Γιάννης Μασούτης: Ποιος ο πάμπλουτος ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ. Γιατί απειλεί Σκλαβενίτη

Ποιος ο Γιάννης Μασούτης;

Για τους Βορειοελλαδίτες, ειδικά για τους Θεσσαλονικείς, το όνομα Μασούτης είναι συνδεδεμένο με το «μεγάλο», το Grand, αλλά και το ανθρώπινο, το φθηνό, προσιτό, και συνάμα πλούσιο, σούπερ μάρκετ.

Για την ελληνική Οικονομία το όνομα Μασούτης είναι συνώνυμο με το εκπληκτικό, μεταπολεμικό success story της… ψωροκώσταινας που έγινε Ευρωπαία, δημιούργησε, πλούτισε, μεγαλούργησε, και σήμερα μοιράζει δουλειές και λεφτά στην κοινωνία.

Για τους επαγγελματίες του ελληνικού λιανεμπορίου το όνομα Μασούτης σημαίνει απόλυτος κυρίαρχος στη Βόρεια Ελλάδα, με απίστευτα μερίδια αγοράς, τα οποία όλοι θέλουν να αποκτήσουν. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της υπόλοιπης Ελλάδας (AB, Market In, Σκλαβενίτης κ.λπ.) επενδύουν τεράστια ποσά για να τοποθετηθούν στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο.

Για τους Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες ο Γιάννης Μασούτης είναι ο φυσικός διάδοχος μιας αυτοκρατορίας που χτίστηκε με πόνο και κόπο, ο γιος του Διαμαντή μπήκε στη δουλειά από τα 20 του χρόνια, αμέσως μετά το Στρατό, ανέβηκε σκαλί-σκαλί την ιεραρχία της οικογενειακής επιχείρησης, και γι’ αυτό τον περασμένο Δεκέμβριο τον εξέλεξαν πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ώστε να διαδεχθεί τον πανίσχυρο Δημήτρη Μπακατσέλο, σε ένα από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας

Σήμερα, ο Γιάννης Μασούτης αντεπιτίθεται. Αφού οι «νότιοι» προσπαθούν να του πάρουν μερίδια αγοράς στη Βόρειο Ελλάδα, εκείνος επεκτείνεται δυναμικά με δρομολογημένες επενδύσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ στην Κεντρική και Νότιο Ελλάδα.

Ο Γιάννης Μασούτης διευθύνει συνολικά 264 καταστήματα. Από αυτά, τα 226 είναι σούπερ μάρκετ, τα 16 Grand Μασούτης, τα 2 είναι «πράσινα καταστήματα», ενώ τα 20 είναι σημεία χονδρικής πώλησης. Επιπλέον διαχειρίζεται 240 καταστήματα franchise Express Market.

Το κέντρο logistics του ομίλου κατασκευάστηκε το 2011 και είναι από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στην Ελλάδα και την περιοχή των Βαλκανίων. Ελέγχει ποσοστό 33% στη Βόρεια Ελλάδα στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Το 2016 ο τζίρος των καταστημάτων Μασούτης έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 800 εκατ. ευρώ φθάνοντας τα 800,5 εκατ. ευρώ, από 751,6 εκατ. που ήταν το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,5%. Τώρα που δέχεται την επίθεση των «νοτίων» ο Γιάννης Μασούτης δίνει προτεραιότητα στην πολιτική τιμών, με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας.

Στόχος είναι η διατήρηση των Προ Φόρων, Χρηματοοικονομικών και Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδα άνω των 50 εκατ.. ευρώ, και επίτευξη καθαρής κερδοφορίας, ώστε να ενισχυθούν τα Ίδια Κεφάλαια και η ρευστότητα της εταιρίας.

Από το 2012 η εταιρία Μασούτης αναδεικνύεται ανάμεσα στις πιο περιζήτητες για τους εργαζομένους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της λίστας των «Best Work places».

Από το 2013, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και στην ευρωπαϊκή λίστα.

Ο πατέρας του Γιάννη Μασούτη, ο ιδρυτής του Ομίλου Διαμαντής Μασούτης, γεννήθηκε φτωχός στο χωριό Άδενδρο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, η ανεργία στο Άδενδρο αποτελεί άγνωστη λέξη, αφού όποιος ξεμένει από δουλειά στο χωριό, απευθύνεται στον Μασούτη.

