Ηλεκτρικό ρεύμα, τιμές Φεβρουαρίου: Τι λένε οι εκτιμήσεις, ποια τα σήματα από τη χονδρεμπορική

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις για τις τιμές ρεύματος Φεβρουαρίου;

Εξίσου ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος και τον Φεβρουάριο προοιωνίζεται έως αυτή τη στιγμή η εξέλιξη της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στον μήνα που διανύουμε.

Έτσι, η πορεία των τιμών επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου προμήθειας, ότι η χονδρεμπορική θα κλείσει τον Ιανουάριο σε εξίσου χαμηλά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα -ίσως και ελαφρώς χαμηλότερα- διατηρώντας τη λιανική ρεύματος σε προσιτά επίπεδα.

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Υπενθυμίζεται ότι από το ύψος στο οποίο θα κινηθεί η αγορά τον τρέχοντα μήνα θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό οι χρεώσεις Φεβρουαρίου των πράσινων τιμολογίων, στα οποία έχει «περάσει» πάνω από το 70% των καταναλωτών χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.

Επομένως, η διαμόρφωση των πράσινων προϊόντων θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπευτική εικόνα για το σύνολο της λιανικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί αισιόδοξο στοιχείο ότι έως και την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, η ελληνική αγορά ρεύματος διαμορφωνόταν σε μικρότερο ύψος από τον Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιανουάριος «τρέχει» με 95,1 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν ο Δεκέμβριος έκλεισε με 102,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

«Σύμμαχος» η τιμή αερίου

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο ανακοινώνονται πολλές προσφορές μεγάλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, που προσελκύουν το ενδιαφέρον καταναλωτών που θέλουν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Κάντε κλικ στο allazorevma.gr για να συγκρίνετε τις τιμές όλων των παροχων και να επιλέξετε τον φθηνότερο χωρίς καμία δέσμευση.

Υπενθυμίζεται ότι τα πράσινα τιμολόγια έκαναν «ποδαρικό» τον Ιανουάριο με προσιτές τιμές, καθώς για αρκετούς προμηθευτές οι χρεώσεις διαμορφώθηκαν σε μικρότερο ύψος από τις επιδοτούμενες τιμές του προηγούμενου 1,5 περίπου έτους. Έτσι, παρά την απόσυρση των οριζόντιων ενισχύσεων, για μία σημαντική μερίδα νοικοκυριών και επιχειρήσεων το κόστος των λογαριασμών θα είναι αποκλιμακωμένο αυτό τον μήνα.

Όσον αφορά τον Φεβρουάριο, «σύμμαχος» στο να καταγραφεί μία παρόμοια εικόνα στα ειδικά προϊόντα είναι η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία δεν προκαλεί ανατιμητικές πιέσεις στο χονδρεμπορική. Κι αυτό γιατί η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού «τρέχει» τον Ιανουάριο με παρόμοια τιμή αερίου με τον Δεκέμβριο.

Ως συνέπεια, εν πολλοίς ο «άγνωστος Χ» για την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς κατά τον υπόλοιπο Ιανουάριο, είναι η ζήτηση αλλά και το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής που θα καταγραφεί μέχρι το κλείσιμο του μήνα. Έτσι, καθώς οι ΑΠΕ είναι σημαντικά φθηνότερη τεχνολογία παραγωγής σε σχέση με τις μονάδες ορυκτών καυσίμων, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των «πράσινων» σταθμών τόσο περισσότερο συγκρατούνται οι χονδρεμπορικές τιμές.

Ο ίδιος λόγος είναι που η αύξηση της ζήτησης αυξάνει τις χονδρεμπορικές τιμές, καθώς καθιστά αναγκαία τη λειτουργία ακόμη περισσότερων σταθμών ορυκτών καυσίμων, για να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Όπως είναι φυσικό, και οι δύο αυτοί παράγοντες θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες.

Οι εκπτώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια λογική διέπει και τα κίτρινα τιμολόγια που ακολουθούν την ίδια «αρχιτεκτονική» με τα πράσινα προϊόντα, στα οποία δηλαδή η χρέωση επίσης οριστικοποιείται την 1η κάθε μήνα εφαρμογής. Τέτοια προϊόντα διαθέτουν η ΔΕΗ και η Protergia, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όσον αφορά τα πράσινα τιμολόγια, για πολλές εταιρείες στον καθορισμό των τελικών τιμών ρόλο θα παίξει η εκπτωτική πολιτική που θα ακολουθήσουν τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπτώσεις μπορούν να αλλάζουν από τους προμηθευτές σε μηνιαία βάση και ανακοινώνονται την 1η κάθε μήνα, μαζί με την τελική χρέωση.

Τα discount ήταν αρκετά γενναία τον Ιανουάριο, «κουρεύοντας» έως και το 36% της χρέωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, προϋπόθεση για το «κούρεμα» είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού. Μένει να φανεί αν τα discount θα είναι τόσο μεγάλα και τον επόμενο μήνα.

Τον επόμενο μήνα θα κλειδώσουν επίσης χρέωση για τον Ιανουάριο τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κίτρινα τιμολόγια (ex-post). Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων του κλάδου, λόγω της επιθετικής πολιτικής που ακολούθησαν αρκετοί προμηθευτές στα πράσινα προϊόντα, αναμένεται τα ex-post συμβόλαια να κινούνται πάνω από τα πιο φθηνά ειδικά τιμολόγια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.