Κορονοϊός: Το εφιαλτικό σενάριο για Ελλάδα. Ποιοι οι φόβοι Τσιόδρα και τι είναι η “θεωρία V”

Ποιο το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα σχετικά με τον κορονοϊό;

Μία «έκρηξη» κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και στη χώρα μας περιμένουν Έλληνες επιστήμονες, ελπίζοντας πως αυτή θα είναι «διαχειρίσιμη».

Μέχρι και το Σάββατο η πορεία που κατέγραφε ο φονικός ιός δεν θύμιζε ούτε λίγο την αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία στις οποίες υπάρχει ανεξέλεγκτη εξάπλωση.

Κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών χθες το απόγευμα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 στη χώρα μας ανέρχονται 530.

Μέχρι σήμερα 13 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους, 100 νοσηλεύονται, εκ των οποίων 18 διασωληνωμένοι, ενώ 19 έχουν λάβει εξιτήριο. Επίσης, έχουν εντοπιστεί 98 κρούσματα απροσδιόριστης πηγής.

Αν και η εικόνα της πορείας εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας φαίνεται να παραμένει σε σταθερό και προβλεπόμενο επίπεδο, πολλοί είναι οι επιστήμονες που τονίζουν ότι το Σαββατοκύριακο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όσον αφορά στην «περιφρούρηση» της διασποράς.

«Όσο πιο απλωμένη στον χρόνο είναι η βάση της επιδημιολογικής καμπύλης τόσο καλύτερα για όλους μας», αναφέρει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Το εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα μας:

Το σενάριο που προσπαθεί να αποφύγει η χώρα μας είναι -κατά τον ίδιο- χιλιάδες κρούσματα που θα χρειαστούν νοσηλεία. «Πήραμε νωρίς μέτρα, αναμένουμε να αποδώσουν. Όσες περιοχές άλλων χωρών έλαβαν αυστηρά μέτρα φάνηκε να πήγαν καλά. Περιμένουμε ωστόσο την άνοδο ώστε μετά να ξεκινήσει και η κάθοδος», επισημαίνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Τα κρούσματα που εκδηλώνονταν την εβδομάδα που πέρασε ήταν άνθρωποι που κόλλησαν την ακριβώς προηγούμενη, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκη Βατόπουλο, ο οποίος είναι και αυτός μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Και αυτό λόγω του χρόνου επώασης που κυμαίνεται κατά μέσο όρο από πέντε έως επτά ημέρες.

«Περιμένουμε την άνοδο των περιστατικών. Ελπίζουμε να είναι μικρή αυτή η άνοδος και διαχειρίσιμη», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή είναι δεδομένο ότι θα πάρει φθίνουσα πορεία.

«Ή θα έχει ανοσοποιηθεί ο κόσμος ή θα έχει φύγει ο ιός, ίσως βοηθήσει και η ζέστη, ίσως όμως απλά μειωθεί και η κυκλοφορία του.

Ή, επίσης, μπορεί να υπάρχει εμβόλιο», αναφέρει. Όσον αφορά στο τείχος ανοσίας του πληθυσμού, πρόχειρες εκτιμήσεις, στις οποίες έχει αναφερθεί και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, το προσδιορίζουν στο 60%, δηλαδή αυτό το ποσοστό του πληθυσμού να κολλήσει τον ιό προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφορία του.

Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες:

Οι επόμενοι δύο μήνες, πάντως, είναι κρίσιμοι σύμφωνα με τους ειδικούς. Υπενθυμίζεται ότι τα πραγματικά κρούσματα στον ελληνικό πληθυσμό, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα ειδικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τη Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 3.000.

Τα μαθηματικά μοντέλα έχουν χιλιάδες παραδοχές, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, συνεπώς είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά και η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα μπορεί και να ανατραπεί.

Η “θεωρία V”:

Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες τον τελευταίο καιρό είναι τι θα συμβεί μετά το τέλος της καραντίνας. Θα επιστρέψουμε ποτέ στην κανονικότητα ή η ζωή μας θα αλλάξει για πάντα;

Μια αισιόδοξη νότα για την επόμενη μέρα έδωσα η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης προέβλεψε ότι μόλις τελειώσει η περιπέτεια του κορονοϊού η ελληνική οικονομία θα εκτιναχθεί και αυτό δεν είναι αυθαίρετο, αλλά βασίζεται στη θεωρία του V. Είπε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη:

«Η θεωρία του V είναι παρά πολύ απλή και πάρα πολύ κατανοητή. Αυτή τη στιγμή κατεβαίνουμε. Είμαστε προς τα κάτω. Θα φθάσουμε κάποια στιγμή στον πάτο εκ των πραγμάτων, που θα είναι η εποχή που ο κορονοϊός θα είναι στο φόρτε του.

Οταν αυτό περάσει, η αντίδραση… πάρτε τη δική σας προσωπική αντίδραση, θα σας πω εγώ την προσωπική δική μου. Η δική μου προσωπική αντίδραση είναι να πάρω τα παιδιά μου, να πάρω τα εγγόνια μου, να βγω έξω, να ταξιδέψω, να κάνω όλα αυτά που δεν έκανα δύο μήνες. Αυτή θα είναι η αντίδραση και όλων των συμπολιτών. Τι σημαίνει αυτό;

Οτι εκεί που η οικονομία είναι στον πάτο θα αρχίζει να τινάζεται όχι με τον κανονικό ρυθμό που ανεβαίναμε, αλλά θα τιναχθεί πάρα πολύ ψηλά. Θα το δείτε αυτό να γίνεται και στα χρηματιστήρια, θα το δείτε αυτό να γίνεται και διεθνώς. Διότι έτσι είναι η ζωή.

Οταν ένα πρόβλημα τελειώνει τότε βγαίνεις και, ξέρετε, οι άνθρωποι θέλουν να μοιραστούν τη χαρά. Αυτό για την οικονομία είναι η βενζίνη της και αυτό σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης, αυτό σημαίνει πάλι κανονικούς ρυθμούς. Αυτό θα συμβεί κατά τη γνώμη μου και όχι μόνο κατά τη δική μου γνώμη, κατά τη γνώμη πολύ σοβαρότερων οικονομολόγων από μένα».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.