Συναγερμός στη Νέα Δημοκρατία: Ποιο το νέο κόμμα που τρομάζει τον Μητσοτάκη

Ποιο νέο κόμμα τρομάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία;

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει κοινή κάθοδος στις εκλογές των τεσσάρων κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Η κινητικότητα αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στην Πειραιώς, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, χωρίς, ωστόσο, επί του παρόντος να αντιδρά, καθώς υπάρχει ο φόβος της περαιτέρω συσπείρωσης των τεσσάρων κομματικών συνδυασμών. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή οι διαρροές προς τα δεξιά του κόμματος απασχολούσαν έντονα το «γαλάζιο» επικοινωνιακό επιτελείο, κι αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε στρατηγική, αφήνοντας στην άκρη τη νεοφιλελεύθερη πολιτική για να ακολουθήσει καθαρά δεξιά ατζέντα.

Ωστόσο, τα μπρος-πίσω του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα και το εκκλησιαστικό ζήτημα, σε συνδυασμό με την «υιοθεσία» από πλευράς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας πολλών «ορφανών» του Κώστα Σημίτη, έφεραν στο φως της δημοσιότητας σενάρια περί συνεργασίας του Κυριάκου Βελόπουλου, του Φαήλου Κρανιδιώτη, του Δημήτρη Καμμένου και του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Πρόκειται για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα τα οποία δεν είναι τυχαία και διατηρούν σημαντικά ερείσματα στον χώρο της «λαϊκής Δεξιάς», στόχος τους είναι δε να εκμεταλλευτούν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ για τις φιλελεύθερες πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και για τη στάση του απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις, δείχνει να μην πείθει τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ελλάδας.

Διαχρονικά, άλλωστε, η «γαλάζια» παράταξη είχε κόμματα στα δεξιά της, τα οποία της έχουν κατά καιρούς επιφέρει σημαντικές απώλειες στα ποσοστά της. Η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου, η ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά, το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη αλλά και οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου είναι μερικοί από τους πολιτικούς συνδυασμούς που «τραυμάτισαν» εκλογικά τη Νέα Δημοκρατία.

Το παρασκήνιο:

Για να λάβει, ωστόσο, σάρκα και οστά ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτούνται αρκετός χρόνος αλλά και υποχωρήσεις απ’ όλες τις πλευρές, που μέχρι τώρα εμφανίζονται αμετακίνητες.

Όπως εκτιμούν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες στη «λαϊκή Δεξιά», η εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμαχία των τεσσάρων πολιτικών προσώπων θα ξεκαθαρίσει όταν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν δε ότι η πόλωση που θα υπάρξει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα συμπιέσει τα κόμματα, επομένως τότε, ανάλογα και με τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, θα αποφασιστούν οι όποιες συνεργασίες.

Οι διαφωνίες και τα «αγκάθια», εξάλλου, ήδη αρχίζουν να βγαίνουν στο προσκήνιο. Η βιαστική, κατά πολλούς, κίνηση του Δημήτρη Καμμένου να ανακοινώσει την κοινή κάθοδο των τεσσάρων κομμάτων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, που βγήκαν και διέψευσαν το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, για παράδειγμα, φέρεται να αρνείται να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά, καθώς ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ και είχε συγκρουστεί μαζί του όταν αποχώρησε από το κόμμα με προορισμό τη ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τον «ρουφιάνο, τρωκτικό και αρουραίο».

Το διαζύγιο Βελόπουλου-Κρανιδιώτη

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παραδέχτηκε, βέβαια, ότι γίνονται συζητήσεις, για τις οποίες όμως ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει ενημέρωση.

«Ότι γίνονται κουβέντες, γίνονται. Εγώ τις παρακολουθώ με πολλή προσοχή, αλλά εκ του μακρόθεν», είπε χαρακτηριστικά στην τηλεοπτική του εκπομπή και κάλεσε τόσο τον Δημήτρη Καμμένο όσο και και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα να μην προσεγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα με «επιδερμική επιπολαιότητα», γιατί έτσι το εγχείρημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Πάντως, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, εγκαινιάζοντας το πολιτικό γραφείο του κόμματός του στην Κατερίνη, ανακοίνωσε τη στήριξή του στο πρόσωπο του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, το πρώτο «διαζύγιο» ήρθε πριν καν γίνει ο «γάμος».

Αιφνιδιαστικά και λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση του Δημήτρη Καμμένου για κοινή κάθοδο των τεσσάρων κομμάτων «ναυάγησε» η εκλογική σύμπραξη της «Ελληνικής Λύσης» με τη «Νέα Δεξιά», μετά την άρνηση Βελόπουλου να υπογράψει τη συμφωνία με τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Η συνεργασία κατά πολλούς θεωρούνταν δεδομένη, ο Κυριάκος Βελόπουλος όμως την τελευταία στιγμή έκανε πίσω, διαλύοντας τον πολιτικό «αρραβώνα» πριν επισημοποιηθεί.

«Ή πήρε εντολή από τον χρηματοδότη του ή φοβήθηκε μην του αλώσουμε το κόμμα», σχολίασε χαρακτηριστικά στο News 24/7 ο Φαήλος Κρανιδιώτης, αφήνοντας αιχμές για «υπόγεια συμφωνία» του επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» με την ηγεσία της ΝΔ. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης σημείωσε ακόμη ότι θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Δημήτρη Καμμένο και Γιώργο Καρατζαφέρη.

Πάντως, ο Κυριάκος Βελόπουλος εξελίσσεται σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τη ΝΔ, καθώς, σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους στην Πειραιώς, συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως λόγω Μακεδονικού. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι επηρεάζει καταλυτικά τη συμφωνία των «τεσσάρων», μια και ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» βλέποντας την υψηλή δημοτικότητα που έχει στους ψηφοφόρους της «λαϊκής Δεξιάς» και έτσι αντιδρά στις συνεργασίες και καλεί όσους επιθυμούν συμμαχίες απλώς να ανέβουν στο πολιτικό του άρμα.

Από την πλευρά τους, οι Δημήτρης Καμμένος και Τάκης Μπαλτάκος, που είναι επικεφαλής της «Δύναμης Ελληνισμού», δείχνουν να μην βιάζονται, υποστηρίζοντας ότι ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετά μεγάλος μέχρι τις εκλογές για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις. Πάντως, όπως σημειώνουν όλες οι πλευρές, οι συζητήσεις και οι επαφές θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.