάξουμε, πρέπει να την προσέξουμε».

«Εάν την πυροβολούμε, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε» είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.