Τράπεζα Πειραιώς: Ποια μεγάλη ελληνική βιομηχανία απέκτησε μετά από 60 χρόνια

Με τη βούλα του πολυμελούς Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχείο της Τράπεζας Πειραιώς.

Η ΕΒΖ μετά από 60 χρόνια έντονης παρουσίας στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ζαχαρότευτλων ολοκληρώθηκε ο κύκλος ζωής με Δικαστική απόφαση.

Η κατάρρευση της κρατικής βιομηχανίας προήλθε που σε σημαντικό οφείλεται σε λάθος επιλογές των διοικήσεων στο παρελθόν, τα φαινόμενα της κακοδιαχείρισης και από την αλλαγή της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη διετία 2007/2008 και στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα αποποιήθηκε το 50,01% της εθνικής ποσόστωσης με αποτέλεσμα η συνολική παραγωγή να μειωθεί σε 158.702 τόνους από 317.502 που ήταν αρχικά.

Οι προσπάθειες διάσωσης της εταιρείας και η αναζήτηση επενδυτή δεν καρποφόρησαν με συνέπεια ο μεγαλύτερος πιστωτής που ήταν η Τράπεζα Πειραιώς μετά την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Αγροτικής Τράπεζας, την οδήγησαν να καταθέσει αίτηση εξυγίανσης της ΕΒΖ.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης αναμένεται να καθαρογραφεί τις επόμενες ημέρες για να διανεμηθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Με βάση το αρχικό αίτημα εξυγίανσης η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στη δημιουργία εταιρείας SPV για να περιέλθουν στην κατοχή της τα λειτουργικά εργοστάσια στο Πλατύ Ημαθίας και στη Λάρισα, αγροτεμάχιο στο Κουλούρι Λαρίσης, το ενεχυριασμένο απόθεμα στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας και του Πλατέως.

Επιπλέον θα δημιουργούν ακόμη 7 εταιρείες SPV που θα αναλάβουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά δημιουργούνται

SPV2: Εργοστάσιο και τον μηχανολογικό εξοπλισμό Ορεστιάδας,

SPV3: Εργοστάσιο και τον μηχανολογικό εξοπλισμό Σερρών

SPV 4: Εργοστάσιο και μηχανολογικό εξοπλισμό Ξάνθης

SPV5 Γραφεία και μηχανολογικό εξοπλισμός ΕΒΖ Μητροπόλεως

SPV6 Ακίνητο Σίνδου

SPV 7 Ακίνητο και μηχανολογικό εξοπλισμός Κολωνάκι

SPV 8 Μετοχές της ΕΒΖ στις 2 θυγατρικές στη Σερβία , το ενεχυριασμένο μέρισμα θυγατρικών στην Σερβία.

Οι δανειακές υποχρεώσεις της ΕΒΖ προς την Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονταν σε 179.524.491,93 ευρώ περιλαμβάνοντας και τους τόκους από 1/1/2019.

Πάντως στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται κούρεμα στα επίπεδα του 75% για τις οφειλές της ΕΒΖ προς το Δημόσιο, σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς ενώ οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους καλύπτονται σε ποσοστό 100%.

Το ποσό που θα λάβει το Δημόσιο ανέρχεται σε 5.296.117,37 ευρώ. Ακόμη προβλέπεται το ποσό του 1.504.317,43 ευρώ για τους ανέγγυους πιστωτές.

Πάντως το ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί όταν επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης.

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν ο βασικός πιστωτής της ΕΒΖ σε ποσοστό 70,9% ενώ στο σύνολο των ενέγγυων απαιτήσεων, οι εξασφαλισμένες απαιτήσεις της συμβαλλόμενης πιστώτριας τράπεζας ανέρχονται σε ποσοστό 99,1%.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της ΕΒΖ έφταναν τα 245 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των 65 εκατ. ευρώ κατανέμεται στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και σε πιστωτές και προμηθευτές που σύμφωνα με εκτιμήσεις αντιστοιχεί στη δεύτερη κατηγορία, αντιστοιχούν περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ.

Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ προς τις εταιρείες SPV αναμένεται να ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια καθώς θα απαιτηθούν συμβολαιογραφικές πράξεις για κάθε εταιρεία ξεχωριστά όπως και σχέδια των εγκαταστάσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.