Αλλάζουν όλα με το ρεύμα: Τι θα συμβεί από τις 18:00 έως τις 21:00. Μέχρι 31 Μαρτίου τα μέτρα

Ώρες αιχμής: Πόσο θα πληρώνουμε το ρεύμα. Άρχισαν οι δημοπρασίες για κάθε μία ώρα από 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Αρχίζει τις δημοπρασίες ο ΑΔΜΗΕ για τις ώρες αιχμής ρεύματος με σκοπό τον περιορισμό ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο δημοπρασίες θα γίνουν στις 18 Ιανουαρίου και αμέσως μετά τις 19 Ιανουαρίου με εύρος τιμής από 0-400 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Επί της ουσίας, ο ΑΔΜΗΕ επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει κατά το δυνατόν μικρότερη τιμή μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε και λήγει το μέτρο με τη μείωση κατά τις ώρες αιχμής από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, στο πλαίσιο συμφωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται ότι όσο μπαίνει ο χειμώνας τόσο η ζήτηση θα αυξάνεται, άρα και η τιμή.

Το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως αντιστάθμισμα για τη μείωση της ζήτησης και θα καταβληθεί στους συμμετέχοντες εκτιμάται στα 47 ευρώ κατά μέγιστο καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή έως και 31 Μαρτίου.

Οι δημοπρασίες θα γίνουν ξεχωριστά για κάθε μία από τις τρεις συνολικά ώρες αιχμής. Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί για κάθε μια ώρα αιχμής και κάθε ημερολογιακή ημέρα προαναφερόμενης περιόδου είναι 150 MWh.

Θα γίνουν δύο κατηγορίες δημοπρασιών: Τύπου 1 που αφορά τον περιορισμό της ζήτησης σε τριμηνιαία βάση και Τύπου 2 που είναι οι μηνιαίες δημοπρασίες.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο ανακοινώνονται πολλές προσφορές μεγάλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, που προσελκύουν το ενδιαφέρον καταναλωτών που θέλουν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Κάντε κλικ στο allazorevma.gr για να συγκρίνετε τις τιμές όλων των παροχων και να επιλέξετε τον φθηνότερο χωρίς καμία δέσμευση.

Οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα που «σβήνουμε» τα φώτα

Τις ώρες αιχμής, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 5%, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα τρίωρο που θα ξεκινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα τόνισε πως πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%.

Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».

Γιατί πρέπει να σβήνουμε τα φώτα από 6 μέχρι 9 το βράδυ

Υπογραμμίζεται πως η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής που έχουν οριστεί, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν, λοιπόν, όλοι μειώσουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους!

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.