Τουρκία Εκλογές: Αποτελέσματα – συνεχής ροή. Έξαλλος ο Ερντογάν, χάνει την…

Ποια τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία; Τι δείχνει το αποτέλεσμα για τον Ερντογάν;

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο Ερντογάν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, καθώς φαίνεται οτι η Άγκυρα του επιφυλάσσει ένα μεγάλο θρίλερ.

Εκλογές Τουρκία Αποτελέσματα στους μεγάλους Δήμους

Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίσσεται η καταμέτρηση των ψήφων στον Δήμο της Άγκυρας στην Τουρκία, καθώς ενώ ο Μεχμέτ Οζασέκι ξεκίνησε πολύ δυνατά, παίρνοντας μεγάλη διαφορά, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Μανσούρ Γιαβάς, έχει πάρει κεφάλι και πλέον προηγείται με ισχνή διαφορά (49,0% έναντι 48,19% με καταμετρημένο το 46,39%).

Στην Κωνσταντινούπολη, από όπου το 1994 ο Ταγίπ Ερντογάν άρχιζε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος, ο εκλεκτός του νυν προέδρου της χώρας, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, προηγείται με 51,7% των ψήφων έναντι 45,6% του Εκρέμ Ιμάμογλου, που υποστηρίζεται από τους Κιλιντσάρογλου – Ακσενέρ.

Στην πόλη της Σμύρνης, όμως, ο εκλεκτός του Ερντογάν, Ζεκμπέκι, γνωρίζει τη συντριβή, καθώς υπολείπεται με 20 μονάδες του αντιπάλου του.

Το δείγμα, όμως, δεν είναι ακόμη επαρκές για μια ασφαλή εικόνα, ενώ ακόμη το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει στην άρση των απαγορεύσεων για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Τουρκία Εκλογές Αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 15,7% των εκλογικών τμημάτων των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να προηγείται.

Συγκεκριμένα, στην επικράτεια, το ισλαμικό AKP συγκεντρώνει 48,8%. Το κεμαλικό κεντροαριστερό CHP 24,5%. Το ακροδεξιό κεμαλικό «Καλό Κόμμα» 7%. Οι ακροδεξιοί κεμαλικοί Γκρίζοι Λύκοι (MHP) 5,8%. Το φιλοκουρδικό σοσιαλιστικό HDP 4,9%.

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνάμεις των κομμάτων επειδή:

– AKP και MHP έχουν κατέβει μαζί, στηρίζοντας το ένα τους υποψηφίους του άλλου και το ίδιο ισχύει και για το CHP με το «Καλό Κόμμα».

– Το δε κουρδικό HDP δεν έχει κατεβάσει δημάρχους σε όλη την επικράτεια. Όπου δεν έχει δικούς του υποψηφίους ρίχνει γραμμή, ψηφίστε όποιον θέλετε εκτός των κυβερνητικών.

Το ορθότερο θα ήταν οι Τούρκοι να μας έδιναν κοινά ποσοστά των συνεργαζόμενων και όχι να «διαβάζουν» τις δημοτικές κάλπες ως να πρόκειται για εθνικές.

Η μάχη δόθηκε στους μεγάλους δήμους, Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας και Σμύρνης.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα, ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Συνολικά στους 4, ανέρχονται, σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση, οι νεκροί, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Στον χάρτη, με το κίτρινο κόμμα είναι οι ισλαμιστές, με το κόκκινο οι κεμαλικοί, με το μπλε σκούρο οι Γκρίζοι Λύκοι και με το μοβ οι Κούρδοι.

Διαβάστε ποιο το ελληνικό επίθετο του Ερντογάν, καθώς είναι ο μισός Έλληνας!

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.