Έξαλλος ο Τσίπρας, συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αμφισβήτηση από Ομπρέλα – «Αντιγράφεις συστημικά κόμματα»

Η «Ομπρέλα», στην οποία ανήκουν στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης και άλλοι προβεβλημένοι παράγοντες, προτείνει ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της να εκλέγεται από το συνέδριο, όπως δηλαδή γινόταν μέχρι τώρα.

Τη διαφωνία της με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που αποτελεί και επίσημη εισήγηση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση του κόμματος εκφράζει και επίσημα η εσωκομματική ομάδα της «Ομπρέλας».

Κατέθεσε, δε, και επίσημα την σχετική πρότασή της, η οποία θα μπει στην ψηφοφορία της Κυριακής στο συνέδριο, όταν και θα κριθούν οι αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Ομπρέλα», στην οποία ανήκουν στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης και άλλοι προβεβλημένοι παράγοντες, προτείνει ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της να εκλέγεται από το συνέδριο, όπως δηλαδή γινόταν μέχρι τώρα.

Αιτιολογώντας την πρότασή της, η συγκεκριμένη τάση του κόμματος, επισημαίνει τη σημασία της λογοδοσίας των ηγετικών οργάνων, μαζί και του Προέδρου δηλαδή και τονίζει χαρακτηριστικά: «Η επιδίωξη εδώ είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η συμμετοχική δημοκρατία έχει νόημα όταν ασκείται πάνω σε έναν σκελετό που υποστηρίζει την κομματική λειτουργία και παρέχει θεσμικά αντίβαρα».

Ολόκληρη η πρόταση της Ομπρέλας έχει ως εξής:

Με το παρόν μας σημείωμα, οι υπογράφοντες/ουσες καταθέτουμε την πρόταση μας για τις διατάξεις του Καταστατικού του κόμματος, όπου ορίζεται ο τρόπος εκλογής του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρόταση μας αυτή, προϊόν σκέψης και συνεργασίας σε συντροφικό πνεύμα, έχει ως στόχο να περιγράψει μια διαδικασία ανοιχτή, ενωτική, συμμετοχική και δημοκρατική. Επιδιώκει να προσδώσει στη διαδικασία τα εξής πλεονεκτήματα:

Πρώτον, διατυπώνει με σαφήνεια ποιο είναι το θεμελιώδες όργανο του Κόμματος, από το οποίο όχι μόνο εκλέγεται ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή, αλλά πράγμα ακόμα σημαντικότερο, απέναντι στο οποίο αυτά τα δύο όργανα λογοδοτούν: το Συνέδριο. Η επιδίωξη εδώ είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η συμμετοχική δημοκρατία έχει νόημα όταν ασκείται πάνω σε έναν σκελετό που υποστηρίζει την κομματική λειτουργία και παρέχει θεσμικά αντίβαρα.

Δεύτερον, επιβεβαιώνει την κεντρική θέση του Κόμματος για έμπρακτη ισότητα των φύλων δια της ποσόστωσης 50% στην Κεντρική Επιτροπή.

Τρίτον, διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου όλων των Συνέδρων. Όλοι ψηφίζουν για όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.Διασφαλίζει, επίσης, την αναλογικότητα στην εκπροσώπηση όλων των περιφερειών στην κεντρική Επιτροπή με κριτήριο τον αριθμό των μελών, αποφεύγοντας την υπερεκπροσώπηση κάποιων περιφερειών με συνέπεια την υποεκπροσώπηση κάποιων άλλων.

Προτεινόμενα άρθρα Καταστατικού του Κόμματος

Άρθρο … : Εκλογή των Κεντρικών Οργάνων του Κόμματος

1. Ο Πρόεδρος του Κόμματος εκλέγεται από το Συνέδριο του Κόμματος.Hκατάθεση υποψηφιότητας υποβάλλεται στην Κεντρική εφορευτική Επιτροπή, υπογεγραμμένη τουλάχιστον από 300 συνέδρους.

2. Για να εκλεγεί κάποιος/α Πρόεδρος του Κόμματος χρειάζεται να λάβει το 50% συν μία των ψήφων των ψηφισάντων Συνέδρων. Στην περίπτωση όπου υπάρχουν περισσότερες της μίας υποψηφιότητες για την προεδρία του Κόμματος και εάν κανείς/μία εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων.

3. Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος εκλέγεται από το Συνέδριο και κάθε εκλεγμένος/η Σύνεδρος έχει ίσο αριθμό ψήφων και επιλογή από όλες τις Περιφέρειες. Υποψήφιο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να είναι κάθε μέλος του Κόμματος, είτε είναι Σύνεδρος είτε όχι. Οι υποψηφιότητες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής υποβάλλονται στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έως τη λήξη του Συνεδρίου.

4. Για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ισχύει ο κανόνας της ποσόστωσης φύλου σε ποσοστό ίσο με 50%.

