Μετακίνηση εκτός νομού: Εισήγηση βόμβα για απαγόρευση σε ανεμβολίαστους. Ρεβεγιόν με rapid test

Τι εισηγούνται οι ειδικοί για απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και rapid test τα Χριστούγεννα;

Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει πέσει το βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας ωστόσο αυτό σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς δεν αρκεί αλλά χρειάζονται και νέα μέτρα.

Μιλώντας στο πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών και πρότεινε η μετακίνηση εκτός νομού ενόψει των εορτών να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους με χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. «Είναι γιορτές, στις γιορτές χαλαρώνουμε.

Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις να μην είναι για όλο τον κόσμο αλλά για τους εμβολιασμένους» είπε χαρακτηριστικά.

Ανήσυχος εμφανίστηκε και για τα ρεβεγιόν προτείνοντας να γίνουν σε στενό κύκλο «με τους κολλητούς μας».

Αναφορικά δε με τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης ζήτησε για το ρεβεγιόν μείωση πληρότητας, μεγαλύτερες αποστάσεις και εμβολιασμένο προσωπικό για να χαρακτηριστεί ένας χώρος «covid free».

Ο κ. Μπουλμπασάκος στάθηκε και στην κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ζητώντας καλύτερη διαχείριση και καταμερισμό των βαρών.

Μέτρα πρότεινε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος ζήτησε διενέργεια test και σε εμβολιασμένους και μηχανές καθαρισμού του αέρα στα σχολεία.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, προέβλεψε πως θα κινηθεί η πανδημία μέσα στις επόμενες 20 ημέρες και αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των παιδιών, προτρέποντας τους γονείς να συζητήσουν τους όποιους φόβους έχουν με τον παιδίατρό τους.

Τα μοντέλα του κ. Τζανάκη δείχνουν 2.000 θανάτους μέσα στις επόμενες 20 ημέρες. Όπως τόνισε, η πρώτη δόση προσφέρει προστασία μία με δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιασμού προσφέρει την αποφυγή της διασωλήνωσης και του θανάτου και η προστασία έρχεται 20 ημέρες αργότερα. Επομένως, αν κάποιος εμβολιαστεί τώρα θα είναι προστατευμένος μετά τις γιορτές.

“Από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα έχουμε 2.824 θανάτους. Από αυτούς το 90% αφορούσε άτομα άνω των 60 ετών και ήταν ανεμβολίαστοι. Η ομάδα αυτή που προσθέτει στους θανάτους είναι αυτή η δύσκολη ομάδα. Από αυτή τη δεξαμενή θα έρθει η πληθώρα των θανάτων”.

Ρεβεγιόν με rapid test και μάσκα

Ιδιαίτερα, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε πως η μάσκα προσφέρει προστασία κατά της διασποράς του ιού και πρότεινε να γίνονται rapid test, ακόμα και στους εμβολιασμένους.

“Εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος και φοράει μάσκα έχει 99% προστασία για να μη μολυνθεί. Θα πρέπει να κινούμαστε με προσοχή, ακόμα και με τη μάσκα, έστω και με ένα άτομο δίπλα μας. Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ένα test, αν και είμαι τριπλά εμβολιασμένος, για να είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ασυμπτωματικός φορέας”.

Σύσταση να εμβολιαστούν τα παιδιά

Πολλοί γονείς έχουν δισταγμούς σχετικά με το αν θα πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, Εκείνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους.

“Προτρέπω τους γονείς που έχουν παιδιά υπέρβαρα, που έχουν χρόνιο πρόβλημα του αναπνευστικού, πολύ περισσότερο εάν έχουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας, αιματολογικά, ογκολογικά, αυτοί κατά προτεραιότητα θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο”.

Ο καθηγητής αποκάλυψε πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 8 παιδιά με σύνδρομο post covid.

“Αυτό το εμβόλιο είναι ένα από τα ασφαλέστερα εμβόλια. Προτρέπω τους γονείς οι οποίοι έχουν φόβους να συζητήσουν σοβαρά και να διαχειριστούν τους φόβους τους με τον παιδίατρό τους”, κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.