SMS στο 13033: Υπάρχει τελικά ο περιβόητος κόφτης; Ποιος ο επικίνδυνος κωδικός για πρόστιμα

Υπάρχει τελικά ο περιβόητος κόφτης για το SMS στο 13033; Ποιος είναι ο «επικίνδυνος» κωδικός για πρόστιμο;

Το SMS στο 13033 είναι στη ζωή μας και πλέον κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ή το λένε και ευθέως ότι μπαίνει κόφτης.

Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν το ξέραμε, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν ή αλλάξανε ήδη και θα το δούμε τις επόμενες μέρες.

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο οι πολίτες στέλνουν τον κωδικό 6 για να βγουν για ένα περπάτημα, για μια βόλτα. Αυτή είναι η «επικίνδυνη επιλογή» για πρόστιμο, κατά την κυβέρνηση.

Ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν γιατί είδε 1 εκατ. SMS το βράδυ της Κυριακής. Το νούμερο μπορεί να ακούγεται μεγάλο, αλλά είναι πλήρως αναμενόμενο.

«Αυτή η καταστρατήγηση θα βρει απέναντι τους ελέγχους που θα είναι εκτεταμένοι και σκληροί», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου στην καθιερωμένη ενημέρωση αναφορικά με την τήρηση των μέτρων του lockdown.

Όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εστάλησαν πάνω από ένα εκατομμύριο γραπτά μηνύματα εξόδου για ατομική άθληση και βόλτα με κατοικίδιο μόνο χθες μετά τις 9 το βράδυ, γεγονός που «οδήγησε» την κυβέρνηση να προβεί σε ακόμα πιο εντατικούς και σκληρούς ελέγχους.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και το Σάββατο, καθώς ο αριθμός των μηνυμάτων στο 13033 με την ένδειξη 6 που αφορά βόλτα με κατοικίδιο και σωματική άθληση, τις βραδινές ώρες, πλησίασε το 1 εκατομμύριο.

«Καλούμε όλους αντί να πληρώνουν πρόστιμα να ακολουθούν τις οδηγίες για να βγούμε πιο γρήγορα από το lockdown», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση, προσθέτοντας πως εάν οι πολίτες ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν κατά νου ότι σε αυτό το δεύτερο lockdown, τα πρόστιμα για την παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν διπλασιαστεί και φτάνουν πλέον τα 300 ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Σταμπουλίδης, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εξηγεί ότι μπορεί τα sms στο 13033 να μην έχουν όριο αλλά υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες το σύστημα να «αρνηθεί» την έξοδο.

Είναι πιθανό η απάντηση η οποία θα σταλεί στους πολίτες στο SMS στο 13033 για μετακίνηση, να είναι και αρνητική, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι μπορεί τα sms στο 13033 να μην έχουν όριο αλλά αν το σύστημα εντοπίσει πολλές μετακινήσεις από έναν αριθμό, μπορεί να τον εμποδίσει και να «αρνηθεί» την έξοδο.

«Όριο δεν υπάρχει ως διαδικασία, όμως το σύστημα αν δει ότι κινείστε πολλές φορές», θα σας κόψει, τόνισε συγκεκριμένα.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, σε περίπτωση που ο πολίτης στείλει μήνυμα στο 13033 και δεν λάβει απάντηση, τότε πριν βγει από το σπίτι του, θα πρέπει να ξαναστείλει μήνυμα και να λάβει απάντηση. Το να μη λάβει απάντηση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως εκείνη την ώρα, στη συγκεκριμένη περιοχή, να υπάρχουν πολλά μηνύματα.

Σημειώνεται ακόμη πως σε περίπτωση που το μήνυμα σταλεί αλλά δεν είναι γραμμένο σωστά, βάσει των οδηγιών για το ποια θα πρέπει να είναι η μορφή του το σύστημα «απαντά» αυτόματα με ένα μήνυμα στο οποίο, δίνει οδηγίες για τον τρόπο που αυτό πρέπει να γραφτεί και ζητά εκ νέου αποστολή στη σωστή μορφή.

Η ταυτότητα είναι απαραίτητη σε κάθε μετακίνηση.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Αποστολή SMS 13033

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.