Ανατροπές στη νέα επιταγή ακρίβειας 2023: Τι αλλάζει σε ποσά και δικαιούχους

Η επιταγή ακρίβειας φαίνεται να έχει αποφασιστεί, δεν έχουν οριστικοποιηθεί όμως ακόμα οι λεπτομέρειες για το ύψος της ενίσχυσης και τους δικαιούχους.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να μειωθεί και άλλο ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ακρίβειας, αλλά και ότι τα χρήματα θα κυμαίνονται από 200 μέχρι 250 ευρώ. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν επίσημα μέσα στον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που δόθηκε η επιταγή ακρίβειας, είχε αυξηθεί κατά 50 ευρώ (στα 250 ευρώ) και είχε ανοίξει και η βεντάλια των δικαιούχων. Συγκεκριμένα, πριν τα Χριστούγεννα του 2022 είχαν πληρωθεί:

συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200 που ήταν), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400 την προηγούμενη φορά) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ που ίσχυε)

οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ

οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο

οι δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ

οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%

οι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες, οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ

Το ύψος της ενίσχυσης καθώς και οι τελικοί δικαιούχοι θα αποφασιστούν ανάλογα με το τι θα έχει περισσέψει στον «κουμπαρά». Πάντως, το οικονομικό επιτελείο, μέχρι στιγμής, έχει «κλειδώσει» 3 κατηγορίες δικαιούχων:

Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Άτομα με ειδικές ανάγκες

Μη επιδοτούμενοι άνεργοι

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι δικαιούχοι μένουν εκτός και γιατί

Σήμερα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ξεκινάει από 200 ευρώ και φθάνει έως και τα 400 ευρώ -ανάλογα με τη σύνθεση του ωφελούμενου νοικοκυριού. Όμως, από τον Δεκέμβριο θα κυμαίνεται μεταξύ 216 και 432 ευρώ, με αύξηση δηλαδή 8%. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να μπαίνουν στη λίστα πληρωμών της επιταγής ακρίβειας για τα Χριστούγεννα του 2023.

Επίσης, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν αποκλείεται, ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές, να μπουν και αυτοί στους δικαιούχους. Για τους συνταξιούχους πάντως, έχει ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί ότι θα πάρουν πριν τα Χριστούγεννα ένα έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς, όσοι δεν θα έχουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών. Οι 3 κλίμακες δικαιούχων χωρίζονται ως εξής:

200 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν από κάθε πηγή (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023) άθροισμα αποδοχών έως 700 ευρώ
150 ευρώ για συνταξιούχους συνολικού καθαρού (προ φόρου) μηνιαίο ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ
100 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.