Αλλαγές σε πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες: Τι αλλάζει από σήμερα στο όριο ανάληψης

Τι αλλάζει από σήμερα στο όριο ανάληψης σε πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες;

Mε την υπουργική απόφαση «Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων») για τη νέα «χαλάρωση» των capital controls που ισχύει από σήμερα, αλλάζει το καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρότινος για αγορές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες.

Ειδικότερα:

Οι κάρτες αυτές μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση του κατόχου τους με την τράπεζα.

Εφόσον οι επιχειρήσεις από τις οποίες γίνεται η αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Αντίθετα, εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού.

Και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται, εκτός εάν δοθεί ειδική προς το σκοπό αυτό άδεια από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.