Δόμνα Μιχαηλίδου: Ποια η νέα υπουργός Εργασίας. Ηλικία, βιογραφικό, ζευγάρι με αξιωματούχους

Ποια είναι η Δόμνα Μιχαηλίδου που ανέλαβε νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης;

Νέα υπουργός Εργασίας διορίστηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία κατάφερε να αναλάβει αυτή τη θέση μόλις 4 χρόνια μετά την πρώτη της κυβερνητική θέση.

Ποια είναι πραγματικά η Δόμνα Μιχαηλίδου και πώς τα καταφέρε να γίνει υπουργός τόσο νέα;

Δόμνα Μιχαηλίδου βιογραφικό, ηλικία

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μόλις 36 ετών γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών, ξεκίνησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο University of York της Αγγλίας, ενώ συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου έλαβε μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές και Διδακτορικό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου υπήρξε Επισκέπτρια Λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge, ενώ έχει επίσης διδάξει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Cambridge, καθώς και Οικονομική́ Πολιτική́ στο Government School του UCL.

Στα 26 της η Δόμνα Μιχαηλίδου εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ως οικονομολόγος και ειδικός στον ανταγωνισμό́. Το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού́ του ΟΟΣΑ, κομμάτι των προαπαιτούμενων του 3ου Μνημονίου.

Η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει θέσεις κύρους και ευθύνης σε διεθνές επίπεδο. Έχει διατελέσει σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της Κυβέρνησης του Ιράν, ειδικός συνεργάτης της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Βραζιλίας αλλά́ και του ΟΗΕ στην Ουγκάντα. Έχει συντονίσει εθνικά́ σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Cambridge αλλά και του εμπορικού επιμελητηρίου του Σουδάν.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή́ επιστημονικά́ συνέδρια ως εισηγήτρια ενώ πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο «Οικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές» στον εκδοτικό οίκο Palgrave MacMillan. Οι μελέτες της εμφανίζονται σε ακαδημαϊκά περιοδικά (The Lancet, Journal of International Development, Health Policy and Planning) σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ) και στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο (όπως το Project Syndicate, το BBC, και αρκετά ελληνικά μέσα).

Η Δόμνα Μιχαηλίδου διετέλεσε Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Από το 2019, η Δόμνα Μιχαηλίδου εντάχθηκε στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη συνέχεια ανέλαβε θέσεις αυξημένων αρμοδιοτήτων μέχρι που έφτασε να γίνει υπουργός Εργασίας.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2019 η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέλαβε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ως υφυπουργός επικεντρώθηκε στην παιδική προστασία και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Καθιέρωσε το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση στη χώρα, στο πλαίσιο της προστασίας οικογένειας και της ενίσχυσης των δημογραφικών πολιτικών.

Τον Δεκέμβριο του 2019 η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγγειλε την πολιτική «μία οικογένεια για κάθε παιδί» για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας. Ακόμη χρηματοδοτήθηκαν επιπλέον επιδοτούμενες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ενω συστάθηκε ομάδα έργου για την τροποποίηση του πλάνου λειτουργίας των σταθμών.

Τον Ιούλιο του 2020 το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη UNICEF για την προστασία των παιδιών, την αποϊδρυματοποίηση και ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης με σκοπό την ομαλή μετάβαση των παιδιών στην ενηλικίωση, την κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 η Δόμνα Μιχαηλίδου εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Πειραιά.

Στις 27 Ιουνίου 2023 η Δόμνα Μιχαηλίδου ορκίστηκε υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στη δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αντιπαραθέσεις και επικρίσεις

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, επικρίθηκε για μια παλαιότερη παρέμβασή της, στην οποία είχε χαρακτηρίσει «συλλογική ψυχική νόσο» τον αγώνα της Αριστεράς ενάντια στη δικτατορία και είχε αναφερθεί στην «αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα».

Παρ’ όλα αυτά, τις αμέσως επόμενες ώρες, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης δήλωσε ότι τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν στη Μιχαηλίδου, αλλά αποτελούν απόσπασμα από το βιβλίο του “Ερασιτέχνης Επαναστάτης”.

Με αφορμή επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, επικρίθηκε για αναφορά της σε εύρεση όπλων που έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει έρθει σε αντιπαράθεση με το Χαμόγελο του Παιδιού όσον αφορά τις αποϊδρυματοποίησεις, κάνοντας αναφορές για κακοποιητική συμπεριφορά και κακοδιαχείριση χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει κανένα στοιχείο. Το Χαμόγελο του Παιδιού απάντησε στις καταγγελίες παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία.

Ακόμη η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει επικριθεί για την αναφορά της στον τόπο κατοικίας 12χρονης η οποία ήταν θύμα κυκλώματος μαστροπείας

Στην προσωπική της ζωή, η Δόμνα Μιχαηλίδου φέρεται να έχει υπάρξει σε σχέση με γνωστούς βουλευτές, υπουργούς και δημάρχους, όπως ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημαντηράκης.

Πρόσφατα η Δόμνα Μιχαηλίδου παραδέχθηκε σε συνέντευξή της ότι βρίσκεται σε σχέση χωρίς να αποκαλύπτει ποιος είναι αυτός. Μια εμφάνιση μαζί του όμως «αποκάλυψε» πως είναι ο Λεωνής Μαντωνάκης. Πρόκειται για ψυχίατρο της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου που διατηρεί και δικό του ιατρείο στο Κολωνάκι.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις με τον αγαπημένο της, ωστόσο οι δύο τους βρέθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό για την Euroleague τραβώντας τα βλέμματα. Οι δυο τους, αν και διακριτικοί μπροστά στον κόσμο, φαίνονταν ιδιαίτερα χαρούμενοι.

Διαβάστε γιατί χώρισαν Δόμνα Μιχαηλίδου-Γιάννης Κεφαλογιάννης και δείτε την πρώτη φωτογραφία Δόμνας Μιχαηλίδου-Παναγιώτη Σημαντηράκη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.