Γήπεδο η Βουλή με Τσίπρα – Μητσοτάκη: «Τσάμπα μάγκας», «Κωλοτούμπας, γουρούνι, χόρευε τσάμικο»

Ποιες οι απίστευτες εκφράσεις που αντάλλαξαν Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή;

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επιδοθεί σε ένα υβρεολόγιο» είπε ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης είπε «40 φορές τις λέξεις ψεύτης και ψεύτες» αποδεικνύει τον εκνευρισμό του και την αμηχανία του.

«Βρήκατε μόλις 10 λεπτά για να μιλήσετε για την οικονομία, προλάβατε να φανερώσετε μια σειρά από ανεπάρκειες» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξέχασε» να αναφερθεί στην απόφαση του Eurogroup.

«Μέχρι και εσείς δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε αυτό που λέει όλος ο κόσμος» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Ότι δηλαδή το ελληνικό χρέος κατέστη επιτέλους βιώσιμο και ότι οι αγορές είναι ορθάνοιχτες για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πλεονασμάτων, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε πόσο καταστροφικά ήταν τα πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση. Υπάρχει κανείς σ’ αυτή την αίθουσα που διαχειρίστηκε κρίση που να πέτυχε κάτι καλύτερο; Εάν υπάρχει κανείς να σηκώσει το χέρι. Εγώ θυμάμαι ότι στην κυβέρνηση που συμμετείχατε, είχατε συμφωνήσει μέσο όρο 4% μέχρι το 2031. Είναι δείγμα θράσους να μας κάνετε εσείς κριτική».

Ο πρωθυπουργός μίλησε, μάλιστα, και για μια «κρυφή ατζέντα» απολύσεων και κατεδάφισης: «Αυτό είναι το δημιουργικό σοκ του κ. Μητσοτάκη. Είναι ένα τρισχειρότερο μνημόνιο προς τον ελληνικό λαό. Ευτυχώς το πρόγραμμα αυτό θα μείνει στο συρτάρι».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το κατόρθωμά των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν να συρρικνώσουν τον εθνικό πλούτο κατά 25%.

«Σοκ για τον ελληνικό λαό ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ευτυχώς τα σχέδια του θα μείνουν στα συρτάρια», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παρατήρησε, δε, ότι πιστός στο δόγμα του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για εργασία 12 ωρών την ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θέλει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ-άουτ, τη συντριβή της εργασίας, την καθήλωση του κατώτατου μισθού.

«Τρυπολογία»

Παράλληλα, «τζάμπα μάγκα» αποκάλεσε ο Τσίπρας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τις περικοπές συντάξεων.

Σχολιάζοντας την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης για τις περικοπές των συνάξεων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τρυπολογία».

«Είναι μια τρύπα στο νερό… Η επιτομή της γελοιότητες και του κυνισμού του κ. Μητσοτάκη» δήλωσε, αποκαλώντας τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τζάμπα μάγκα».

«Οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια για να χωθούν στην τρύπα, αλλά είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

4501538

Δείχνοντας ακολούθως ένα σκουρόχρωμο διάγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ναι, είναι μαύρη η εικόνα γιατί είναι τα χρόνια που κυβερνήσατε».

«Γίνατε όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη»

Απαντώντας στις αιτιάσεις του «γαλάζιου» προέδρου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πως ο διεθνής Τύπος έγινε «όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη» για να μην «διαλύσουν» τη ΝΔ οι πατριδοκάπηλοι.

«Προσπαθώντας να πείσετε ότι η συμφωνία με τα Σκόπια είναι η χειρότερη, επιλέγετε και επιμένετε να λέτε ψέματα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας, δε, σε όσους ισχυρίζονται πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα, ο πρωθυπουργός είπε: «Κάνουν λαθροχειρία, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους. Υπάρχει αναγνώριση ιθαγένειας. Η ιθαγένεια του γειτονικού λαού καθορίζεται σαφώς: Εκεί που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τον όρο “Μακεδόνες” στα διαβατήριά τους, με τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα, τώρα θα υπάρχει ο όρος “Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Και θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα τους».

