Ανασχηματισμός τώρα: Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται, ποιοι ανταλλάζουν. Σκληρό παζάρι, ονόματα

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό ακόμα και πριν την ψήφο εμπιστοσύνης δέχεται ο Τσίπρας. Ποια η αλήθεια;

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις εν όψει ψήφου εμπιστοσύνης και των ανταλλαγμάτων που φέρονται να πήραν οι 6 αποστάτες βουλευτές Κουντουρά, Παπακώστα, Ζουράρις, Παπαχριστόπουλος, Δανέλλης, Κόκκαλης.

Σε κάθε περίπτωση το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου φαίνεται οτι είναι μια συμφωνία χωρισμού win win με την οποία διασώζονται και οι δύο, αφού και ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει να έχει κοινοβουλευτική ομάδα. Ενα αριστοτεχινικό διαζύγιο που αφήνει κερδισμένους και τους δύο.

Και καθώς οι όροι του διαζυγίου ανακοινώθηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά στα επόμενα βήματα τα οποία είναι τα εξής τρία: Ψήφος εμπιστοσύνης, «μίνι» ανασχηματισμός, ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ειδικά για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Τσίπρας θα έχει (με τις ευλογίες του Πάνου Καμμένου) τέσσερις ψήφους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για να συνεχιστεί ο κυβερνητικός βίος: της Ελενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Κώστα Ζουράρι.

Σε αυτούς πρέπει να προσμετρηθεί και ένας «πρόθυμος» βουλευτής από το Ποτάμι: ο Σπύρος Δανέλλης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρότι το Ποτάμι έχει δηλώσει την αντίθετη πρόθεση.

Προθυμότερη όλων εμφανίζεται η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία αφού εξσφάλισε το υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση και κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσει και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανασχηματισμός

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, υπάρχουν δυο απόψεις μέσα στην κυβέρνηση.

* Το ένα σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να προχωρά ακόμα και σήμερα και στον συνολικό ανασχηματισμό, ώστε να πάει στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης με νέο κυβερνητικό σχήμα.

* Ενώ το δεύτερο σενάριο “μιλά” για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών στη Βουλή και μετά την παρουσίαση της νέας κυβέρνησης.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Τυπικά πάντως, ο ανασχηματισμός άρχισε χθες με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης αναλαμβάνει υπουργός Εθνικής Αμυνας. Οι υπόλοιπες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τοποθετούνται μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και πάντως μέχρι τέλη του μήνα.

Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα, στον επόμενο ανασχηματισμό να χρησιμοποιεί πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμά του προς την Κεντροαριστερά. Οσο για το ποιά πρόσωπα μπορεί να είναι αυτά, η παρουσία των κ.κ Μπίστη, Ραγκούση, Σαμπατακάκη και άλλων προσώπων που βρέθηκαν κοντά στο περιβάλλον του Κώστα Σημίτη, στη χθεσινή εκδήλωση για τις Πρέσπες στο Μέγαρο Μουσικής, για πολλούς δεν θεωρείται τυχαία.

Με το νέο κυβερνητικό σχήμα, αναμένεται να γίνουν και τα… ρουσφέτια σε κάποιους από τους 6 προθύμους που θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην Κυβέρνηση. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες θέλουν την Κατερίνα Παπακώστα να έχει ζητήσει να τοποθετηθεί υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Κώστας Ζουράρις να ανηφορίζει προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος προς το υπουργείο Εργασίας για τη θέση του υφυπουργού που θα αφήσει κενή ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναζήτηση προς το Κέντρο

Σίγουρο είναι επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το διαζύγιο με τον δεξιό εταίρο του θα στραφεί προς το κέντρο.

Στη χθεσινή ομιλία Τσίπρα ενώπιον στελεχών που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ.Τσίπρας έκανε σαφές άνοιγμα για συμπόρευση προς το χώρο των στελεχών του ΚΙΝΑΛ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ακόμα και πριν από τις εκλογές.

Παρά την σταθερή άρνηση της Φώφης Γεννηματά που ζητά άμεσα προσφυγή στις κάλπες, στην Kουμουνδούρου θεωρούν ν ότι με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, αίρεται το εμπόδιο που επικαλούνταν επισήμως όσοι από το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ απέρριπταν τη σύγκλιση με το κυβερνών κόμμα.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση με αντικείμενο την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας χειροκροτήθηκε αρκετές φορές ενώ το πιο ζεστό χειροκρότημα απέσπασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων Σημίτη, Μιχάλης Σταθόπουλος όταν υποστήριξε ότι ΠΟΤΑΜΙ και ΣΥΡΙΖΑ τήρησαν την πιο σωστή στάση σε σχέση με τη συμφωνία.

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως αυτή η προσπάθεια γίνεται με όχημα τη Συμφωνία των Πρεσπών υπέρ της οποίας ο κ.Τσίπρας πιέζει να τοποθετηθούν κορυφαία στελέχη που χειρίστηκαν το ζήτημα όπως ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Κώστας Σημίτης. Η επιδίωξη αυτή ήταν εμφανής και στα όσα είπε για όσους ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί επ´ αυτού. «Από αυτό το προσκλητήριο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι κανείς δε θα έχει τη πολυτέλεια να κρυφτεί μπροστά στις ευθύνες της ιστορίας αφού «έχει παρέλθει προ πολλού η πολυτέλεια της βολικής για κάποιους σιωπής».

Ο κ.Τσίπρας χρησιμοποίησε μάλιστα τη στάση των κομμάτων στο Μακεδονικό, ως «γραμμή» που χωρίζει τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου, δείχνοντας να περιμένει δηλώσεις περίπου θετικές από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Διαβάστε ποια ονόματα έκπληξη ακούγονται για τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο Τσίπρας και πώς θα βρεθεί από top model και υπουργός ΑΝΕΛ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Κουντουρά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.