Ανατροπή με αλλαγή ώρας: Δεν καταργείται τελικά η χειμερινή. Αλαλούμ, ο καθένας το δικό του

Τι ισχύει τελικά για την κατάργηση της αλλαγής ώρας σε χειμερινή;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως θα προτείνει να καταργηθεί η εποχική αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι με τη συμμετοχή αριθμού ρεκόρ εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

Τα κράτη θα αποφασίζουν

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν διευκρίνισε στη συνέχεια πως η Επιτροπή δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ώρα, αλλά μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.

Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους, συνέχισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση.

Πώς ψήφισε ο κόσμος για την αλλαγή ώρας

Περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, προερχόμενες από τα 28 κράτη μέλη, καταγράφηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης στην οποία τέθηκε το ζήτημα για την αλλαγή ώρας, η οποία διεξήχθη από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, 84% των προσώπων τα οποία εκφράσθηκαν μέσω ενός ερωτηματολογίου στο Ίντερνετ, υποστήριξαν τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτοί που αντιτίθενται στην αλλαγή ώρας προέβαλαν «ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων ή το γεγονός ότι δεν εξοικονομείται ενέργεια».

Θερινή και χειμερινή ώρα: Τι ίσχυε και γιατί

Η αλλαγή από τη θερινή στη χειμερινή ώρα, η οποία είχε θεσπισθεί αρχικά στην Ευρώπη για να εξοικονομείται ενέργεια, προκαλεί εδώ και χρόνια διαρκή αντιπαράθεση.

Πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης -η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία- ζητούν να εγκαταλειφθεί το σύστημα αυτό.

Από το 1996, όλοι οι Ευρωπαίοι γυρίζουν τους δείκτες του ρολογιού τους μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης δείχνουν πως οι Γερμανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το θέμα αυτό, αφού το 3,79% του πληθυσμού τους απάντησε στο ερωτηματολόγιο.

Ακολουθούν οι Αυστριακοί (2,94%) και οι Λουξεμβούργιοι (1,78%). Σε όλες τις άλλες χώρες, απάντησε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.

1 Σχόλιο

  1. Ο ηλιακός χρόνος κάθε χώρας οφείλει να συμβαδίζει με τις ενδείξεις των ρολογιών. Στην Ελλάδα, αυτό γίνεται με τη χειμερινή (κανονική ) ώρα, δηλαδή UTC+2. Η θερινή ώρα (UTC+3) είναι απλά παράνοια, μας στερεί μια ώρα ύπνου για 7 μήνες κάθε χρόνο, ενώ μας φορτώνει μια ώρα αφόρητης ζέστης κάθε καλοκαιρινό απόγευμα. Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από τεχνητές αυξήσεις της διάρκειας της μέρας. Λόγω γεωγραφικής θέσης, έχουμε υπέρ- αρκετό φως τα απογεύματα (ακόμη και το χειμώνα, είναι φυσιολογικό να δύει ο ήλιος στις 5.30- με την κανονική ώρα). Πόσο μάλλον το καλοκαίρι, δε θα ήταν καθόλου αφύσικο να δύει στις 8.30 τον Ιούνιο-Ιούλιο (χωρίς τη θερινή ώρα δηλαδή). Εξ άλλου, έχουμε τη μεγαλύτερη ετήσια ηλιοφάνεια απ όλη την Ευρώπη. Οπότε, δε χάνουμε τίποτε αν καταργήσουμε τη θερινή ώρα. Απεναντίας, κερδίζουμε, καθώς θα ξημερώνει στις 8.30 και όχι στις 9.30 το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε μια ώρα δροσιάς περισσότερη κάθε απόγευμα, για τις εξόδους μας ή τις υπαίθριες δραστηριότητές μας. Επίσης, η Ελλάδα, ειδικά τα δυτικά τμήματά της (δυτικότερα των Αθηνών) ήδη βρίσκονται μισή ώρα μπροστά από τον ηλιακό χρόνο τους, δε χρειάζεται να πάνε μια ώρα επιπλέον πιο μπροστά, λόγω θερινής ώρας. Κάτι τέτοιο θα ήταν παράταιρο. Το γεωγραφικό μήκος της Κέρκυρας π.χ. δεν έχει καμμία σχέση με εκείνο της Μόσχας ώστε να αποκτήσουν την ίδια ώρα. Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, έχουν το περιθώριο να μετακινηθούν μόνιμα μια ώρα μπροστά, καθώς τα βράδυα εκεί είναι μικρής διάρκειας, και σχετικά ψυχρά και σκοτεινά (λόγω κλίματος) ακόμη και το κατακαλόκαιρο. Λογικό να προκρίνουν θεσμοθέτηση της θερινής ώρας για όλο το έτος. Κάτι αντίστοιχο όμως, για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ζώνης Ανατολικής Ευρώπης θα ήταν εγκληματικό. Αν μη τι άλλο, θα ήταν και πρακτικά πιο χρήσιμο να έχουμε την ίδια ώρα με την Κεντρική Ευρώπη (μένοντας στη δική μας χειμερινή και προχωρώντας εκείνοι μία ώρα μπροστά), παρά με τις χώρες της Ασίας. Και κάτι τελευταίο: Ο χειμώνας είναι το ίδιο απαραίτητος με το καλοκαίρι. Χρειάζεται να έχουμε μικρή διάρκεια μέρας για ορισμένους μήνες του χρόνου, χωρίς τεχνητές επιμηκύνσεις, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Ας μην αναθεματίζουμε τόσο άκριτα και απερίσκεπτα όλα όσα έχουν οριστεί απ τη φύση (εναλλαγή εποχών, διακυμάνσεις φωτός-σκοταδιού, τροχιά της Γης, κλίση του άξονά της κλπ). Καλώς ή κακώς είμαστε έμβια όντα, τα οποία ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο βιοχημικών διεργασιών, άμεσα συνδεδεμένο με τους κύκλους της φύσης και του πλανήτη μας. Δεν είμαστε ρομπότ των οποίων το λογισμικό χρονίζεται τεχνητά, κατά το δοκούν. Γι αυτό, στο ερώτημα “διατήρηση ή όχι της χειμερινής ώρας” δεν υπάρχει δίλημμα, τουλάχιστον για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Η κανονική, φυσιολογική ώρα μας είναι η λεγόμενη χειμερινή (μη σας τρομάζουν οι λέξεις), και αν πρέπει να καταργήσουμε την αλλαγή, θα καταργήσουμε αυτό ακριβώς: την αλλαγή, δηλαδή τη θερινή ώρα. Δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, ίσα ίσα θα κερδίσουμε.

Comments are closed.

Οι προσφορές συνεχίζονται. Δείτε 12+1 online καταστήματα με μεγάλες προσφορές:

  1. Public
  2. Κωτσόβολος
  3. E-shop
  4. ΑΒ Βασιλόπουλος
  5. e-Fresh.gr
  6. Μουστάκας
  7. DPAM
  8. Prince Oliver
  9. Funky Buddha
  10. Cosmos Sport
  11. Celestino
  12. Allazorevma.gr
  13. Aegean airlines