Ιωάννα Γεωργακοπούλου: Ποια η ασθένεια της νικήτριας του Voice. Τι είναι η νόσος Stargardt [video]

Με μεγάλη νικήτρια την Ιωάννα Γεωργακοπούλου αλλά και την Έλενα Παπαρίζου ολοκληρώθηκε ο μεγάλος τελικός του Voice.

Η 19χρονη διαγωνιζόμενη Ιωάννα Γεωργακοπούλου είχε μαγέψει τους coaches με τις φωνητικές της ικανότητες, αλλά τους έχει συγκινήσει παράλληλα με την προσωπική της ιστορία.

Η όμορφη Ιωάννα Γεωργακοπούλου πάσχει από τη νόσο του Στάργκαρντ (Stargardt ή Stargardt’s) η οποία αποτελεί την πιο συχνή μορφή κληρονομικής δυστροφίας και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού.

Τυφλά σημεία, θολερότητα, απώλεια της αντίληψης του βάθους, μειωμένη αντίληψη των χρωμάτων και δυσκολία προσαρμογής σε χαμηλό φωτισμό είναι μερικά από τα συμπτώματα που περιγράφουν οι ασθενείς της νόσου του Στάργκαρντ.

Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η οποία διαγνώστηκε με τη συγκεκριμένη νόσο πριν τέσσερα χρόνια, είχε δηλώσει στην κάμερα:

«Όταν μου το ανακοίνωσε ο γιατρός φοβήθηκα γιατί προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινότητα. Ωστόσο, καθώς περνάνε τα χρόνια, μαθαίνεις και τις συνηθίζεις και τις ξεπερνάς και έτσι ζεις με αυτό. Αν και μου συμβαίνουν όλα αυτά στη ζωή μου νιώθω πάρα πολύ τυχερή γιατί δεν με εμποδίζουν να κάνω αυτό που πραγματικά αγαπάω, που είναι η μουσική και το τραγούδι».

Η νόσος Stargardt είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και συγκεκριμένα την ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την οξεία κεντρική όραση, η οποία απαιτείται για την ανάγνωση, την οδήγηση και την αναγνώριση προσώπων. Στους περισσότερους ασθενείς παρατηρείται συσσώρευση λιποφουσκίνης στα κύτταρα της ωχράς κηλίδας που οδηγεί στον εκφυλισμό τους. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι η προοδευτική απώλεια κεντρικής όρασης, η περιορισμένη νυχτερινή όραση και η μειωμένη αντίληψη των χρωμάτων, τα οποία εμφανίζονται συνήθως από τα τέλη της παιδικής ηλικίας έως τις αρχές της ενήλικης ζωής.

Η νόσος του Stargardt είναι η πιο κοινή μορφή νεανικής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, η οποία είναι κληρονομική. Σε αντίθεση με την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας προσβάλλει παιδιά και εφήβους.

Η νόσος του Stargardt οδηγεί σε προοδευτική απώλεια της όρασης, εξαιτίας της εκφύλισης των φωτοϋποδοχέων (κωνίων και ραβδίων) που βρίσκονται στην ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι το κέντρο του αμφιβληστροειδούς και μας εξυπηρετεί στην κεντρική όραση και σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και η αναγνώριση προσώπων.

Από τη νόσο Stargardt πλήττεται η κεντρική όραση, ενώ η περιφερική συνήθως διατηρείται.

Νοσος του Stargardt διαγνωση

Νόσος του Stargardt

Συμπτώματα νόσου Stargardt

Τα συμπτώματα της νόσου Stargardt είναι:

Μείωση κεντρικής όρασης

Μείωση χρωματικής αντίληψης (λόγω εκφυλισμού των κωνίων στην ωχρά κηλίδα)
Δυσκολία στο διάβασμα ή δραστηριοτήτων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Διάγνωση νόσου Stargardt

Η διάγνωση της νόσου Stargardt μπορεί να γίνει στα πλαίσια του οφθαλμολογικού σας ελέγχου με τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας και τη βυθοσκόπηση. Κατά τη βυθοσκόπηση ο γιατρός μπορεί να παρατηρήσει κιτρινωπές κηλίδες, οι οποίες σχηματίζουν κύκλο γύρω από την ωχρά κηλίδα.

Μια πιο ειδική και λεπτομερής εξέταση για τη διάγνωση της νόσου Stargardt είναι η φλουοροαγγειογραφία, κατά την οποία εγχέεται ειδική ενδοφλέβια χρωστική και παρακολουθείται η απορρόφησή της από την κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, η χρωστική φωτογραφίζεται καθώς κυκλοφορεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Στα άτομα με νόσο Stargardt, οι φωτογραφίες δείχνουν μια σκοτεινή περιοχή μέσα στον ιστό του αμφιβληστροειδούς.

Θεραπεία νόσου Stargardt

Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τη νόσο Stargardt ή κάτι που να επιβραδύνει την εξέλιξή της.

Η χρήση γυαλιών ηλίου μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν έντονη ευαισθησία στο φως. Επίσης η χρήση γυαλιών ηλίου μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω βλάβη στον αμφιβληστροειδή από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου.

Η χρήση βοηθημάτων χαμηλής όρασης είναι σημαντική για τους ασθενείς που θέλουν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως το διάβασμα.

Γενικότερα οι ασθενείς με νόσο Stargardt δε θα πρέπει να καπνίζουν ή να βρίσκονται σε περιβάλλον με καπνό.

Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική δόση βιταμίνης Α μπορεί να επιβαρύνει τους ασθενείς με νόσο Stargardt. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να αποφεύγεται σε συμπληρώματα διατροφής.

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα πιστεύει ότι σύντομα η νόσος του Stargardt θα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεδομένου της γονιδιακής φύσης της νόσου, η χρήση βλαστοκυττάρων είναι το επόμενο βήμα στην αντιμετώπισή της, με τα πρώτα αποτελέσματα χορήγησής τους σε ασθενείς να είναι ενθαρρυντικά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από ποιες σοβαρές ασθένειες πάσχουν οι διάσημοι στην Ελλάδα και τον κόσμο.