«Με τον ακροδεξιό παροξυσμό σας γίνεστε εθνικά επικίνδυνος»

«Με τον ακροδεξιό παροξυσμό σας γίνεστε εθνικά επικίνδυνος», συνέχισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Όρμπαν και την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πρόταση, και ότι δεν ακούει ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δεν μπορείτε να εκφράζετε στο εσωτερικό την πολιτική Κουρτς και στο εξωτερικό να λέτε για ευρωπαϊκές λύσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για το δημοψήφισμα:

«Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. Ήταν μια βαθιά πράξη αντίστασης και όποιος τη λοιδορεί είναι ανεπαρκής και λίγος», δήλωσε ο Τσίπρας.

«Εκτός από τις 5 Ιουλίου ο λαός ψήφισε και στις εκλογές στις 15 Σεπτεμβρίου και είναι αυτός που σας έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση τιμά και θα συνεχίσει να τιμά την εντολή του ελληνικού λαού.

«Δεν θα σας βγει σε καλό»

«Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν μπορείτε να μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είμαστε το ίδιο και φαίνεται αυτό. Έχουμε άλλη διαδρομή, άλλο φορτίο, μην κάνετε τέτοιες συγκρίσεις, δεν θα σας βγει σε καλό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με επιχειρηματίες ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Χατίρια σε επιχειρηματίες δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε. Είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη

«Όταν στη δευτερολογία σας αναγκάζεστε να μιλήσετε τρεις φορές περισσότερο από όσο σας αναλογεί χρονικά, καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πήγε καλά στην πρωτολογία σας», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας:

«Εσείς δεν ήσασταν αυτός που έλεγε ότι πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 πνίγουν την οικονομία και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας στασιμότητας; Σας φέρνω αντιμέτωπο με όσα έχετε πει και όχι διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις σας, όπως κάνετε εσείς για εμένα. Ομολογήσατε κ. Τσακαλώτε ότι το ΔΝΤ θεωρούσε το χρέος βιώσιμο το 2014. Γιατί το ΔΝΤ δεχόταν το 2014 υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ό,τι δέχεται σήμερα; Γιατί διαλύσατε επί 3,5 χρόνια την οικονομία της χώρας.

Είπα καλοδεχούμενη οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος, αναγκαία μετά από όσα έχετε κάνει, όχι όμως αρκετή για να σώσει την καταστροφή που φέρατε. Παραμένετε υπερήφανος για το δημοψήφισμα που έκλεισε τις τράπεζες. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Αν η τάση που υπήρχε το 2014 συνεχιζόταν, το ΑΕΠ σήμερα θα ήταν 217 δισ. ευρώ ενώ σήμερα είναι 183 δισ., χάσατε με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ. ευρώ τον χρόνο».

Και συνέχισε: «Εκτός από το δημόσιο χρέος που είναι σημαντικό υπάρχει και το ιδιωτικό χρέος. Αυτό καταλαβαίνουν οι πολίτες που ακούν τα τηλέφωνα να χτυπούν από τις εταιρείες είσπραξης. Παραλάβατε το ιδιωτικό χρέος 85,3 δισ. ευρώ και σήμερα είναι 131 δισ. ευρώ. Αυτή η άνοδος είναι το αποτέλεσμα των τραγικών δικών σας επιλογών της υπερφορολόγησης, της εξαφάνισης της μεσαίας τάξης και της σκληρά ταξικής προσέγγισης προς όποιον παράγει και δημιουργεί. Μιλήσατε με περηφάνια για το δημοψήφισμα. Όμως εκτός από τα capital controls προκαλέσατε και τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Καταστρέψατε αξία του Έλληνα πολίτη πάνω από 25 δισ. ευρώ και μας λέτε ότι είστε υπερήφανος για τα τσάμικα που χορεύατε με τους χρυσαυγίτες στις πλατείες. Στον κ. Μεϊμαράκη είπατε ή μας τελειώνετε ή σας τελειώνουμε. Στον κ. Μεϊμαράκη, την κυρία Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη λέγατε ότι δεν θα κάνετε εκλογές για να ψηφίσουν το 3ο μνημόνιο και πήγατε σε εκλογές μετά από 25 ημέρες. Ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργός ότι το καλοκαίρι του 2015 εξαπάτησε όλους του αρχηγούς της αντιπολίτευσης λέγοντάς τους ότι δεν θα κάνει εκλογές και μετά από 40 μέρες έκανε εκλογές.

