Τράπεζα Πειραιώς: Κίνηση ματ, πώς χτίζει success story

Πώς χτίζει το success story της η Τράπεζα Πειραιώς; Ποια η κίνηση ματ;

Στην πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier ΙΙ που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2008 προχώρησε την εβδομάδα αυτή η Τράπεζα Πειραιώς, ενισχύοντας περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια κατά περίπου 90 μονάδες βάσης και ανοίγοντας τον δρόμο για ανάλογες εκδόσεις και από τις άλλες τράπεζες (προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται Εθνική και Alpha Bank).

Αυξημένο ενδιαφέρον

Η έκδοση του ομολόγου Tier II, που αποτελούσε δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς έναντι του SSM, προσέλκυσε πληθώρα ξένων επενδυτών, οι οποίοι υπέβαλαν συνολικές προσφορές ύψους 850 εκατ. ευρώ, έναντι των 300 εκατ. στα οποία στόχευε με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών η τράπεζα. Τελικώς η έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ολοκληρώθηκε επιτυχώς για ποσό 400 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 9,75%.

Το ομόλογο είναι δεκαετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη (10NC5), στη διεθνή αγορά κεφαλαίων. Η έκδοση των αξιογράφων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note), ύψους 25 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως προαναφέρθηκε, το τοκομερίδιο ορίστηκε σε 9,75%, ενώ η ημερομηνία εκκαθάρισης έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου 2019.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της έκδοσης ομολόγου Tier ΙΙ και τη συνολική ανταπόκριση της αγοράς εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Όπως δήλωσε, το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Τράπεζα Πειραιώς.

“Η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό μας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου “Agenda 2023″ προς όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Το συνολικό βιβλίο προσφορών, υπό τη διαχείριση των κύριων αναδόχων Goldman Sachs International και UBS Investment Bank, άνοιξε και έκλεισε την Τετάρτη 19 Ιουνίου, συγκεντρώνοντας προσφορές από 135 θεσμικούς επενδυτές, με προέλευση από περισσότερες από είκοσι χώρες. Σημειώνεται ότι η τράπεζα είχε πραγματοποιήσει ραντεβού με 65 επενδυτές στο Λονδίνο και τελικώς στην έκδοση συμμετείχαν, υποβάλλοντας προσφορές, οι διπλάσιοι (επενδυτές από Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ασία κ.λπ.).

Η μεγάλη συμμετοχή ξεπερνά σε σημασία και το επιτόκιο που διαμορφώθηκε για την έκδοση (σημειώνεται ότι, όταν η τράπεζα είχε επιχειρήσει να προχωρήσει στην έκδοση του ομολόγου το 2018, το προσφερόμενο επιτόκιο ξεπερνούσε το 12%), καθώς δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα και τα ελληνικά assets βρίσκονται πλέον στην ατζέντα διεθνών επενδυτών.

Η μεταστροφή της όρεξης των επενδυτών είναι αποτέλεσμα της προοπτικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με μια κυβέρνηση περισσότερο φιλική στις αγορές και στις επενδύσεις, όπως προεξοφλούν οι επενδυτές πως θα αναδείξουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Υποστηρίζεται, παράλληλα, από το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνει στις αγορές ομολόγων η προοπτική ενός νέου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη και οι οποίες καθιστούν περιζήτητες τις υψηλές αποδόσεις που μπορούν να προσφέρουν, εν μέσω αρνητικών επιτοκίων, οι τοποθετήσεις σε ελληνικά assets.

Η έκδοση του ομολόγου Tier II από την Τράπεζα Πειραιώς έρχεται μετά τη σύναψη της συμφωνίας με την Intrum για τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας, ύψους 27 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.