Κλείδωσε δομικός ανασχηματισμός: Ποιοι πρωτοκλασάτοι αλλάζουν, ποιοι βουλιάζουν. Ονόματα

Ποια ονόματα περιλαμβάνει ο δομικός ανασχηματισμός που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θέμα ημερών ή και ωρών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γράφουν και σβήνουν και ήδη έχουν κλειδώσει τα ονόματα στην κόκκινη λίστα του ανασχηματισμού Μητσοτάκη.

Το σήμα της εκκίνησης έχει ήδη δοθεί από τον πρωθυπουργό, καθώς οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αργήσει να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα», είπε χαρακτηριστικά πριν από λίγο στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τον ανασχηματισμό, ενώ επανέλαβε τον στόχο να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 11 Γενάρη.

Έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος δεν αποφεύγει να επισημάνει τους κινδύνους και στην μία και στην άλλη περίπτωση- αλλά και την αποφασιστικότητα του κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει μέσα στο επταήμερο τις καλύτερες συνθήκες για την επιτυχία του διπλού εγχειρήματος.

Από την στιγμή που ο ανασχηματισμός έχει ήδη «προαναγγελθεί» ακόμη και η μικρή καθυστέρηση μέχρι την ανακοίνωσή του μπορεί να «κάψει» τις προσδοκίες- κάτι που όπως τονίζει το ίδιο στέλεχος προβλέπεται να αποκλειστεί από το πάτημα του κουμπιού από τον πρωθυπουργό την κατάλληλη ώρα.

Τα δύο τελευταία 24ωρα άλλωστε αξιοποιήθηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, για να κλειδώσουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Πέτσας δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το αν θα βγουν εκτός κυβέρνησης κορυφαίοι υπουργοί, αν κάποιοι άλλοι αναλάβουν νέα καθήκοντα ή αν εισέλθουν μέσω του δομικού ανασχηματισμού νέα πρόσωπα και δη από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα στο νέο σχήμα.

«Αυτό το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις για το προφίλ και τον χρόνο του ανασχηματισμού με δομικά χαρακτηριστικά.

Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πάση θυσία να επιταχύνει μέσα στον πρώτο τρίμηνο του 2021 τους μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς και να δρομολογήσει πρωτοβουλίες, εντός και εκτός βουλής, με στόχο την ψήφιση νομοσχεδίων που βρίσκονται στα σκαριά και την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την σταδιακή επιστροφή στο πεδίο ισχυροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Στην πορεία αυτή θα επιδιώξει να ενισχύσει το κυβερνητικό σχήμα ακολουθώντας την γραμμή «οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις». Αυτό σημαίνει ότι επιμένει στην ανάδειξη σε θέσεις-κλειδιά όχι μόνο στελεχών από την κοινοβουλευτική του ομάδα αλλά και τεχνοκρατών.

«Το απέδειξε με την σύνθεση της πρώτης του κυβέρνησης, θα το κάνει και στη συνέχεια», υποστηρίζει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του δεν εμμένει στην ανάγκη υπουργοποίησης «και άλλων από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα».

Πληροφορίες από διαφορετικές πλευρές συγκλίνουν στο ότι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθούν στις αρχές της εβδομάδας, γεγονός που κάνει τους περισσότερους να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και με το βλέμμα στο τηλέφωνο, περιμένοντας να χτυπήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλήξει στις περισσότερες αλλαγές που θα πραγματοποιήσει, έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για τις αστοχίες υπουργών και υφυπουργών, αλλά και για τις δυνατότητες των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από τη δεξαμενή της οποίας θα προέλθουν οι αντικαταστάτες τους.

Βέβαια, σχεδόν κανένας, πλην ενός ή δύο πολύ στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, δεν έχει εικόνα των αλλαγών αυτών, καθώς η…λίστα με το νέο υπουργικό συμβούλιο κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό και πρόθεση είναι να υπάρξουν εκπλήξεις στα πρόσωπα.

Αλλαγές και μετακινήσεις πρωτοκλασάτων

Με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν σε υπουργικά και δημοσιογραφικά γραφεία, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και πρωτοκλασάτων υπουργών, είτε με τη μετακίνησή τους σε άλλα υπουργεία, είτε με έξοδο από την κυβέρνηση.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν στα υπουργεία που βρίσκονται σήμερα και να μην παρασυρθούν από πιθανές «καραμπόλες» περιλαμβάνονται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Στα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Άμυνας δεν υπάρχουν ισχυρά σενάρια για αλλαγές, ενώ μετακινήσεις αναμένονται στα παραγωγικά υπουργεία.

Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να προταθεί υπουργική θέση στον Στέλιο Πέτσα και να ανακοινωθεί νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν ο πρωθυπουργός καταλήξει στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Οι μεγαλύτερες σε επίπεδο υφυπουργών

Οι μεγαλύτερες αλλαγές εκτιμάται ότι θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών, με την είσοδο βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτά του Χρήστου Ταραντίλη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σπήλιου Λιβανού, του Κώστα Κατσαφάδου και του Γιώργου Στύλιου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.