Κορωνοϊός, νέα έκτακτα μέτρα: Αλλάζουν όλα στα σούπερ μάρκετ. Ποιες μάσκες απαγορεύονται

Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ λόγω των νέων έκτακτων μέτρων του κορωνοϊού;

Διαφορετικά δεδομένα από σήμερα στα σούπερ μάρκετ, καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες γίνεται υποχρεωτική, τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους πελάτες, η χρήση μάσκας.

Οπως ανέφερε χθες το βράδυ ο στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης:

«Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους & καταναλωτές».

Οπως είχαν κάνει γνωστό λοιμωξιολόγοι συνιστούσαν να γίνει σε κάποιους χώρους υποχρεωτική η χρήση μάσκας, με δεδομένη τόσο τη χαλάρωση όλων ως προς την εφαρμογή των μέτρων αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Η απόφαση για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας αναμενόταν την ερχομενη εβδομάδα ωστόσο οι αποφάσεις επισπεύστηκαν δεδομένου ότι το Σάββατο είναι η ημέρα που οι πολλοί καταναλωτές επιλέγουν για τα ψώνια τους.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η απόφαση ήταν επιβεβλημένη, μετά την αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. Παράλληλα, υπενθύμιζαν ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας τόσο από εργαζομένους όσο και από καταναλωτές, ανέρχεται στα 150 ευρώ -με το κόστος στην περίπτωση των εργαζομένων να επιβαρύνει τον εργοδότη.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο, παρά το κύμα ακρίβειας, ανακοινώνονται πολλές προσφορές σούπερ μάρκετ, που προσελκύουν το ενδιαφέρον καταναλωτών που θέλουν να γλιτώσουν χρήματα. Για παράδειγμα, ο ΑΒ Βασιλόπουλος κάνει εκπτώσεις -50% ή 1+1, ενώ το μεγαλύτερο online σούπερ μάρκετ e-Fresh.gr ανακοινώνει συνεχώς προσφορές 30%. Κάντε κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους για να πάρετε τις προσφορές ΑΒ Μόνιμη μείωση τιμής και e-Fresh.gr με δωρεάν μεταφορικά.

Ποιες μάσκες απαγορεύονται στα σούπερ μάρκετ

Οι ειδικοί ενημερώνουν ποια μάσκα επιτρέπεται και ποια απαγορεύεται να φορούν οι πολίτες, καθώς γίνεται υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ από σήμερα, γιατί το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων του κορονοϊού έχει σημειώσει σημαντική αύξηση.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιεί για την σωστή χρήση μάσκας, αλλά και για ποια πρέπει να αποφεύγεται.

Η μάσκα με βαλβίδα λοιπόν, είναι απαγορευτική για τους πολίτες, καθώς συστήνεται μόνο σε επαγγελματίες Υγείας ή σε εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα, όπως γιατρούς και νοσηλευτές.

Ο λόγος της απαγόρευσης οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύπλοκη στη χρήση της, γιατί είναι μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, μια γνώση που δεν κατέχει το γενικό κοινό.

Επιπλέον όταν χρησιμοποιείται λάθος, απελευθερώνει τα μικρόβια του χρήστη στον αέρα, με αποτέλεσμα να εκθέτει τους γύρω του, είτε παραμένει πλήρως ανοιχτή, εκθέτοντας και τον ίδιο τον χρήστη.

Εύκολα λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της διασποράς του κορονοϊού.

Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι απαγορεύεται η μάσκα μιας χρήσης, μόνο όταν χρησιμοποιείται ξανά, γιατί έχει ήδη «μολυνθεί» και πρέπει να πεταχτεί.

Ακόμη, απαγορεύεται η μάσκα μιας όψης, μόνο όταν φοριέται ανάποδα, καθώς από την μία απελευθερώνει το φορτίο των μικροβίων του χρήστη στον αέρα, αφετέρου τον αναγκάζει να εισπνεύσει να μικρόβια που έχει μαζέψει η εξωτερική όψη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στις αρχές Μαϊου για το ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε και κυρίως ποια μάσκα είναι επικίνδυν είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερη από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική και γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι, πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορονοϊό, καθώς όποιος την φοράει, ουσιαστικά ψεκάζει τον ιό στους γύρω του.

Για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν χειρουργικές και μια πάνινη είναι αρκετή, τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν δείτε άνθρωπο με μάσκα με βαλβίδα, να φύγετε 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι ετοιμάζουν Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος, LIDL, My Market για να επικρατήσουν στη μάχη των σούπερ μάρκετ.