Pareto: Ποιος ο χρυσός κανόνας 80/20 που προστατεύει τα οικονομικά και τον χρόνο μας

Ο κανόνας Pareto 80/20 μας βοηθάει να γινόμαστε πιο παραγωγικοί, βασίζοντας το 80% των αποτελεσμάτων μας, μόνο στο 20% της προσπάθειάς μας.

Έχετε αναρωτηθεί που δημιουργούνται όλες αυτές οι περίπλοκες θεωρίες που τελικά καταλήγουν να απλοποιούν τη ζωή μας; Σίγουρα θα φαντάζεστε μέσα στα έδρανα του Πανεπιστημίου, ή στην αίθουσα συνεδριάσεων μιας μεγάλης πολυεθνικής. Στην περίπτωση του κανόνα Pareto, αυτό δεν ισχύει.

Ο Ιταλός οικονομολόγος Vilfredo Pareto, καθόταν μια μέρα στον κήπο του σπιτιού του, τον οποίο σκάλιζε με μαεστρία. Εκεί παρατήρησε τα φασόλια που είχε φυτέψει και τα οποία περίμενε καιρό με προσμονή να φυτρώσουν. Πολύ σύντομα συνειδητοποίησε ότι μόνο το 20% των φασολιών του έβγαζε το 80% των υγιεινών και έτοιμων για κατανάλωση μπιζελιών του. Η σοδειά του παρέμενε μεγάλη, αλλά προερχόταν μόλις από ένα μικρό ποσοστό των φασολιών που κάποτε φύτεψε.

Ο Pareto επέκτεινε αυτή την παρατήρηση που έκανε στον ακαδημαϊκό του τομέα και την μακροοικονομία, γεγονός που τον οδήγησε να αντιληφθεί ότι το 80% της κατανομής πλούτου στην Ιταλία ανήκε στο 20% του πληθυσμού. Εκεί αναγνώρισε το φαινόμενο του 80/20, το οποίο δεν αποτελεί έναν μαθηματικό τύπο, αλλά αντίθετα μια παρατήρηση που εξηγεί τη συσχέτιση μεταξύ προσπάθειας και αποτελέσματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, η αρχή αυτή εξηγεί σε οποιαδήποτε κατάσταση ότι το 20% των εισροών ή των δραστηριοτήτων είναι υπεύθυνο για το 80% των εκροών ή των αποτελεσμάτων. Χρησιμοποιείται σε διάφορους κλάδους και επιχειρήσεις για να βοηθήσει στον προσδιορισμό των εργασιών υψηλότερης προτεραιότητας που αποφέρουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, αλλά προτείνεται και στις προσωπικές μας δραστηριότητες, αφού όταν έχουμε προσδιορίσει τις εργασίες με υψηλό αντίκτυπο, είναι εγγυημένο ότι θα αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας ή τα κέρδη μας.

Όντως, ακριβώς όπως στον κήπο του Pareto, ο κανόνας αυτός βρίσκεται ήδη σε πολλές στιγμές της καθημερινής μας ζωής. Για παράδειγμα, συνηθίζουμε να φοράμε το 20% των ρούχων μας κατά 80% περισσότερες φορές. Αντίστοιχα, σε ένα βιβλίο μόνο το 20% των σελίδων του περιέχει το 80% των πιο σημαντικών πληροφοριών. Σε μια εταιρεία το 20% των πελατών της προσφέρει το 80% των εσόδων της εταιρείας και το 20% των βίντεο ενός YouTuber ελκύουν το 80% των προβολών και των συνδρομητών του καναλιού του.

Pareto – O χρυσός κανόνας που προστατεύει τα οικονομικά μας και τον χρόνο μας

Πώς να χρησιμοποιήσουμε τον κανόνα 80/20 προς όφελός μας

Σύμφωνα με τον κανόνα 80/20, το 20% των προσπαθειών μας, παράγει το 80% των αποτελεσμάτων μας. Αν σκεφτούμε για παράδειγμα την αρχή Pareto από την άποψη της παραγωγικότητας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να εργαζόμαστε μόνο το 20% του χρόνου μας ή να πηγαίνουμε στο γραφείο μόνο μία ημέρα της εβδομάδας.

