Εκλογές 2019 Σε κατάσταση σοκ ο Τσίπρας: Τι ανακοινώνει για Εθνικές εκλογές. Βόμβα

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλος διχασμός για Εθνικές εκλογές μετά τη βαριά ήττα με 9% από τη ΝΔ.

Εισηγήσεις να προκηρύξει άμεσα εκλογές δέχεται ο Τσίπρας – Φλαμπουράρης και Παππάς, πάντως, του λένε να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο – Σε αναζήτηση νέου αφηγήματος το κυβερνών κόμμα μετά τη νίκη της ΝΔ με εννέα μονάδες.

Προβληματισμό στην Κουμουνδούρου προκαλούν τα τελικά αποτελέσματα των exit polls, που δείχνουν την ψαλίδα να ανοίγει στις 8,5 με εννέα μονάδες.

Τα βασικά σενάρια είναι δύο και έχουν πέσει στο τραπέζι ήδη από τις προηγούμενες ημέρες: από τη μία, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Ιούνιο -εισηγήσεις για το οποίο δέχεται ο πρωθυπουργός από πολλά στελέχη- και, από την άλλη, η παραμονή στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου να έχει χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ να «επουλώσει» τις πληγές του και να ανακτήσει, όσο μπορεί, το χαμένο έδαφος -ένα σενάριο, το οποίο υποστηρίζουν πιο έντονα οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Παππάς.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι από την Κουμουνδούρου ζητήθηκε να πάει κάμερα στα γραφεία του κόμματος, προκειμένου να κάνει δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας -κάτι που αναμένεται να κάνει περί τις 23:00.

Αν και η αρχική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος ήταν η έμμεση απόρριψη των αποτελεσμάτων των exit polls και η απόπειρα αποδόμησης των δημοσκοπήσεων, τα νέα δεδομένα από τις μετρήσεις αλλάζουν το σκηνικό και αναγκάζουν τους επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους.

Εκλογές ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα μετά τα exit polls και την ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης αποτελέσματος που κάνει λόγο για 9 μονάδες διαφορά

Εκλογές 2019: Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη μετά την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αυτή η αλλαγή για την οποία μίλησα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής ποριοδου ήδη ξεκίνησε. Για ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει.

Είμαι εδώ για να ενώσουμε όλους τους ‘Ελληνες και να βάλουμε την πατρίδα σε μια νέα πιο αισιόδοξη εποχή.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. Ο λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία».

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη», επεσήμανε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, «από μια κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση», ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ», δήλωσε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε: «Δεν περιμένει πανηγύρια, αλλά σκληρή δουλειά. Στην καρδιά μου δεν υπάρχουν πολλοί, δεν υπάρχουν λίγοι. Υπάρχει μόνο η Ελλάδα, όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Από αύριο ξεκινώ ένα καινούργιο αγώνα. Θα γυρίσω και πάλι ολόκληρη την Ελλάδα για να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες ότι αξίζουμε την ευκαιρία. Για να κάνουμε μαζί πραγματικότητα την ελπίδα που γεννιέται σήμερα σε μία πορεία αναγέννησης της χώρας από την οποία κανείς δεν περισσεύει».

Σαρωτική νίκη της ΝΔ με 9 μονάδες

Σύμφωνα με τη Singular Logic, με βάση την πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 2019 θα είναι περίπου στις 9 μονάδες.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Singular Logic, με βάση τα αποτελέσματα από 2,000 εκλογικά τμήματα και μια ενσωμάτωση της τάξης του 10%, η εκτίμηση είναι ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές 2019 είναι στις 9 μονάδες με μια απόκλιση συν πλην μισής μονάδας.

Σύμφωνα με τη Singular από τα πρώτα αξιοσημείωτα είναι ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος εισέρχεται στην Ευρωβουλή, ενώ το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, έστω και για λίγο, δεν θα μπει.

Γαλάζιος ο χάρτης της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, γαλάζιος βάφεται ο χάρτης της Ελλάδας. Σαρώνουν οι υποψήφιοι της ΝΔ σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπειρο και Αιγαίο, ενώ στην Αττική πρώτος εκλέγεται ο Γιώργος Πατούλης με διαφορά τουλάχιστον 16% από τη Ρένα Δούρου. Ακόμη και στα Ιόνια νησιά προηγείται η Ρόδη Κράτσα του ΣΥΡΙΖΑίου Θεόδωρου Γαλιατσάτου. Μόνο στην Κρήτη επανεκλέγεται ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Σταύρος Αρναουτάκης που στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.