Νέα μέτρα έκπληξη: Μετακίνηση με τεστ για ανεμβολίαστους, νέα τιμή για rapid test

Νέα μέτρα πέφτουν διαρκώς στο τραπέζι και ορισμένα έχουν κλειδώσει. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες.

Τη νέα πραγματικότητα στην οποία θα ζουν οι ανεμβολίαστοι με νέα μέτρα που θα τους διαχωρίζουν από τους εμβολιασμένους ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό την ανακοίνωση θα κάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12 το μεσημέρι, ενώ πιθανότατα να υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση το απόγευμα.

Νέα μέτρα πέφτουν διαρκώς στο τραπέζι και ορισμένα έχουν κλειδώσει.

«Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής και θέμα μέτρου» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Επικράτειας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου έχουν σχεδόν φτάσει τα 6 εκατομμύρια, ωστόσο δεδομένο είναι πως δεν θα χτιστεί σύντομα τείχος ανοσίας.

Μάλιστα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Στο πακέτο των μέτρων που ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση προβλέπεται πως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαία μοριακά ή rapid test.

Να σημειωθεί πως οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, ενώ ανάλογο μοντέλο προκρίνεται σύμφωνα με πληροφορίες και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Το κόστος θα βαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ θα μπει ενιαία τιμή στα τεστ (που πιθανότατα θα διαμορφωθεί στα 10 ευρώ).

Δωρεάν self test θα παίρνουν μόνο οι μαθητές.

Κλειστοί θα παραμείνουν οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης και της ψυχαγωγίας (καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.α.) για τους ανεμβολίαστους το φθινόπωρο. Μένει να ξεκαθαρίσει αν στα σινεμά και στα θέατρα – όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας- η είσοδος θα μπορεί να γίνεται και με πρόσφατο τεστ.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα, αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα εξεταστούν εισηγήσεις για επαναφορά του click away, αυτή τη φορά μόνο για τους ανεμβολίαστους. Εκτός συζήτησης παραμένει η επιβολή ανάλογων μέτρων σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία κ.α..

Όσον αφορά στις μετακινήσεις εκτός νομού θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο το πλαίσιο για τις μετακινήσεις.

Με τον εμβολιασμό να βρίσκεται εκτός στόχων η κυβέρνηση προχωρά σήμερα σε ανακοίνωση νέων μέτρων, ενώ φαίνεται ότι ξαφνικά μπαίνουν στο τραπέζι και οι μετακινήσεις.

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ του Mega φεν αποκλείεται στα νέα μέτρα να υπάρχει και μια έκπληξη με τις μετακινήσεις για τους ανεμβολίαστους.

Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους χώρους που παρατηρούνται συναθροίσεις, ιδιωτικούς και δημόσιους, ώστε η χώρα να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον εθνικό στόχο της επίτευξης του τείχους ανοσίας, κάτι το οποίο παραμένει ακόμα μακρινό.

Οι κλειστοί χώροι για διασκέδαση θα ανοίξουν, αλλά όχι για όλους. Σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ και εστίαση θα μπορεί κάποιος να μπει μόνο αν έχει εμβολιαστεί ή έχει πιστοποιητικό νόσησης, δηλαδή δε θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους, ακόμα και αν διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Σε θέατρα ή σινεμά, η πόρτα θα ανοίγει για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, αλλά και σε ανεμβολίαστους μόνο αν διαθέτουν εργαστηριακό τεστ ημέρας που θα έχουν πληρώσει από την τσέπη τους.

Στο λιανεμπόριο, θα προσδιοριστεί συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά κατάστημα, ενώ είναι πιθανή η επαναφορά της μάσκας παντού.

Το Mega ανέφερε ότι για να ταξιδέψει κανείς με τα μέσα μεταφοράς, θα πρέπει να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων.

Σήμερα τα τεστ είναι υποχρεωτικό για πλοία και αεροπλάνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει να εφαρμόσει το συγκεκριμένο τεστ στα όλα τα μέσα μεταφοράς σε πρώτη φάση. Μένει να δούμε βέβαια την επίσημη ανακοίνωση και αν τελικά θα υπάρξει τέτοιο μέτρο ή θα πάει για πιο πίσω.

Τέλος εξετάζεται να μειωθεί η τιμή για τα rapid test σε εργαστήρια από 20€ που είναι σήμερα σε 15€ ή ακόμα και σε 10€, αν και κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.