Κορονοϊός: Γενικό lockdown από Τετάρτη 18/3. Ποια καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά, αλλαγές στα σούπερ μάρκετ

Ποια τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Ποια καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά από Τετάρτη; Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ;

Στο κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού προχωράει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής – λόγω συνθηκών – σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Τα μοναδικά καταστήματα που θα είναι ανοιχτά από την Τετάρτη, θα είναι τα σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα βενζινάδικα, τα συνεργεία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Από την απαγόρευση όπως είναι φυσικό εξαιρείται το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σε ότι έχει να κάνει με φούρνους, αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτοί καθώς ανήκουν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ακόμα δεν υπάρχουν διευκρινήσεις για το καθεστώς στο οποίο θα υπαχθούν τα περίπτερα.

Επιπλέον σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη λίστα των επιχειρήσεων που δεν θα κλείσουν θα είναι μίνι μάρκετ και ψιλικά, αποθήκες χαρτικών και απορρυπαντικών, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν τα καφέ και εστιατόρια αποκλειστικά με υπηρεσίες delivery και take away.

Διευκρινίζεται πως το online εμπόριο θα συνεχιστεί κανονικά. Επομένως τα καταστήματα λιανικής θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό, θα μπορούν να δουλεύουν όμως για την υποδοχή και αποστολή εμπορευμάτων μέσω παραγγελιών που θα μπορούν να δέχονται.

Φήμες η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας – Πρόστιμο 5.000 για όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο, παρά το κύμα ακρίβειας, ανακοινώνονται πολλές προσφορές σούπερ μάρκετ, που προσελκύουν το ενδιαφέρον καταναλωτών που θέλουν να γλιτώσουν χρήματα. Για παράδειγμα, ο ΑΒ Βασιλόπουλος κάνει εκπτώσεις -50% ή 1+1, ενώ το μεγαλύτερο online σούπερ μάρκετ e-Fresh.gr ανακοινώνει συνεχώς προσφορές 30%. Κάντε κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους για να πάρετε τις προσφορές ΑΒ Μόνιμη μείωση τιμής και e-Fresh.gr με δωρεάν μεταφορικά.

“Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος και αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, για να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει, προκειμένου οι ευπαθείς ομάδες και όσοι χρειαστούν νοσηλεία να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα”, σημείωσε η κα Πελώνη, με την κυβέρνηση να φέρνει στην πρώτη γραμμή τα “κλειδιά” της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής συνέπειας.

Ταυτόχρονα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως παραπληροφόρηση τις φήμες που διακινούνται για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. “Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, ανέφερε και υπενθύμισε πως θα υπάρχει πρόστιμο 5.000 ευρώ σε όσους δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και παραβιάζουν τα μέτρα.

Πως θα διαμορφωθεί το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Ρύθμιση για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ αναμένεται να περιλαμβάνεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται το βράδυ με νέα μέτρα σχετικά με τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας ζητάει την υποχρεωτική και καθολική αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

«Καθημερινά λαμβάνουμε πιεστικά μηνύματα από την πλειοψηφία των Εμπορικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα που ζητούν πλέον την συνολική αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Ήδη πολλοί επιχειρηματίες, αυτοβούλως, αποφασίζουν να προχωρήσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων τους. Είναι επομένως η ώρα αυτό να γίνει συνολικά με κρατική απόφαση, όπως ακριβώς έχει γίνει στην Ιταλία και στην Ισπανία, με την εξαίρεση των καταστημάτων τροφίμων, των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.

» Εφόσον η αναστολή λειτουργίας εφαρμοστεί υποχρεωτικά και με καθολικό τρόπο, θα προστατευτεί ουσιαστικά η δημόσια υγεία και δεν θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσεις. Φυσικά, η απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχα υποστηρικτικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αυτών».

Μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στα super market

Από σήμερα, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται οι αγορές στα σούπερ μάρκετ θα γίνονται από ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στα σούπερ μάρκετ λειτουργεί – σε όσες επιχειρήσεις δεν γινόταν αυτό μέχρι σήμερα – και υπηρεσία delivery και επιπλέον, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην τηλεόραση του Οpen, τα delivery θα κάνουν παραδόσεις κατ οίκον ακόμη και Κυριακές.

Άλλα μέτρα που προβλέπονται στην ίδια απόφαση είναι ότι στα επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π θα τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, ότι θα αποφεύγεται η χρήση μετρητών στις συναλλαγές και ότι οι υπάλληλοι θα φορούν γάντια ενώ επιπλέον, μέσα στις επόμενες δύο μέρες θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα αποθέματά τους σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι ετοιμάζουν Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος, LIDL, My Market για να επικρατήσουν στη μάχη των σούπερ μάρκετ.