5. Για την εξασφάλιση της αντιπροσώπευσης όλων των Περιφερειών στην Κεντρική Επιτροπή, ισχύουν ως προς την εκλογή των μελών της τα εξής:

Α) η πρόταση για την αναλογικότητα της αντιπροσώπευσής των περιφερειών υποβάλλεται στο Συνέδριο από την απερχόμενη κεντρική Επιτροπή και εγκρίνεται από αυτό.

Β) τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που προέρχονται από Οργανώσεις Μελών της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% του συνόλου (κόφτης πάνω).

Γ)Ο καταμερισμός των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής για τις υπόλοιπες Περιφέρειες είναι αναλογικός του αριθμού των μελών εκάστης περιφέρειας μέχρι τη διεξαγωγή του κάθε Συνεδρίου.

Για το Τρίτο Συνέδριο, η κατανομή σε απόλυτους αριθμούς έχει ως εξής:

α) Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη

β) Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη

γ) Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη

δ) Ήπειρος: 10 μέλη

ε) Θεσσαλία: 12 μέλη

στ) Ιόνια νησιά: 6 μέλη

ζ) Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη

η) Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη

θ) Πελοπόννησος: 14 μέλη

ι) Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη

ια) Νότιο Αιγαίο:4 μέλη

ιβ) Κρήτη: 16 μέλη

ιδ) Εξωτερικό: 2 μέλη

Δ) Οι βουλευτές Επικρατείας και οι Ευρωβουλευτές που είναι υποψήφια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εντάσσονται στην Περιφέρεια όπου ανήκει η Οργάνωση τους. Οι βουλευτές που είναι υποψήφια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εντάσσονται στην Περιφέρεια στην οποία εκλέγονται ως βουλευτές, ανεξάρτητα από το που ανήκει γεωγραφικά η Οργάνωση τους.

Κεφάλαιο 7, Τμήμα ΙΙ, άρθρο 37: Γενικοί κανόνες για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δημόσια πολιτικά αξιώματα (παράγραφος 3)

3. Τα στελέχη που κατέχουν κυβερνητική θέση ή αξίωμα (μέλος Υπουργικού Συμβουλίου, Υφυπουργός, Γενικός/ή ή Ειδικός/ή Γραμματέας, εκτελεστικό μέλος ΔΣ Δημόσιου Οργανισμού, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ της γενικής κυβέρνησης ή άλλου νομικού προσώπου του δημοσίου, μέλος Διεθνούς Οργανισμού ή Ανεξάρτητης Αρχής), καθώς και οι βουλευτές/τριες και ευρωβουλευτές/τριες δεν μπορεί να υπερβαίνουν αθροιστικά το 30% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, των ΝΕ, της ΠΓ και των Συντονιστικών των ΝΕ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει στην Κυβέρνηση και το 20% όταν δεν συμμετέχει.

Σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα άφησε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Φίλης, ο οποίος είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος της «Ομπρέλας», της εσωκομματικής τάσης που αντιτίθεται στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα για τις καταστατικές αλλαγές, κάλεσε το Συνέδριο να απορρίψει την πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αντιγράφει το μοντέλο εκλογής προέδρου των συστημικών κομμάτων από τη βάση και όχι από το Συνέδριο.

«Τα μοντέλα αυτά δεν έχουν σχέση με την Αριστερά», είπε χαρακτηριστικά.

Φίλης: Δεν θα πετύχουμε αντιγράφοντας διαδικασίες συστημικών κομμάτων
«Σας καλώ να μη διαβάζουμε λάθος τη συγκυρία. Να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό. Η μετάλλαξη που δρομολογήθηκε από το βράδυ των εκλογών πόσο έχει συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής μας δυναμικής; Πόσο συνέβαλαν τα διορισμένα όργανα ή η κατάργηση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Μας βοήθησε ή μας έβλαψε η αμφισβήτηση τής ανάγκης να υπάρχει η ΑΥΓΗ και το Κόκκινο; Γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πετύχουμε αντιγράφοντας τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού;» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:

«Έχω εκθέσει δημόσια και επανειλημμένα την άποψή μου: Σε μια συγκυρία που η πολιτική αντιπαράθεση έχει όλο και πιο πολύ τον χαρακτήρα της σύγκρουσης των πολιτικών ιδεολογιών και των ισχυρών ταυτοτήτων, δεν πρέπει να επιλέξουμε την αποϊδεολογικοποίηση και την ασπόνδυλη ταυτότητα. Θα το πληρώσει και η Αριστερά και η κοινωνία. Σε μια τέτοια προοπτική το Συνέδριό μας έχει ιστορικό καθήκον να πει ένα δυνατό ”όχι”».