Απευθυνόμενος, δε στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε σε έντονο ύφος: «Εσείς δεν κόψατε τις συντάξεις; Είχατε υποσχεθεί 13η και 14η σύνταξη, τους κοροϊδεύετε στα μούτρα σας και μιλάτε από πάνω; Δεν ντρέπεστε; Ο κ. Χατζηδάκης είπε όταν αν υπάρχει δυνατότητα να μην κοπούν οι συντάξεις, να μην κοπούν. Εμείς δεν τις ψηφίσαμε.

Αν αλλάξετε πολιτική, εμείς μαζί σας. Ο κ. Σολτς που συνάντησα και κάναμε συζήτηση εκτενή -οι δυο μας ήμασταν- έκρινε σκόπιμό προφανώς κ. Τσίπρα να ενημερώσει όχι την Welt αλλά την Εφημερίδα των Συντακτών και να μην πει τι είπε αυτός, αλλά τι είπα εγώ. Έγινε ένα ακόμη θαύμα της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Δεν τα έγραψε μόνο η ΕΦΣΥΝ, αλλά και ο κ. Καρτερός. Προφανώς ο κ. Σολτς μιλά και με τον Καρτερό. Ποιον κοροϊδεύετε; Στημένο ρεπορτάζ από τα υπόγεια του Μαξίμου είναι»

Για το Σκοπιανό, ανέφερε: «Μην μιλάτε εσείς κ. Τσακαλώτε. Υπογράψατε ότι αναγνωρίζετε τα Σκόπια ως Δημοκρατία Μακεδονία. Μην μιλάτε λοιπόν εσείς γι αυτά. Ασχοληθείτε με την οικονομία. Αναγνωρίστηκε ή όχι μακεδονική εθνότητα; Η συμφωνία μιλά για nationality, αυτό στα ελληνικά μεταφράζεται ως εθνικότητα. Ανοίξετε στην σελίδα 2 να διαβάσετε και μην ψηφίζετε γουρούνι στο σακί. Ρωτήστε τον κ. Ζάεφ που στηρίζετε στο επιχείρημα ότι πήρε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

Δώσατε κ. Τσίπρα κάτι που κανείς άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει. Έχετε προκαλέσει χάος στην Βόρεια Ελλάδα και στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο μακεδονικός και δεν τις προστατεύσατε. Παρουσιάσατε ως ατζέντα της ΝΔ αποκυήματα της φαντασίας σας. Στον ΣΕΒ μίλησα για αύξηση του κατώτατου μισθού. Σήμερα με θράσος λέτε ότι εγώ ισχυρίστηκα να μειωθούν οι συντάξεις και να αυξηθεί το ωράριο. Δεν είπατε τίποτα για την ψήφο των ομογενών. Ας συμφωνήσουμε σε κάτι όπως αυτό».