Οι γονείς του Διαμαντή Μασούτη ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Το 1920 η οικογένεια Μασούτη κατέληξε στο χωριό Όσσα, κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εκεί γεννήθηκαν τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ο Διαμαντής Μασούτης είναι το τέταρτο παιδί της οικογένειας και γεννήθηκε το 1941, όταν ήδη η οικογένεια είχε μετακομίσει σε ένα άλλο χωριό της Θεσσαλονίκης, το Άδενδρο.

Η καριέρα του ιδρυτή της μικρής αυτοκρατορίας Μασούτη ξεκίνησε από τις αγροτικές εργασίες. Στα χωράφια και στα βουνά όπου βοσκούσε τα πρόβατα. Φυσικά, παράτησε το σχολείο. Μοναδικό πτυχίο του Διαμαντή Μασούτη είναι το… απολυτήριο του Δημοτικού. Σε ηλικία 23 χρόνων εγκαταλείπει το Άδενδρο, για να πάει στην πόλη, τη Θεσσαλονίκη.

Το 1965 προσλαμβάνεται ως πωλητής στην ΤΡΥΛΕΤ. Για να κερδίσει περισσότερα χρήματα αναλαμβάνει τη θέση του μεταφερόμενου πωλητή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Δανείσθηκε 55.000 δραχμές από τους γαμπρούς του, αγόρασε αυτοκίνητο, έκλεισε μία αποθήκη και αποφάσισε να γίνει χονδρέμπορος. Έτσι ξεκίνησε ο Μασούτης.

Το όνομα Grand υπήρξε καθοριστικό για την οικογένεια Μασούτη.
Ενώ πουλούσε εμπορεύματα με το αυτοκίνητο, εμφανίσθηκε μια μεγάλη πολυεθνική, η Unilever, η οποία για να «κτυπήσει» την αγορά του προσέφερε σε όλους τους μπακάληδες επιπλέον έκπτωση 10%.

Αποφάσισε να πάει να συναντήσει τον περιφερειακό διευθυντή της Unilever. Το όνομά του ήταν Grand.
O Grand αμέσως κατάλαβε ότι είχε να κάνει με έναν ικανό πωλητή. Γι’ αυτό του πρότεινε να εγκαταλείψει τη χονδρική και να βγάλει λεφτά με τη λιανική πώληση…

Την επόμενη μέρα ο Διαμαντής Μασούτης άρχισε να ψάχνει για το πρώτο του μαγαζί. Από τότε «υιοθέτησε» το «Grand» και τα καταστήματά του τα ονόμαζε «Grand Μασούτης». Ο γιος του Διαμαντή, ο Γιάννης Μασούτης ζούσε πολλά χρόνια στη σκιά του δυναμικού πατέρα.

Μπήκε από νωρίς στη δουλειά, πέρασε από όλα τα πόστα. Δούλεψε σε κατάστημα στην οδό Μακεδονίας, αργότερα στην Καλλικράτεια της Χαλκιδικής. Εκεί μόνο του ανέθεσε τη διεύθυνση καταστήματος ο αυστηρός «πατριάρχης». Ο Γιάννης Μασούτης δούλεψε σκληρά, πίστεψε στη δύναμη της τεχνολογίας.

Ασχολήθηκε με τις αποθήκες, και, κατόπιν, φυσιολογικά μπήκε στο marketing.
Το 1998 έγινε αντιπρόεδρος της εταιρίας και διευθυντής του Τμήματος Αγορών, το 2011 πρόεδρος, και από το 2015 μέχρι σήμερα, είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, με τον πατέρα του Διαμαντή Μασούτη να διατηρεί τη θέση του προέδρου. Οι πωλητές του Μασούτη, χρόνια τώρα, είναι εφοδιασμένοι με i pads τελευταίας τεχνολογίας και η ενημέρωσή τους γίνεται πάντα on line.

Oι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν και αναγνωρίζουν την αξία, το δυναμισμό και την ανθρώπινη προσέγγιση του Γιάννη Μασούτη. Εξελέγη μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης από το 2006, του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων από το 2008, του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών από το 2011, και του ECR (Efficient Consumer Response) Hellas.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Γιάννης Μασούτης, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Επιμελητήριο», εξελέγη πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με ποσοστό 91,2%!

Κάτι που βάζει σε άμεσο κίνδυνο την αγορά του Σκλαβενίτη. Η δημοφιλότητα του Μασούτη μπορεί να χτυπήσει τον Σκλαβενίτη;

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.