Σάλος με δήλωση Σκυλακάκη για τιμή βενζίνης: «Παράλογο να μειωθεί, οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο»

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σχετικά με τις αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης;

Τα πυρά της αντιπολίτευσης προκάλεσε μια δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη σχετικά με τις αυξήσεις στα καύσιμα και την κυβερνητική πολιτική για την συγκράτηση των τιμών και την προστασία των νοικοκυριών.

Ειδικά για τις αυξήσεις στις τιμές τις βενζίνης, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι είναι “βαρύς ο φόρος στα καύσιμα, τεράστιος” και συμπλήρωσε ότι “το κυριότερο όμως είναι ότι ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος. Δηλαδή τα καύσιμα, τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο, ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη”.

Η επίμαχη δήλωση Σκυλακάκη

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε συγκεκριμένα, στα Παραπολιτικά σε ερώτημα για το αν θα μπορούσε να υπάρξει μια προσωρινή μείωση του φόρου στα καύσιμα ή στην ενέργεια:

Το ηλεκτρικό το οποίο είναι αυτό που κυρίως ανεβαίνει έχει πάρα πολύ χαμηλό φόρο, έχει 6%. Οι παρεμβάσεις που κάνουμε στο ηλεκτρικό είναι πολύ μεγαλύτερες από το 6% και ούτε μπορούμε να πάμε σε μηδενική φορολογία στον ηλεκτρισμό, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Τα καύσιμα δεν έχουν αυξηθεί με τον ίδιο τρόπο που έχει αυξηθεί το φυσικό αέριο, τα καύσιμα έχουν επανέλθει περίπου στο ‘19 ή λίγο παραπάνω. Είναι τιμές που τις είχαμε ξανά το ’12-’13 και είναι μια τιμή που είναι περίπου 7-10% πάνω από την τιμή του ‘19 και κατά τη γνώμη μου είναι προσωρινή γιατί και αυτό οφείλεται στην ιστορία της Ουκρανίας.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος, η μείωση του θα ήταν ένας αντίστροφος φόρος δηλαδή τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα καύσιμα τα χρησιμοποιούν πολύ πιο λίγο γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο, ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη, αυτοί δε που έχουν δύο ή τρία αυτοκίνητα που δεν τους λες και τους φτωχούς της κοινωνίας θα ωφεληθούν περισσότερο, οπότε να κάνουμε μια μείωση φόρου που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και θα αφήνει απροστάτευτους τους πιο φτωχότερους φαίνεται παράλογο ιδίως όταν έχουμε κάνει διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η δήλωση συγκέντρωσε τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης.

“Ο Σκυλακάκης μας ενημέρωσε ότι δεν μειώνουν τους φόρους στα καύσιμα, γιατί δεν θέλουν να ευνοήσουν τους πλούσιους. Αυτούς που “τιμώρησαν” με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας”, σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, το Γραφείου Τύπου σχολιάζει δηκτικά: “Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνουν πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς μάλιστα να έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δηλώνει πως είναι αντιλαϊκό μέτρο η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα, διότι “τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο“. Οι προτεραιότητές τους είναι ξεκάθαρες”.

Τη δήλωση του Θ. Σκυλακάκη σχολίασε και ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο. Αφού αναφέρθηκε σε άλλες άστοχες δηλώσει υπουργών και βουλευτών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης παρατήρησε: “Και σήμερα βγήκε ο κ. Σκυλακάκης και μας είπε ότι “δεν έχει νόημα να μειώσουμε τον φόρο στην βενζίνη, γιατί οι φτωχοί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι δεν έχουν αυτοκίνητο. Άρα το μέτρο θα ευνοήσει τους πλούσιους”! Είναι δυνατόν να τα λέει αυτά ένας υπουργός; Βγήκε και ο κ. Μηταράκης και είπε ότι “η πρότυπη μονάδα παραγωγής τροφίμων για μετανάστες στην Λέρο είναι παράδειγμα προς μίμησιν για το εγχώριο επιχειρείν”! Μα καλά δεν ντρέπεστε να έχετε τέτοιους υπουργούς;”

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.