Κορωνοϊός, ανατροπή για σχολεία: Από ποια ηλικία υποχρεωτική μάσκα για μαθητές. Γιατί όχι εκ περιτροπής [video]

Τι είπε η υπουργός Παιδείας για την απόφαση περί ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη;

Ποια είναι η πιθανότερη ηλικία για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από παιδιά μαθητές;

«Ήταν ομόφωνη απόφαση το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι η μάσκα «είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές». Επίσης, θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, και θα παρέχονται αντισηπτικά από τους Δήμους, μεταξύ άλλων μέτρων.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Η Ν. Κεραμέως στον ΑΝΤ1 για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου

Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου».

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κ. Κεραμέως.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί.

Από ποια ηλικία και πάνω υποχρεωτική η μάσκα για τα παιδιά μαθητές

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 10 ετών είναι το επικρατέστερο σενάριο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι αυτό είναι βασικό σημείο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ωστόσο οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Νομίζω η πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία με πλήρη κανονικότητα χωρίς μάσκες, δεν υπάρχει» τόνισε μεταξύ άλλων ενώ επισήμανε ότι ένα άλλο σενάριο είναι η «εκ περιτροπής διδασκαλία, πάλι με μάσκες».

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολίων για τον κορωνοϊό ο κ. Μαγιορκίνης, δήλωσε πως είναι πολλά τα εμβόλια που έχουν βγει, αλλά όλα είναι σε επίπεδο πειραματικών δοκιμών.

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της Ρωσίας, επισήμανε ότι δεν έχει αξιολογηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του. Άρα, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ακόμα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ως την εύρεση του εμβολίου, ο κ. Μαγιορκίνης, σύστησε υπομονή, συνεργασία και τήρηση των μέτρων. Εκτίμησε δε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο περίπου στα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.

Σχολιάζοντας τις μελέτες που δείχνουν κάποια μετάλλαξη του ιού, εξήγησε πως σε εργαστηριακές μόνο συνθήκες, ο ιός δείχνει μεγαλύτερη μολυσματικότητα, η οποία δε σχετίζεται με την παθογένεια. «Εάν ο ιός πολλαπλασιάζεται στη μύτη και το στόμα είναι περισσότερο μολυσματικός και λιγότερο παθογόνος.

Όταν πολλαπλασιάζεται στον πνεύμονα, συμβαίνει το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά . Κρίνοντας δε, τα νέα μέτρα κατά της διασποράς σχολίασε ότι δεν έχει υπάρξει καμία καθυστέρηση στο χρόνο επιβολής τους, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί από την κίνηση της επιδημίας τις επόμενες ημέρες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.