Κορονοϊός Ελλάδα: Αυτά είναι τα νέα έκτακτα μέτρα. Τι ισχύει για σχολεία, γήπεδα, ΚΑΠΗ

Ποια τα νέα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα;

Κοροναϊός: Περίπου 1,5 ώρα κράτησε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια κατά την οποία και οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία.

Στο υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (08/03), οι παρεμβάσεις που γίνονται προκειμένου να προστατευθεί το δημόσιο σύνολο από την εξάπλωση του κοροναϊού.

«Σε αυτή τη φάση, τα μέτρα μας έχουν ως επίκεντρο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από πιθανή εξάπλωση της νόσου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ανακοινώνονται περαιτέρω προληπτικά ειδικά μέτρα, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού στην πατρίδα μας και έχουν ως κύριο στόχο, την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας:

Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.

Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.

Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.

Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Τι θα ισχύσει με τα σχολεία:

«Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές μονάδες κάθε βαθμίδας, συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας, που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση επαφών, που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο Δευτέρα, 9 Μαρτίου και θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους.

Έρχονται και οικονομικά μέτρα:

Την πρώτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κοροναϊού, θα ανακοινώσουν αύριο, στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην πρώτη δέσμη θα περιλαμβάνεται η αναστολή υποχρέωσης πληρωμής ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ., για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους τρεις νομούς της χώρας που έχουν πληγεί κυρίως από τον ιό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση συλλέγει παράλληλα προτάσεις και αιτήματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και των μέτρων που θα αποφασιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αίτημα πολλών κρατών- μελών της ευρωζώνης είναι η εξαίρεση των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κοροναϊό.

Εν τω μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο, 363 δείγματα βγήκαν αρνητικά, σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά:

203 στην Αττική
68 στην Αχαΐα
44 στη Θεσσαλονίκη
27 στην Ηλεία (Αμαλιάδα)
3 στα Ιωάννινα
3 στην Πτολεμαΐδα
3 στο Άργος
2 στα Χανιά
2 στην Κέρκυρα
2 στην Κεφαλλονιά
και από 1 σε Τρίπολη, Σάμο, Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Ηράκλειο

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.