Διαλύεται η κυβέρνηση: Aδίστακτος Τσίπρας, πρωινό tweet Καμμένου με νόημα. Ραγδαίες εξελίξεις

Ποιες οι ραγδαίες εξελίξεις με Πάνο Καμμένο – Αλέξη Τσίπρα; Πώς τον “τελειώνει” και τον πετά με αδίστακτο τρόπο;

Αλυσιδωτές αντιδράσεις θα έχουμε σήμερα, αφού κορυφώνεται η αντίστροφη μέτρηση για την επικύρωση του πολιτικού «διαζυγίου» του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο.

Το κρίσιμο ραντεβού των δύο έχει οριστεί για τις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δύο ώρες αργότερα (12:30), ο υπουργός Αμυνας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Πλέον, αυτό που απομένει να φανεί είναι αν οι δύο εταίροι θα οδηγηθούν σε «βελούδινο» διαζύγιο, ή σε οριστική ρήξη.

Δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πάνος Καμμένος συνδέθηκε στο Twitter και καλημέρισε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανήρτησε ένα βίντεο του YouTube από την έπαρση σημαίας στο φυλάκιο Γράμμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα:

Το γεγονός και μόνο ότι το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου γίνεται την Κυριακή δείχνει τη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Ειδικά τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται σίγουρος για την πλειοψηφία που διαθέτει τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το ραντεβού είχε κλειστεί πράγματι για τη Δευτέρα, όμως, η διαρροή από τους ΑΝΕΛ της ώρα της συνάντησης εξόργισε το Μαξίμου επειδή θεωρήθηκε ότι ήθελε να «καπελώσει» τον πρωθυπουργό ο υπουργός Αμυνας. Ετσι του τηλεφώνησε λέγοντάς του «Πάνο έλα αύριο να τα πούμε» και να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας».

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν την απόφαση για το ξεκαθάρισμα το συντομότερο τονίζοντας ότι έδωσαν στον Πάνο Καμμένο το χρόνο που χρειάζεται για να λάβει τις αποφάσεις του. Αλλωστε, δεν υπήρχε άλλη δικαιολογία να μη γίνει το ραντεβού μετά τη «μαντεψιά» του Καμμένου την Παρασκευή ότι «υπάρχει εμπλοκή» στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνάντηση αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να αποκομίσουν όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη, με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού ότι και αν αποφασίσει ο Πάνος Καμμένος θα είναι ο μεγάλος χαμένος με ή χωρίς κόμμα.

Ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο το κλίμα είναι πολύ βαρύ εξαιτίας των γνωστών τακτικισμών του, φαίνεται να παίζει το τελευταίο του χαρτί και μένει να φανεί αν θα συγκρουστεί με τον Αλέξη Τσίπρα ή θα κάνει την επόμενη κωλοτούμπα και να φτάσει να ψηφίσει μέχρι και τις Πρέσπες, μετά το άδειασμα και από τους βουλευτές του.

Είναι έτοιμος να βάλει όρους στον πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες που άφησε να διαρρεύσουν στον Τύπο κάνουν λόγο για αίτημά του προς τον Αλέξη Τσίπρα να μην διατηρήσει κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ σε κυβερνητικό θώκο με “αντάλλαγμα” να μη θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, φέρεται να του ζητεί να μη συμπεριλάβει κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Ετσι πιστεύει ότι θα κρατήσει το κόμμα του ολόκληρο μέχρι τις εκλογές, αν και γνωρίζει ότι θα είναι κόμμα – οπερέτα με έναν αρχηγό που δεν τον ακούνε τα στελέχη του.

Τα βασικά σενάρια

Πλέον όλοι αναλύουν τα βασικά σενάρια για το πώς θα κινηθούν οι πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και με δεδομένο ότι η συμφωνία θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική βουλή.

– Το πρώτο σενάριο είναι να αποφασιστεί ένα «βελούδινο», ένα συναινετικό διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πάνος Καμμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά να γίνει δεκτό και το αίτημά του για αποχώρηση όλων των βουλευτών ή στελεχών των ΑΝΕΛ που έχουν κυβερνητική θέση.

– Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της οριστικής ρήξης. Ο Καμμένος να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ο Τσίπρας να του… κουνήσει μαντίλι και να του πάρει 3-4 βουλευτές αφήνοντάς τον με ένα διαλυμένο κόμμα, με ανύπαρκτη κοινοβουλευτική ομάδα. Στην περίπτωση αυτή, του εκρηκτικού διαζυγίου ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβούν όσα συμβαίνουν σε ανάλογες περιπτώσεις.

Το σενάριο αυτό προβλέπει βεβαίως ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και από βουλευτές των ΑΝΕΛ, στήριξη της κυβέρνησης και από βουλευτές του Καμμένου όπως ο Παπαχριστόπουλος, η Κουντουρά, ο Κόκκαλης, ο Ζουράρις, ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς δεν δώσουν την ψήφο τους στο Μακεδονικό.

Το σίγουρο είναι ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο τετραετής γάμος φτάνει στο τέλος του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας πλέον ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς, του ζητά τα πάντα:

– Να αποχωρήσει ήσυχα και συντεταγμένα- καθώς τα πισωγυρίσματα και η συνέντευξη Τύπου ενόχλησαν το Μέγαρο Μαξίμου- και να κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά δεν δεν άρει την εμπιστοσύνη του σε αυτή.

– Σε διαφορετική περίπτωση ζητά από τους ΑΝΕΛ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, χωρίς όρους, μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση

– Κρατά τους υπουργούς των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση και αναμένεται να εντάξει στελέχη του κόμματος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πάνος Καμμένος φέρεται να είναι είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τον πρωθυπουργό που «αιχμαλωτίζει» τους ΑΝΕΛ στα σχέδιά του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον κ. Τσίπρα «Δεν θα γίνω εγώ Ιφιγένεια για να επιβιώσεις εσύ», ενώ οι μεταξύ τους διάλογοι το Σάββατο ήταν ιδιαίτερα έντονοι.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όμως δεν έχει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Ο ίδιος και η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά θα αποχωρήσουν, αλλά στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να παραμείνουν οι Ελενα Κουντουρά, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Βασίλης Κόκκαλης, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τον κ. Καμμένο.

Με τις αναμενόμενες παραιτήσεις Καμμένου και Κόλλια-Τσαρουχά, ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθούν και οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, που είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος προτείνει για τη θέση του στο υπουργείο Αμυνας τον Ευάγγελο Αποστολάκη, αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Διαβάστε ποια τα ονόματα έκπληξη για τον ανασχηματισμό κυρίως εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.