Επίδομα βενζίνης: Ποιοι θα πάρουν έξτρα έκπτωση στην επιδότηση καυσίμων. Τι είναι το freedom pass

Ποιοι θα πάρουν έξτρα έκπτωση στο επίδομα βενζίνης;

Επιπλέον έκπτωση στα καύσιμα – τόσο για βενζίνη όσο και για πετρέλαιο – αναμένεται για χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος μίλησε στον ANT1.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι πολίτες δικαιούνται επίδομα βενζίνης, το οποίο φτάνει τα 50 ευρώ το τρίμηνο για τα νησιά και τα 40 ευρώ για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ενώ όσοι έχουν οχήματα ντίζελ έχουν επιπλέον έκπτωση στην αντλία.

Ποιοι θα πάρουν πάνω από 13 ευρώ επίδομα καυσίμων

Σύμφωνα με τον Σκυλακάκη, η κυβέρνηση προσανατολίζεται έξτρα μπόνους σε αυτούς που χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα και δεν θα τους κατατεθούν τα λεφτά στους λογαριασμούς.

«Θα σκεφθούμε και ένα κίνητρο, ώστε όποιος χρησιμοποιεί την άυλη κάρτα για την επιδότηση βενζίνης να έχει ένα bonus», είπε συγκεκριμένα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει επισήμως το επιπλέον ποσοστό της έκπτωσης στην τιμή της βενζίνης, που θα δικαιούται όποιος κάνει χρήση του μέτρου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της κάρτας καυσίμων

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ο δικαιούχος θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Για την επιδότηση της τιμής της βενζίνης, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το όριο των 30.000 ευρώ που έχει τεθεί για να δικαιούται κάποιος το βοήθημα των 22 λεπτών ανά λίτρο, για συνολικά 180 λίτρα εντός τριμήνου, αφορά το φορολογητέο εισόδημα, άρα το πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου, εφόσον το τελευταίο είναι μεγαλύτερο του πραγματικού.

Τα ποσά του επιδόματος για βενζίνη και ντίζελ

Η επιδότηση για τα αυτοκίνητα είναι 0,22 λεπτά το λίτρο και αφορά σε 60 λίτρα καυσίμου κάθε μήνα.

Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Τα μέτρα στήριξης θα νομοθετηθούν την Τετάρτη και η πλατφόρμα για την έκδοση των ηλεκτρονικών καρτών θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου. Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι από τους περίπου 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν στην κατοχή τους 4,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα, θα επιδοτηθούν τα 3 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου οι 86 στους 100.

Το ποιο θα είναι το μπόνους για να γίνει χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας -και ουσιαστικά να διατεθούν τα περίπου 130 εκατ. ευρώ στα πρατήρια καυσίμων και όχι να φύγουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς προς άγνωστη… κατεύθυνση- θα αποκαλυφθεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο καθώς προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για το οικονομικό επιτελείο είναι να νομοθετήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα τις αλλαγές ώστε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να λειτουργήσει στις αρχές Απριλίου.

H επιδότηση που θα δοθεί μέσω της κάρτας θα είναι ανεξάρτητη από την εξέλιξη της τιμής των καυσίμων. Έτσι, αν ο Απρίλιος μας βρει με χαμηλότερες τιμές, οι οδηγοί με την κάρτα θα μπορούν να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Προς το παρόν, οι οδηγοί ειδικά στην πρωτεύουσα έχουν ανακτήσει το… δικαίωμα να πληρώνουν την αμόλυβδη κάτω από τα δύο ευρώ (σ.σ.: η τιμή παίζει από τα 1,9 έως τα 1,98 ευρώ). Δυστυχώς από την Τρίτη αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε όλα τα καύσιμα καθώς το πετρέλαιο επέστρεψε στα 108 δολάρια το βαρέλι.

Τα μέτρα στήριξης θα ενεργοποιηθούν πρακτικά από τις αρχές Απριλίου ως εξής:

1. Το freedom pass των καυσίμων θα δίνεται κατόπιν αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr. Δικαιούχοι είναι όλοι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Freedom pass δίνεται ένα ανά οδηγό, αρκεί να έχει αυτοκίνητο στην κατοχή του το οποίο να είναι ασφαλισμένο και δηλωμένο σε κυκλοφορία (ουσιαστικά να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας). Αν λοιπόν ο σύζυγος έχει δικό του αυτοκίνητο και η σύζυγος δικό της, θα δοθεί διπλή επιδότηση. Αν έχουν και οι δύο ένα αυτοκίνητο συνιδιοκτησία, το επίδομα θα δοθεί μία φορά.

Άρα επιδότηση δίνεται μία φορά ανά φυσικό πρόσωπο και μία φορά ανά όχημα, αρκεί το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ βάσει της φορολογικής δήλωσης του 2021.

Το ποσό της επιδότησης είναι 30 ευρώ για μοτοσυκλέτες και 40 ευρώ για ΙΧ, ενώ για τα νησιά 35 και 50 ευρώ αντίστοιχα. Το ποσό μπορεί να πιστωθεί και σε τραπεζικό λογαριασμό, αρκεί ο δικαιούχος να το επιλέξει στην σχετική αίτηση. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε θα αναζητηθεί τρόπος η κάρτα να γίνει πιο ελκυστική. Από εκεί και πέρα μπορεί να δαπανηθεί για οποιοδήποτε καύσιμο ακόμη και υγραέριο.

2. Η έκπτωση των 15 λεπτών ανά λίτρο θα περάσει από το κράτος στο διυλιστήριο και από το διυλιστήριο στον έμπορο και στο πρατήριο. Άρα, θα φανεί απευθείας στην τιμή λιανικής του πετρελαίου κίνησης από τις αρχές Απριλίου. Ήδη έχει φτιαχτεί σχέδιο ελέγχου ώστε τα χρήματα που θα δώσει το κράτος να μην “κολλήσουν” στα ενδιάμεσα στάδια.

Ασπίδα θα αποτελέσει ο έλεγχος μέσω του συστήματος εισροών-εκροών και ο έλεγχος των τιμολογίων καθώς ήδη από προχθές έχει ενεργοποιηθεί και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Από αρχές Απριλίου που θα ξεκινήσει το μέτρο, όποιος αγοράζει πετρέλαιο κίνησης από το διυλιστήριο, θα πρέπει να εφαρμόζει και την έκπτωση 15 λεπτών στους οδηγούς ανεξαρτήτως κριτηρίων και ποσότητας.

Το μέτρο θα συνεχιστεί για όλο το μήνα ενώ το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει ενδεχόμενο παράτασης ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.