Για το προσφυγικό, είπε: «29.2.16 Συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον κ. Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 αναφέρει ότι η στάση του κ. Μητσοτάκη στο προσφυγικό είναι στάση ευθύνης. Σπεύσατε να με ταυτίσετε με τον Όρμπαν. Ο Μακρόν τα ίδια δεν λέει και οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία το ίδιο. Γιατί δεν το παραδέχεστε. Δεν ξέρω τι συμφωνία κάνατε με την κυρία Μέρκελ. Δεν έσπευσα να είμαι κριτικός για το περιεχόμενό της, γιατί δεν το ξέρω. Πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Για το θέμα της διαπλοκής ανέφερε ότι δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον CEO της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα.

«Αφήσατε υπονοούμενο ότι όποιες κοινωνικές σχέσεις είχα, ωφέλησαν κάποιον επιχειρηματία. Και εσείς τον είδατε τον κ. Φρουζή», είπε.

Τσίπρας: Που το ξέρετε;

Μητσοτάκης: Έχετε βγάλει δελτίο Τύπου

«Βρέθηκα στην Πάτρα και το παράπονό τους είναι ο ταλαίπωρος δρόμος από την Πάτρα στον Πύργο και το έργο το είχατε δώσει στον Καλογρίτσα και μετά του δώσατε κανάλι με βοσκοτόπια. Τι είναι αυτά που λετε. Εσείς τους ωφελήσατε, δίνατε δουλειές», συμπλήρωσε ο Μητσοτάκης, για να συνεχίσει επί προσωπικού και συγκεκριμένα για τη σύζυγό του:

«Εκδοτικά συμφέροντα στοχοποίησαν τη σύζυγό μου, διέσυραν την προσωπική μου ζωή και έχουν πιαστεί από μια προσωπική περιπέτεια, για να ισχυριστούν ότι δεν ήταν υπαρκτό, αλλά στημένο για να κρύψουμε τα οικονομικά μας. Ως αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων με αστραπιαία ταχύτητα ασκήθηκε έλεγχος στην σύζυγό μου γραμμή – γραμμή. Τι έγινε; Τι απεφάνθη το ΚΕΦΟΜΕΠ; Ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική εκκρεμότητα. Η εισαγγελέας απεφάνθη ότι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Μάθετέ τα λοιπόν.

Αρκετά ταλαιπωρήσατε τη σύζυγό μου. Είναι υπεύθυνη γυναίκα, επιχειρηματίας που δεν έχει σχέση με το Δημόσιο. Η αρχική υπόθεση της επιτροπής ήταν ότι δεν χρειάζεται να γίνει κοινή δήλωση και μετά από παρεμβάσεις άλλαξε η αρχική απόφαση. Θα τα καταθέσει όλα η σύζυγός μου. Γιατί οι ανεξάρτητοι δικαστικοί ψήφισαν κατά της προσκόμισης και πολιτικά κατευθυνόμενα μέλη υπέρ; Δεν θα πω τίποτε άλλο από τη στιγμή που βγήκε απόφαση. Από την στιγμή όμως που η υπόθεση μπήκε στο αρχείο δεν θα σας επιτρέψω να μιλήσετε για την οικογένειά μου.

Είναι άνανδρο και πρωτοφανές αυτό που κάνατε προσωπικά. Ξέρατε ότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί και επανήλθατε.

Για το ζήτημα των δανείων θα τα πούμε σε άλλη ώρα. Για κοιτάξτε όμως και εσείς αν στην οικογένειά σας έχετε κάνει ρυθμίσεις δανείων. Να είστε πιο προσεκτικός. Μάλλον θα μας το πείτε μόνος σας. Ρυθμισμένα είναι τα δάνειά μας, να ρωτήστε τον κ. Τσίπρα αν οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και με ποιους όρους

Απευθυνόμενος τέλος στον Τσακαλώτο, ανέφερε: «Είπατε στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να βγουν στους δρόμους. Μαθαίνω κύριε Τσακαλώτε ότι θα πάτε στην Θεσσαλονίκη. Να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα, γιατί είναι χιλιάδες τα ΜΑΤ που βρίσκονται για την προστασία του πρωθυπουργού»

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.