Εκλογές 2023 Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθήνας, Θεσσαλονίκης: Εκτιμήσεις για αποτελέσματα, ντέρμπι

Ποιες οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023;

Με πολιτικούς ελιγμούς και προσεγγίσεις για συνεργασίες πριν τον δεύτερο γύρο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στήσει το προοδευτικό μέτωπο στην αυτοδιοίκηση.

Ό,τι δεν έγινε δυνατόν να στηθεί στις βουλευτικές εκλογές, φαίνεται να οικοδομείται πάνω στα διαφαινόμενα αποτελέσματα του α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ανάμεσα στα καθιερωμένα ούζα και τις βόλτες των υποψηφίων ανά την Ελλάδα, βουλευτές από όλα τα κόμματα έχουν αναλάβει επικίνδυνες αποστολές στις περιφέρειές τους για να ετοιμάσουν το έδαφος της επόμενης Κυριακής του β’ γύρου για την αυτοδιοίκηση.

Εκλογές 2023 Δήμος Θεσσαλονίκης Αποτελέσματα – Συνάντηση Θρασκιά-Αγγελούδη

Σε αυτό το πλαίσιο δεν πέρασε απαρατήρητη η συνάντηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Θρασκιά με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη αξία από το γεγονός ότι ο κ. Αγγελούδης συγκαταλέγεται στις λεγόμενες προοδευτικές υποψηφιότητες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει το χρίσμα στον Σπύρο Πέγκα.

Τα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για τον νυν Δήμαρχο και η στρατηγική τής συγκρότησης μετώπου απέναντι στους γαλάζιους υποψηφίους εξ αντικειμένου αποκτά υπόσταση τώρα που έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για όλους.

Με την προσχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη στο συνδυασμό του κ. Πέγκα, ο υποψήφιος που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε μεγαλύτερη δυναμική και ήδη πολλοί σκέφτονται ότι ο Β΄ γύρος δεν είναι άπιαστο όνειρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Αγγελούδης ήταν μεταξύ των προσώπων που έπεσαν στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας ως ένας υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης που θα μπορούσε να τύχει της στήριξης της Κουμουνδούρου. Την πρόταση την είχε κάνει ο γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης, ωστόσο η πλειοψηφία επέλεξε ότι θα πρέπει να στηριχτεί η υποψηφιότητα του κ. Πέγκα.

Το πράγμα ωστόσο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν αποκλείεται στο δεύτερο γύρο να γίνει ακόμη και ανατροπή στη συμπρωτεύουσα όπως σημειώνει κομματικό στέλεχος.

Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται ότι ήταν και αυτό που έφερε κοντά τους δυο παλιούς γνώριμους Θρασκιά και Αγγελούδη καθώς εξ αντικειμένου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει συνεργασία με τον κ. Πέγκα για να ανατρέψουν τον Κώστα Ζέρβα στον β’ γύρο.

«Άνοιγμα» Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ

Σε αυτό κλίμα η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τις εκλογές λιγότερο από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες προδιαθέτει για σημαντικές μετατοπίσεις.

«Στον β’ γύρο, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα στηρίξουμε τον προοδευτικό υποψήφιο σε κάθε περίπτωση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας το γάντι ουσιαστικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει έστω και τώρα το δρόμο της συγκρότησης συμμαχιών που θα ανατρέψουν τα δεδομένα στον εκλογικό χάρτη.

Σημαντικό ρόλο τόσο για αυτή τη δήλωση του κ. Κασσελάκη σύμφωνα πληροφορίες καταλυτική ήταν η σύσκεψη των δυο γραμματέων με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του νέου πρόεδρο Μανώλη Καπνισάκη και την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΖΙΑ Δώρα Αυγέρη.

Μάχη για την πρόκριση στον β’ γύρο

Εκλογές 2023 Δήμος Αθήνας Αποτελέσματα

Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου πάντως βρίσκεται και η Αθήνα.

Η υποψηφιότητα Ζαχαριάδη συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να είναι εκείνη που θα κόψει δεύτερη το νήμα.

Μάλιστα όπως εκτιμούν κομματικά στελέχη το ενδεχόμενο ο Κώστας Μπακογιάννης να συγκεντρώσει το 43% από τον πρώτο γύρο είναι εξαιρετικά απίθανο καθώς θα σήμαινε ότι μετά από 5 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου θα αυξήσει τα ποσοστά του και το 42,5% που συγκέντρωσε στις προηγούμενες κάλπες.

Εκλογές 2023 Περιφέρεια Αττικής Αποτελέσματα

Για την περιφέρεια Αττικής εκφράζεται η αισιοδοξία ότι ο Γιώργος Ιωακειμίδης  θα καταφέρει να φτάσει τα ποσοστά της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου το 2019.

Εκλογές 2023 Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Αποτελέσματα

Αντίστοιχες φιλοδοξίες στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται και στους άλλους υποψηφίους όπως στην περίπτωση της Χρύσας Καραγιάννη για το Νότιο Αιγαίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές είχε συγκεντρώσει 13% με το στοίχημα τώρα να είναι να σπάσει αυτό το φράγμα.

Και στην Πάτρα ο κ. Κασσελάκης είδε περιθώρια αύξησης των ποσοστών του κόμματος συλλογικά.

Εκλογές 2023 Περιφέρεια Θεσσαλίας Αποτελέσματα

Περιφέρεια γρίφος και για την οποία κανείς δεν διακινδυνεύει καμία πρόβλεψη είναι αυτή της Θεσσαλίας που πνίγηκε στις πρόσφατες πλημμύρες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.