ΕΝΦΙΑ 2023: Νωρίτερα από ποτέ το εκκαθαριστικό. Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

ΕΝΦΙΑ 2023: Νέες διευκρινίσεις Πιτσιλή για τα εκκαθαριστικά. Ο αριθμός των δόσεων που μπορείτε να εξοφλήσετε, το Ε9 και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Δείτε αναλυτικά τι σας περιμένει φέτος με τον ΕΝΦΙΑ 2023!

Δεν αλλάζουν πολλά στο περσινό μοντέλο και έτσι ο ΕΝΦΙΑ 2023 θα είναι ο ίδιος και τη νέα χρονιά.

Ίδια θα είναι και η διαδικασία αλλά και ο τρόπος που θα εκτυπώσετε τα ειδοποιητήρια και θα πληρώσετε τις δόσεις σας.

Μάλιστα, υπενθυμίζεται, ότι μπορείτε να ξεχρεώσετε τη συγκεκριμένη φορολογική σας υποχρέωση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

ΕΝΦΙΑ 2023: Το «κόλπο» για τις 10 δόσεις

Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στο 40ό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και αυτή τη χρονιά, όπως και πέρσι, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν πιο νωρίς και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να αποπληρωθεί ο φόρος σε περισσότερες δόσεις και να «σπάσει» σε μικρότερα ποσά η οφειλή.

Ο νόμος προβλέπει αναλυτικά:

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτή εκδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός».

Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, εφέτος πληρωμή πρώτης δόσεως προβλέπεται έως 31 Μαΐου.

Αν όμως εκδοθεί από τις 16 του μηνός και μετά, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου (δηλαδή από Ιούνιο και μετά).

Σε πιο απλά λόγια, αν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων δεν βγουν μέχρι τις 15 Μαΐου, τότε οι 10 δόσεις μειώνονται και φυσικά προσαρμόζονται ανάλογα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.