Αντίθετα, όταν εφαρμόζουμε τον κανόνα 80/20 στην εργάσιμη ημέρα μας, η αρχή Pareto μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις εργασίες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε για να μεγιστοποιήσουμε τον χρόνο και τα αποτελέσματά μας. Απλούστερα προτείνει να δουλέψουμε πιο εστιασμένα και έντονα στις εργασίες που έχουν μεγαλύτερη σημασία και που πιστεύουμε ότι θα φέρουν τα πιο σημαντικά και μεγάλα αποτελέσματα.

Η αρχή Pareto μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις κατά τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων. Όταν για παράδειγμα υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες σε ένα πρόβλημα, η αρχή του Pareto μπορεί να βοηθήσει να ιεραρχήσουμε τις λύσεις.

Πώς ακριβώς; Η λογική είναι απλή. Ξεκινάμε προσδιορίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είτε προσωπικά, είτε επαγγελματικά, αναγνωρίζουμε τις αιτίες τους, τις ομαδοποιούμε -αφού αυτό τελικά μπορεί να προσφέρει επίλυση πολλαπλών προβλημάτων-, τους αποδίδουμε αξία, π.χ. από το 1 έως το 10 και μετά αναπτύσσουμε ένα πλάνο για να επικεντρωθούμε στην διαχείριση του 20% των προβλημάτων που μας επηρεάζουν και τα οποία είναι αυτά με τη μεγαλύτερη αξία.

Η ιδέα είναι ότι μία λύση μπορεί να επιλύσει πολλαπλά προβλήματα. Αν εστιάσουμε στο 20% των σημαντικότερων προβλημάτων, τότε θα έχουμε καταφέρει να λύσουμε 80% των συνολικών μας προβλημάτων.

Ωστόσο, πέρα από όλα τα παραπάνω το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χρήσης της αρχής Pareto είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με το λιγότερο δυνατό έργο. Αυτό μπορεί να μας επιτρέψει να θέσουμε σαφείς προτεραιότητες στη ζωή μας, να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας, να τμηματοποιήσουμε την εργασία μας σε διαχειρίσιμα κομμάτια και να έχουμε πιο εστιασμένη λογική.

Προσωπικός χώρος και σχέσεις

Στη διαχείριση χρόνου για παράδειγμα ο κανόνας μας οδηγεί να παρατηρήσουμε ποιες δραστηριότητες μας προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος, παρακολουθώντας απλώς πώς σπαταλούμε το χρόνο μας. Είναι πιθανό να διαπιστώσουμε ότι μόλις το 20% των εργασιών μας παράγει το 80% των αποτελεσμάτων μας. Έτσι, αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο σε αυτό το 20% που προσφέρει τη μεγαλύτερη απόδοση, μειώνοντας παράλληλα το χρόνο που ξοδεύουμε σε άλλα, περιττά πράγματα. Το ίδιο μπορεί να μεταφερθεί και πιο πρακτικά σαν λογική, στην αποσυμφόρηση για παράδειγμα του προσωπικού μας χώρου.

Με την παραδοχή ότι λίγα μόνο από τα υπάρχοντά μας πιθανότατα παίρνουν τη μερίδα του λέοντος της χρήσης μας, τότε μπορούμε να δώσουμε προσοχή σε αυτά που χρησιμοποιούμε περισσότερο και να πετάξουμε τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, μόνο μια χούφτα αντικείμενα στην ντουλάπα μου χρησιμοποιούνται τακτικά. Έτσι, μια φορά το χρόνο, θα ψάξω τη ντουλάπα μου και θα αναρωτηθώ: “Έχω φορέσει αυτό το ρούχο τον τελευταίο χρόνο;”. Αν όχι, το πηγαίνω για ανακύκλωση.

Και φυσικά αυτό μπορεί να επεκταθεί και στις σχέσεις μας. Αν κάναμε μια απογραφή των σχέσεών μας, θα διαπιστώναμε σίγουρα ότι μόλις το 20% αυτών παράγει το 80% της συνολικής μας ευτυχίας. Μπορούμε λοιπόν να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε αυτές τις λίγες σχέσεις ζωτικής σημασίας και να περάσουμε λιγότερο χρόνο με αυτούς τους ενοχλητικούς διεγέρτες του στρες, περιορίζοντας την επαφή μας όχι μόνο με ανθρώπους που αντιπαθούμε σθεναρά, αλλά και με εκείνους για τους οποίους νιώθουμε αμφιθυμία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.