Καταθέσεις: Πώς εξελίσσονται οι ανατροπές στα οικονομικά των νοικοκυριών

Τι δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας τετραετίας για τις οικονομικές δυνατότητες;

Ακόμη και σήμερα, το 75% των συμπολιτών μας είτε χρωστάει, είτε «τρώει από τα έτοιμα», είτε τέλος «τα βγάζει πέρα με το ζόρι». Αναλυτικοί πίνακες.

Πώς εξελίσσεται το «συμμάζεμα» στα οικονομικά των νοικοκυριών

Σταδιακό «συμμάζεμα» στα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών παρατηρείται κατά την τελευταία τετραετία, με τους ρυθμούς βελτίωσης ωστόσο να είναι αργοί και τις δυσκολίες στην καθημερινή ζωή των πολιτών να παραμένουν έντονες.

Ενδεικτικά των εξελίξεων είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, τα οποία προκύπτουν από την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ από το Δεκέμβριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο της φετινής χρονιάς.

Ειδικότερα κατά την τελευταία τετραετία, το ποσοστό των νοικοκυριών που αποταμιεύει (έστω και μικρού ύψους ποσά) έχει αυξηθεί από το 8% στο 27%, εκείνο που «τρώει από τα έτοιμα» (μειώνοντας τις καταθέσεις του) έχει περιοριστεί από το 15% στο 8%, ενώ το ποσοστό των χρεωμένων συμπολιτών μας έχει υποχωρήσει από το 17% του 2016 στο 6% έως 7% σήμερα.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η μείωση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες (βλέπε πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Επώδυνη μείωση στα χρέη των νοικοκυριών»).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το όποιο «συμμάζεμα» παρατηρήθηκε στα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών κατά τα τελευταία χρόνια, δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση των εισοδημάτων (όσο και αν είχε μειωθεί ως ένα βαθμό η ανεργία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας), όσο κυρίως στην προς τα κάτω προσαρμογή των δαπανών στην οποία έχει προχωρήσει μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας.

«Πολλά νοικοκυριά έμαθαν να ζουν με λιγότερα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η όποια βελτίωση καταγράφεται οφείλεται και στο γεγονός ότι η εικόνα του 2016 ήταν άκρως απογοητευτική, άρα η βάση σύγκρισης ήταν ήδη πολύ χαμηλή.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το στοιχείο ότι με βάση την ίδια έρευνα του ΙΟΒΕ, σχεδόν τα 7,5 στα δέκα νοικοκυριά εξακολουθούν τον Ιανουάριο του 2021 είτε να είναι χρεωμένα (6% έως 7%), είτε «να τρώνε από τα έτοιμα» (8%), είτε τέλος «να τα βγάζουν μόλις πέρα» (59%).

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από το Μάρτιο έως και το Δεκέμβριο του 2020) κατά 10 δισ. ευρώ

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.