Νέο Εξοικονομώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια: Πώς να πάρετε 870 εκατ. ευρώ δημοσίου χρήματος

Το νέο Εξοικονομώ που έχει στα σκαριά το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι πολύ πιθανό να εμπεριέχει μια άκρως σημαντική και συνάμα δομική αλλαγή που διευρύνει κατά πολύ το φάσμα των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα οι ιθύνοντες του υπουργείου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια στο υπό κατάρτιση Εξοικονομώ.

Αν τελικώς προκριθεί αυτό το σενάριο, το οποίο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες τη δεδομένη στιγμή, τότε το νέο «Εξοικονομώ» θα είναι… προσιτό για ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα.

Το εν λόγω project που έχει εμφανώς υψηλότερο «ταβάνι» κόστους, καθώς θα ενισχύσει περισσότερους πολίτες σε σχέση με το παρελθόν, θα χρηματοδοτηθεί σε πρώτη φάση με 700 εκατ. από το ΕΣΠΑ και 170 εκατ.ευρώ από το REPowerEu.

Επίσης στον σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπεται η συμμετοχή-εμπλοκή Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies – ESCO), που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση στα νοικοκυριά και θα παρέχουν στους ιδιοκτήτες των κατοικιών τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σταδιακά το κόστος της επένδυσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες σημείο αναφοράς των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών θα αποτελεί η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας, παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις όπως είναι η τοποθέτηση μόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων κ.λπ.

«Εξοικονομώ 2021»: Παράταση δύο μηνών για την υλοποίηση έργων

Να θυμίσουμε ότι παρατάθηκε για δύο μήνες και συγκεκριμένα έως τον Ιούνιο, η προθεσμία για την υλοποίηση έργων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι δικαιούχοι θα έχουν στη διάθεσή τους 14 μήνες, συνολικά, από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής τους για την ολοκλήρωση έργων, από 12 μήνες που προβλεπόταν αρχικά.

Διευκρινίζεται, πως παρά την παράταση της περιόδου υλοποίησης, η τελική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται στις 30 Ιουνίου 2025.

Αυτή η ημερομηνία αποτελεί και το τελικό όριο για την επιλεξιμότητα των υποβαλλόμενων δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος.

Στόχος της δίμηνης παράτασης αποτελεί η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.