Ρεζίλι ο Κώστας Μπακογιάννης: «Τα άκουσα κανονικά, έκανα λάθος» – Πάρτι στο twitter για το φιάσκο στην Ομόνοια [video]

Τι δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης για το φιάσκο στα εγκαίνια της Ομόνοιας;

Μέσω ενός βίντεο που κοινοποίησε στο Facebook και όπου εμφανίζεται ο ίδιος, ο Δήμαρχος Αθηνών, Κώστας Μπακογιάννης απάντησε στα σχόλια που κάνουν τον γύρω του Διαδικτύου τις τελευταίες ώρες σχετικά με τον συνωστισμό που προκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά το άνοιγμα της νέας πλατείας στην Ομόνοια, εν μέσω του κορονοϊού.

Στο βίντεο που συνόδευε η λεζάντα “Τα άκουσα κανονικά. Και όταν τα ακούς, δεν κρύβεσαι, συζητάς και παραδέχεσαι το λάθος”, ο Κώστας Μπακογιάννης εξηγεί, μεταξύ άλλων, τι ακριβώς έγινε, τονίζοντας ότι δεν έγιναν εγκαίνια και πως ο ίδιος έμεινε εκεί για λίγα λεπτά.

“Καλημέρα. Από χθες το βράδυ, διαβάζω και ακούω πολλά εύλογα και δικαιολογημένα σχόλια για το άνοιγμα της Ομόνοιας και σκέφτομαι τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά .

Να πούμε λίγο τι έγινε. Προφανώς δεν έγιναν εγκαίνια. Προφανώς δεν έγινε καμία φιέστα. Δεν κάναμε ομιλίες, δεν κάναμε δηλώσεις. Εγώ ο ίδιος ήρθα για λίγα λεπτά, ίσα ίσα για να δω το συντριβάνι να ανοίγει. Και η Δημοτική Αστυνομία ήταν εδώ. Μάλιστα με μεγάφωνα ζητούσε από τον κόσμο να κρατήσει τις αποστάσεις.

Έχοντας πει όλα αυτά, κάναμε λάθος, θα πω ότι κάναμε ένα πολύ μεγάλο λάθος, γιατί δεν προβλέψαμε ότι όταν ανοίγει η νέα Ομόνοια, όταν περνάνε χιλιάδες Αθηναίοι κάθε μέρα, είναι λογικό να μαζευτεί αυθόρμητα πολύς κόσμος”.

Κατακραυγή αλλά και “πάρτι” στα κοινωνικά δίκτυα έχουν προκαλέσει οι εικόνες συνωστισμού στην πλατεία Ομονοίας, εν μέσω πανδημίας, για τα εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας από το Δήμαρχο Αθηναίων.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, μετά τον σάλο, προχώρησε σε «απολογητικό» βίντεο που ανάρτησε στα social media, σε μια προσπάθεια να «διασκεδάσει» τις αρνητικές αντιδράσεις.

Όπως είναι λογική η κοσμική εκδήλωση με τους χιλιάδες συμμετέχοντες έρχεται σε αντιδιαστολή με τη στοχοποίηση των νεαρών που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε συνοικιακές πλατείες, τις επιθέσεις της αστυνομίας με ξύλο και χημικά.

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων για ακόμη μια φορά αναδεικνύουν την επιλεκτική ευαισθησία αρκετών σε σχέση με τις υγειονομικές προφυλάξεις της πανδημίας και τη διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με τη ντύσιμο ή την κοινωνική προέλευση όσων συνωστίζονται.

Ανοσία Κοσιώνη#φιέστα_Μπακογιάννη #Ομόνοια

Gepostet von Constantinos Tachtsidis am Donnerstag, 14. Mai 2020

Στην συγκέντρωση καλλιτεχνών είναι κατώτατου επιπέδου συγκέντρωση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία. Στα εγκαίνια του…

Gepostet von Aggelos Gavris am Donnerstag, 14. Mai 2020

Το άνοιγμα της ταλαιπωρημένης πλατείας Ομονοίας, είναι ασφαλώς μια θετική εξέλιξη για την πρωτεύουσα και κάτι που περίμεναν εδώ και καιρό οι Αθηναίοι.

Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και την όμορφη εικόνα πιστώνεται η δημοτική αρχή. Χρεώνεται όμως και τις επικίνδυνες εικόνες που είδαμε το βράδυ της Πέμπτης με πολίτες να συνωστίζονται, σαν να έχει εκλείψει εντελώς ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού.

Ήταν λόγος γιορτής και πραγματοποίησης εγκαινίων η παράδοση της Ομόνοιας στους πολίτες; Ασφαλώς και ήταν, αλλά όχι τώρα και σίγουρα όχι έτσι.

Θα μπορούσε ο δήμαρχος είτε απλώς να ανακοινώσει το άνοιγμα και να μεταθέσει τις γιορτές και τα πανηγύρια για μια πιο ασφαλή εποχή, είτε να πραγματοποιήσει μια λιτή τελετή και να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και οι αποστάσεις.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Είδαμε απλώς τον έναν πάνω στον άλλον. Στις φωτογραφίες δύσκολα μπορείς να βρεις κάποιον να φορά μάσκα ή να κρατά αποστάσεις.

Έχει εκλείψει ο κίνδυνος μετάδοσης ή ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται σε πλατείες χωρίς όνομα Αγίου;

Αν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος γιατί τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε κυνηγητό στις πλατείες ή έξω από μπαρ που δίνουν take away;

Γιατί στις παραλίες ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ στην Ομόνοια η ελάχιστη απόσταση μεταξύ πολιτών που βγάζουν selfie είναι μηδενική;

Γιατί δεν έχουν ανοίξει εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες;

Όπως και στην περίπτωση του περάσματος της Πρωτοψάλτη έξω από το Μαξίμου και στην Ομόνοια έχουμε ατοπήματα σε ουσιαστικό και συμβολικό επίπεδο.

Σε ουσιαστικό γιατί όπως επαναλαμβάνουν οι λοιμωξιολόγοι, ο κίνδυνος ΔΕΝ έχει περάσει, επομένως όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης.

Σε συμβολικό γιατί οι πολίτες πειθάρχησαν για καιρό, κουράστηκαν αλλά έκαναν αυτό που έπρεπε και εκτός από καλά λόγια χρειάζονται σταθερά το παράδειγμα. Οι πολιτικοί ταγοί, πρέπει πρώτα αυτοί να τηρούν τα μέτρα και μετά να απαιτούν και να σηκώνουν το δάχτυλο.

Δεν γίνεται να τρώνε ξύλο πιτσιρίκια σε μια πλατεία και σε μια άλλη να διοργανώνονται φιέστες και κυρίως δεν γίνεται αυτοί που θέλουν να πείσουν τους νέους να μη συνωστίζονται, να νομιμοποιούν τις εικόνες συνωστισμού, με οποιαδήποτε αφορμή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.