Καταρρέουν οι τράπεζες: Ποιες πέφτουν περισσότερο, γιατί επιδεινώνονται οι προβλέψεις

Ραγδαία πτώση για όλες τις ελληνικές τράπεζες Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική στο χρηματιστήριο. Ποιες πέφτουν περισσότερο και γιατί;

Συνεχίζεται η διόρθωση στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη “βουτιά” των τραπεζικών μετοχών να βρίσκεται στο προσκήνιο, ενώ όλοι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται στο “κόκκινο” και με τις πιέσεις να έχουν γίνει ισχυρές και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Οι επενδυτές ξεκάθαρα σήμερα συνωστίζονται στο “ταμείο” αφού τα δεδομένα τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό έχουν επιδεινωθεί.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι έντονα αρνητικό λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη οι οποίες εντείνονται μετά και τα κινεζικά στοιχεία αλλά και τη χθεσινή “ετυμηγορία” της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.

Εσωτερικά, το κλίμα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία δεν είναι καθόλου ευνοϊκό, με τα στοιχεία που έδειξαν την αδυναμία του ελληνικού ΑΕΠ σε συνδυασμό με το αρνητικό “πόρισμα” που αναμένεται να δώσει το Eurogroup, βάζοντας φρένο στην εκταμίευση των κερδών από τα ομόλογα, να οδηγούν τους επενδυτές σε φυγή και τους πωλητές να παίρνουν τα ηνία. Το “στοίχημα” των 700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη πρέπει να θεωρείται χαμένο για σήμερα, με το μοναδικό θετικό σε όλη αυτή την “κατακόκκινη” εικόνα στο ταμπλό να είναι πως ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τα άλλα οι short συνεχίζουν να ρίχνουν τα βέλη τους, με το Oceanwood να προχωρά σε νέα αύξηση των αρνητικών του θέσεων απέναντι στην Alpha Bank, στο 0,70% από 0,63% πριν.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται με πτώση 1,70% στις 692,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14 εκατ. τεμάχια, με τον τζίρο στα “πακέτα” να φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη πτώση στις τράπεζες “οδηγεί” τη διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,42% στις 1.808,65 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποχωρεί κατά 2,07 % στις 1.086,8046 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει σημαντική πτώση 4,69% στις 526,48 μονάδες.

Στις μετοχές των τραπεζών, η Τράπεζα Πειραιώς κινείται με πτώση 6,16%, η Alpha Bank είναι στο -4,83%, Εθνική υποχωρεί κατά 3,11%, ενώ η Eurobank κινείται 3,61% χαμηλότερα, παρόλο που η Citi έδωσε σύσταση Buy για τη μετοχή “βλέποντας” περιθώρια ανόδου της τάξης του 47,7% μετά και τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου.

Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα είναι άκρως αρνητική με τις μεγαλύτερες πιέσεις να σημειώνονται στη Grivalia (-4,55%) και ακολουθούν οι ΕΧΑΕ (-3,11%) και Βιοχάλκο (-3,20%), ενώ απώλειες μεταξύ του 2% και του % σημειώνουν οι Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ και στο -1,69% διαπραγματεύεται η ΔΕΗ.

Στο μέτωπο των τραπεζών, οι συζητήσεις για τον νέο νόμο Κατσέλη συνεχίζονται, ενώ συνεχίζονται και οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ. Χθες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε τη στάση του σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των ισολογισμών των τραπεζών για τη βελτίωση της παροχής πίστωσης προς την οικονομία, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στην έκθεση η οποία θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, στο διεθνές περιβάλλον μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται ξανά, με τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης (κυρίως Γερμανίας και Ιταλίας) να επιδεινώνονται και να αναθεωρούνται επί τα χείρω, και με αυτά τα δεδομένα, η διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων από τους διαχειριστές δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να μεταβληθεί, παραμένοντας ιδιαίτερα χαμηλή.

Η ελληνική αγορά είναι δύσκολο να αυτονομηθεί αυτή τη στιγμή σε σχέση με το διεθνές risk off περιβάλλον, ειδικά όταν ο επόμενος καταλύτης, που είναι το Eurogroup της Δευτέρας και η έκθεση του ΔΝΤ, θα ενισχύσουν την αβεβαιότητα. Επιπλέον, τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ ενισχύουν την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα με την Citigroup να προειδοποιεί σήμερα πως η απουσία επενδύσεων είναι μεγαλύτερο βαρίδι στην οικονομία καθώς και στις προοπτικές της ανάπτυξης, λόγω της πολύ αδύναμης εγχώριας ρευστότητας, της απουσίας τραπεζικών πιστώσεων και των ανεπαρκών επενδύσεων από το εξωτερικό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.