Πόλεμος Ουκρανία: Ραγδαίες εξελίξεις, μπαίνουν στο Κίεβο οι Ρώσοι, τι θα γίνει με Έλληνες [video]

Ποιες οι ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας;

Συνεχίζεται το ρωσικό «σφυροκόπημα» στην Ουκρανία, όπου οι ώρες είναι κρίσιμες. Δεκάδες νεκροί στρατιώτες και άμαχοι – τουλάχιστον 100- αλλά και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός έως τώρα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε το “σύνθημα” το πρωί της Πέμπτης και άναψε το φυτίλι… του πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Bloomberg.

Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στο στόχαστρο της ρωσικών δυναμένων είναι η έδρα της Κυβέρνησης.

Ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το Κίεβο πριν από λίγο. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται σθεναρά και έχουν καταρρίψει 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Μέχρι στιγμής η ρωσική πλευρά, αρνείται ότι υπάρχουν απώλειες.

Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της γειτονικής της χώρας.

Γύρω στις 3.30 το μεσημέρι ήχησαν ξανά σειρήνες στο Κίεβο.

Οι σειρήνες ηχούν από το ξημέρωμα καλώντας τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο καθώς αναμένονται αεροπορικές επιδρομές.

Από το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει 200 επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2) η εισβολή στην Ουκρανία από δυνάμεις της Ρωσίας, μετά το πράσινο φως που άναψε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σειρήνες αεράμυνας, εκρήξεις και βομβαρδισμοί συνθέτουν το πολεμικό τοπίο που επικρατεί στην Ουκρανία, από τη στιγμή που ο Πούτιν «πάτησε το κουμπί».

Όπως φαίνεται, η ρωσική εισβολή ήταν καλά σχεδιασμένη, καθώς οι επιθέσεις της «κόκκινης αρκούδας» στην επικράτεια της Ουκρανίας διεξάγονται σχεδόν… από παντού.

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσίευσε η Daily Mail, η Ρωσία έχει σχεδόν περικυκλώσει την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας ως βάση επίθεσης και τη Λευκορωσία.

Βόμβες και πύραυλοι «σφυροκοπούν» την Ουκρανία σχεδόν σε όλη την επικράτειά της, επίγειες δυνάμεις εισβάλλουν από τη Λευκορωσία, την Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, ενώ αλεξιπτωτιστές επιχειρούν στο Χάρκοβο.

Στον χάρτη που θα δείτε παρακάτω φαίνονται τα σημεία από τα οποία διεξάγεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως και οι περιοχές που έχει βάλει στο στόχαστρό της η Μόσχα, καθώς εκεί βρίσκονται είτε στρατιωτικές βάσεις του Κιέβου, είτε άλλοι στρατηγικοί στόχοι (σταθμοί παραγωγής ενέργειας, γέφυρες κ.ά.).

Τα 14 «hot spot» των συγκρούσεων

Κίεβο: Πυραυλικές επιδρομές στον ουκρανικό στρατό
Αεροδρόμιο Μπορισπόλ: Πυραυλικά πλήγματα, αναφορές για πυροβολισμούς
Senkivka: Τανκ εισβάλλουν από σύνορα με τη Λευκορωσία
Χάρκοβο: Στρατιώτες περνούν τα σύνορα, αναφορές για εκρήξεις
Ντνίπρο: Πυραυλικό πλήγμα σε ουκρανική βάση
Κραματόρσκ: Αναφορές για εκρήξεις
Σχάστια: Κατελήφθη η πόλη
Λουχάνσκ: Η Ουκρανία αναφέρει ότι κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροσκάφη – Επίγειες επιθέσεις
Ντονέτσκ: Επίγειες επιθέσεις
Μαριούπολη: Αναφορές για εκρήξεις
Κριμαία: Επίγειες επιθέσεις από βάσεις στην περιοχή
Οδησσός: Αναφορές για εκρήξεις – Ισχυρισμοί για αλεξιπτωτιστές στην πόλη
Ιβάνο-Φρανκίφσκ: Πυραυλικά πλήγματα
Λβίβ: Πυραυλικά πλήγματα

Βίντεο από την εισβολή μέσω Κριμαίας:

Βίντεο από πυραυλικό πλήγμα στο αεροδρόμιο Ιβάνο-Φρανκίφσκ:

Να μη χαθεί η επικοινωνία με τους Έλληνες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, προσπαθούν συνεχώς η Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Υφίσταται σχέδιο εκκένωσης, μη ανακοινώσιμο δεδομένης της ανάγκης προστασίας όσων θέλουν να αποχωρήσουν.

Βεβαίως, το σχέδιο αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα στο έδαφος και θα ανακοινωθεί αναλόγως.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις (στις 14 και στις 22 Φεβρουαρίου) με τις οποίες αποθάρρυνε έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, συνιστούσε στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν άμεσα και προέτρεπε όσους Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία να έρθουν σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές στην Ουκρανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα λάβει χώρα σήμερα στις 17.30.

Στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματός τους, θα έχει επικοινωνία με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στις 19:45 και συνάντηση με τους Πρέσβεις Ουκρανίας, Πολωνίας, Λιθουανίας, Εσθονίας και Λετονίας στις 20:15.

Αύριο νωρίς το πρωί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα λάβει χώρα αύριο στις 16.00 (ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται τέλος ότι ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης θα καλέσει εκ νέου τον Ρώσο Πρέσβη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.