Αυτά είναι τα νέα μέτρα από 24/12: Τι αλλάζει για μάσκες παντού, super market, ΜΜΜ, SMS στο 13033

Ποια τα νέα μέτρα που θα ισχύουν απο 24/12;

Μάσκα παντού και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους, διπλή ή μάσκα Ν-95 σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ και ακύρωση εκδηλώσεων των Δήμων για τις εορτές, είναι ορισμένα από όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

“Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και προσπαθούμε να την αποκωδικοποιήσουμε” είπε ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στις 6:00 το πρωί και έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.

Αναφορικά με την Όμικρον στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή, ενώ για τη νοσηρότητα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από αύριο:

-Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, από αύριο στις 6 το πρωί, έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-Ειδικά για τους κλειστούς χώρους όπως σουπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς έκανε λόγο για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.

-Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

-Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, θα υποχρεούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ, τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα. Εκτός από το τεστ που έκαναν πριν από το ταξίδι.

-Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά, ενώ μπορεί να εξετασθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν.

Όπως είπε ο υπουργός από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα ληφθούν νέα μέτρα, η επιτροπή θα συνέλθει και πάλι τη Δευτέρα (27/12) για να εξετάσει τα νέα δεδομένα.

Τι ακολουθεί μετά τις 3 Ιανουαρίου

Όλα δείχνουν ότι έρχονται μέτρα στην εστίαση μετά ή πριν τις 3 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «για το δεκαπενθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά, η Επιτροπή μας έχει εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα και θα υπάρξουν μέτρα. Θα είναι μέτρα περιοριστικά τα οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε σε γενικά lockdown και σε κατηγοριοποίηση θα αφορούν την διασκέδαση, όπου εκεί θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικώς με το ωράριο. Θα αφορούν τις εκδηλώσεις και κυρίως τις αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες θα υπάρχουν, θα αφορούν το σκέλος της τηλεργασίας καθώς επίσης και θα αφορούν γενικότερα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου που θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή, ήθελα όμως να δώσουμε τις κατηγορίες οι οποίες θα υπάρξουν. Θεωρούμε ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και ανακοινώθηκαν, από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου, είναι επαρκή και για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και να μην υπάρχει κίνδυνος στη Δημόσια Υγεία. Ωστόσο, η Επιτροπή στις 27 Δεκεμβρίου θα μας εισηγηθεί και με τα νέα δεδομένα αν χρειαστεί κάτι άλλο να προστεθεί».

Αναφορικά με τις εκκλησίες ο κ. Πλευρης είπε πως παραμένουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος. Σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων για μετά τις 3 Ιανουαρίου, δεν υπάρχει συζήτηση για SMS στο 13033, αυτά θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση και κυρίως τους χώρους συνάθροισης και ψυχαγωγίας.

Απαντώντας σχετικά, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως ισχύει το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και πως θα επιδίδεται όπου βρεθούν παραβάσεις.

Επίσης οι δυο υπουργοί ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν εξετάζεται το κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Επιπλέον, δεν εξετάζονται επιπλέον περιορισμοί στο λιανεμπόριο μέχρι τώρα και δεν υπάρχει εισήγηση από την Επιτροπή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.