Αναδρομικά με το σταγονόμετρο: Ποιοι συνταξιούχοι είναι δικαιούχοι, ποιοι εξαιρούνται. Απόφαση ΣτΕ

Τι λέει η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων;

Τα αναδρομικά θα δοθούν ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας. Αυτή είναι η απάντηση του υπ. Εργασίας για το ζήτημα των αναδρομικών που έρχεται μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ η οποία επιδικάζει αναδρομικά 11 μηνών στους 250.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε.

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

«Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής», επισημαίνει.

Η απόφαση του ΣτΕ

Τα αναδρομικά αφορούν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016. Συνολικά, 2,5 εκατ. συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά, αλλά η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Οι υπόλοιποι είτε πρέπει να προσφύγουν τώρα είτε θα περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Επίσης το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι αναδρομικά δικαιούνται και μόνον όσοι έχουν προσφύγει για το διάστημα 2013- 2015.

Ειδικότερα, πρώτον, οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το επίμαχο ενδεκάμηνο, δικαιώνονται.

Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο, όπως εξήγησε ανώτατη δικαστική πηγή, επέλυσε νομικά ζητήματα και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά για τη δυνατότητα προσφυγής στο μέλλον όσων συνταξιούχων το αποφασίσουν τώρα.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Τρίτον, για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015.

Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Μπορεί να μπήκαν επιτέλους τίτλοι τέλους στο δικαστικό θρίλερ με τα αναδρομικά του 2015 και στην αγωνία των 2,5 εκ. συνταξιούχων αλλά πάνω από τους μισούς δικαιούχους θα μείνουν τελικά εκτός του «νυμφώνα» των επιστροφών.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα η 25μελής Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις έκρινε ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια θα πάρουν αναδρομικά από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για το εντακάμηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και οι ένστολοι (περίπου 600.000) δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ καθώς έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Παράλληλα το ερώτημα που είχε απευθύνει ο ΕΦΚΑ προς το ΣτΕ το οποίο προκάλεσε την πιλοτική δίκη και τη σημερινή απόφαση, δεν αναφερόταν στις επικουρικές συντάξεις (1,2 εκ δικαιούχοι επικουρικών) οπότε το ΣτΕ δεν έλαβε αποφάσεις επί των επικουρικών.

Μερίδα νομικών πιστεύει ότι νέες προσφυγές θα ακυρωθούν καθώς θα έχει παρέλθει η 5ετία εντός της οποίας οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν αναδρομικά.

Αναφορικά με τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Ο ΕΦΚΑ με τα ερωτήματα που απηύθυνε είτε τεχνηέντως είτε όχι, περιόρισε το συνολικό κόστος των αναδρομικών στα 2.5 δισ. ευρώ από 3.9 δισ. που είχε υπολογιστεί το αρχικό κόστος για το 11μηνο.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους θα λύσει το θέμα με πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο γι΄αυτούς που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης πάντα σε συσχετισμό με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει πρόσφατα πως το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση και ποσοτικοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά 2,5 εκ συνταξιούχων εφόσον το δημοσιονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει άρδην εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας Covid-19.

Αυτό σημαίνει ότι τα όποια αναδρομικά προκύψουν από την απόφαση θα επιστραφούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον έως 5 έτη αρχής γενομένης από το 2021.

Στη δικαιοσύνη εκτιμάται πως έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000 συνταξιούχοι. Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές.

Πιέσεις

Την ίδια στιγμή πάντως σύσσωμη αντιπολίτευση πιέζει για την άμεση καταβολή των 11 μηνών αναδρομικών.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «οκτώ χρόνια μετά το ΣτΕ αποκαθιστά τους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2016, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 που ψηφίστηκε τότε θεράπευσε αυτήν την αντισυνταγματικότητα.Το ελάχιστο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Βρούτσης για τις αντισυνταγματικές περικοπές του, είναι να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται. Είναι αδιανόητο να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που έχει κριθεί ότι δικαιούνται».

Την άμεση καταβολή προκρίνει και το Κίνημα Αλλαγής σημειώνοντας ότ «οφείλει ηθικά η Κυβέρνηση άμεσα με νομοθετική ρύθμιση να επεκτείνει την απονομή στο σύνολο των συνταξιούχων τόσο ως μέτρο δικαίου, όσο και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και της οικονομικής εξάντλησης των συνταξιόυχων που θα προστρέχουν για κατάθεση νέων δικαστικών αγωγών».

Επίσης το ΚΚΕ σημειώνει πως αν και η αποφάσεις του ΣτΕ «δικαιώνουν εν μέρει τους συνταξιούχους» και «δρομολογούν την επιστροφή ενός μικρού μόνο μέρους», τονίζει πως «η κυβέρνηση εδώ και τώρα πρέπει να δώσει τα οφειλόμενα σε όλους τους συνταξιούχους που τα δικαιούντα».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις και πώς να το αντιμετωπίσετε.