Φίλης για ΣΥΡΙΖΑ: Αρχηγισμός με αυτοσκοπό την εξουσία
Ο Νίκος Φίλης όμως δεν έμεινε εκεί… Εκανε λόγο για αρχηγισμό και ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που έχει την εξουσία ως αυτοσκοπό, και τόνισε ότι ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Άσκησε σφοδρή κριτική επίσης στα φάλτσα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στη συγκυβέρνηση με Καμμένο αλλά και στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος.

«Για να αποκτήσουμε νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία οφείλουμε να μιλήσουμε καθαρά για τους μνημονιακούς καταναγκασμούς. Το συνέδριο είναι ο χώρος για την αναγκαία αυτοκριτική. Δεν είναι μόνον οι καταναγκασμοί τους οποίους υπαινίχθηκε χτες ο σύντροφος Τσίπρας, αλλά και αυτά που δεν κάναμε ή ανεχτήκαμε, παρά τις δεσμεύσεις μας. Μιλώ, για παράδειγμα, για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, για τα ΜΜΕ και την ΕΡΤ, τις εξορύξεις, τον East Med, την ασυδοσία του Καμμένου αλλά και άλλα, μαζί με συμπεριφορές που έπληξαν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

Επιπλέον, ο Νίκος Φίλης ζήτησε «να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο οι χρυσοπληρωμένοι από το λαό οδικοί άξονες, να αρθεί η ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο μια μεγάλη συστημική τράπεζα. Να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος. Να μπει πλαφόν στον ανώτατο μισθό, όπως πρότεινε ο Μελανσόν. Να αυξήσουμε τη φορολογία των μερισμάτων που αδικαιολόγητα μειώσαμε στο 10% και εξαφάνισε σχεδόν στη συνέχεια ο Μητσοτάκης με 5%. Εμείς να έχουμε την πολιτική πρωτοβουλία κι όχι να περιμένουμε από το ΣτΕ να μας πει τι να κάνουμε, όπως με την απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις του νερού», για να σημειώσει:

«Οι εκλογές θα κριθούν από το ποιος θα θέσει αυτά, τα πραγματικά διακυβεύματα. Έτσι μόνον ανατρέπεται η πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έτσι θα μπουν προ των ευθυνών τους οι άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, όπως σωστά είπε ο σ. Τσίπρας. Για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον σχηματισμό αριστερής-προοδευτικής κυβέρνησης, την πρώτη Κυριακή, με απλή αναλογική».

Σπόντες Φίλη κατά Πολάκη: Φάλτσες φωνές για τα εμβόλια
Ο Νίκος Φίλης πρόσθεσε πως «θα ήμασταν ακόμα πιο αποτελεσματικοί αν δεν υπήρχαν κάποιες φάλτσες φωνές στο θέμα των εμβολίων, που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στο «γαλλικό παράδειγμα», το οποίο χαρακτήρισε «διδακτικό»:

«Παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις περιθωριοποιήθηκαν. Η αντιπαράθεση συνοψίστηκε στο ριζοσπαστισμό τριών αντίπαλων ταυτοτήτων, με φόντο την κοινωνική φυσιογνωμία της κοινωνίας. Ο Μελανσόν με πλειοψηφική εκλογική καταγραφή στους νέους, στους φτωχότερους πολίτες και τις μεγάλες πόλεις ανέδειξε τη δυναμική της αριστερής, ριζοσπαστικής ατζέντας. Αυτό δεν είναι λαϊκισμός, αλλά δημοκρατική λαϊκότητα».

Επιτέθηκε δε, στην κεντρώα στροφή Τσίπρα: «Το δημοκρατικό ριζοσπαστισμό της Αριστεράς δεν τον εγκαταλείπουμε για να κυνηγήσουμε τη χίμαιρα ενός απροσδιόριστου Κέντρου, που συμπιέζεται μάλιστα σε συνθήκες κρίσης. Να μην ενσωματωθούμε στην κανονικότητα της κρίσης, των υπερεξοπλισμών, των RAFALE και των F35, των ιδιωτικοποιήσεων ακόμη και του δικού μας Μνημονίου, των επενδύσεων τύπου Ελληνικό ή Fraport, των ξεπερασμένων πολιτικών προτύπων του παλιού δικομματισμού».

Σημείωσε ακόμη ότι «προβληματίζει η εξαφάνιση του Προσφυγικού και των εγκληματικών επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο και τον Έβρο από τον κεντρικό πολιτικό λόγο του προέδρου μας. Στο συναξάρι των αγώνων και των ηρώων μας έχουν θέση οι αγώνες των προσφύγων για καλύτερη ζωή».

Η Ομπρέλα αναμένεται να καταθέσει τροπολογία με τη δική της πρόταση απέναντι στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: iefimerida.grΆστραψε και βρόντηξε ο Φίλης για τον Τσίπρα -«Αντιγράφεις συστημικά κόμματα» – iefimerida.gr

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.