Καταργούνται δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

Μεγάλες πιέσεις για ακόμα πιο σκληρά μέτρα μετά την εκταμίευση της τρίτης δόσης. Τι ακούγεται για κατάργηση των δωρων Χριστουγέννων-Πάσχα στο ιδιωτικό τομέα πριν την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου την άνοιξη;

Από ΕΕ και ΔΝΤ ζητούνται άμεσες καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, δραστική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων με εκατοντάδες απολύσεις αλλά και πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν για:
– Κατάργηση συμβάσεων με νέα μισθολογικά δεδομένα: μισθοί (πείνας) κάτω των 700 ευρώ το μήνα στο Δημόσιο, ενώ προβλέπεται μείωση έως 40% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων
– Κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα
– Συγχωνεύσεις ΔΟΥ και ποινές (μέχρι και απόλυση) για τους επίορκους εφοριακούς
– Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
– Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
– Εξυγίανση των ΔΕΚΟ, όχι με μετατάξεις, αλλά με απολύσεις (!), αφού η τρόικα ξεκαθάρισε ότι η μετάταξη ισοδυναμεί με πρόσληψη και για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο θα γίνεται μια πρόσληψη.

Το υπουργείο Οικονομικών, μετά την «κρυάδα», εξηγεί ότι δεν κινδυνεύει η γ’ δόση, η οποία θα εκταμιευθεί τον Φεβρουάριο, αλλά η δ’ δόση, ενώ οι τροϊκανοί ετοιμάζουν σχέδιο εξόντωσης με επιπλέον περικοπές σε λιγότερο διάστημα. Όσον αφορά τα εργασιακά, τα στελέχη ζητούν απολύσεις στο Δημόσιο και ξεκαθαρίζουν ότι σύμφωνα με το μνημόνιο οι μετατάξεις θεωρούνται προσλήψεις, ενώ πλέον βάζουν χέρι και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μετατάξεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις και θα εντάσσονται στον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» από το Δημόσιο. Όσο και για το φλέγον ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων και της υπερίσχυσης τους έναντι των κλαδικών, από το υπουργείο Οικονομικών άφηναν να εννοηθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υπάρχει μόνο με την κατά περίπτωση συναίνεση των εργαζομένων.

Η τρόικα ζητεί επίσης να επιταχυνθούν οι κινήσεις και όσον αφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως και στο άνοιγμα όλων ανεξαιρέτως των «κλειστών επαγγελμάτων». Η τρόικα εισηγείται την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο θα αναφέρεται στις δημοσιονομικές αποκλίσεις και στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Η Τρόικα επιμένει ουσιαστικά στην ουσιαστική άμεση κατάργηση των συμβάσεων. Η μάχη τώρα δίνεται για να τεθεί το κατώτατο όριο στον σημερινό κατώτατο μισθό των 740 ευρώ. Αν ισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις (σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις περιοχές με υψηλή ανεργία όπως λεγόταν αρχικά) τότε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα δουν το μισθό τους να πέφτει από 16 ως και 40%.

Ιδού λοιπόν τι θα σημάνει αυτό για τους εργαζόμενους με βάση τον υπολογισμό της εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Ένας σερβιτόρος που παίρνει σήμερα 880 ευρώ θα βρεθεί στα 740 έχοντας χάσει δηλαδή το 16% του μισθού του ή 140 ευρώ. Περίπου 180 ευρώ θα χάσει ένας υπάλληλος ξενοδοχείου με αμοιβή 920 ευρώ. Ένας υπάλληλος εμπορικού καταστήματος με μισθό κοντά στα 900 ευρώ θα βρεθεί να χάνει περίπου 18% του μισθού του ή πάνω από 1690 ευρώ, ενώ το μεγάλο μαχαίρι θα πέσει σε μισθούς όπως αυτούς των τραπεζοϋπαλλήλων που θα βρεθούν να χάνουν το 1/4ο του μισθού, δηλαδή κάπου 250 ευρώ, έτσι ώστε από τα περίπου 1.000 ευρώ να πέσουν στα 740 (που θέλει η Τρόικα).

Διαβάστε πληροφορίες για καθυστέρηση μισθών-δώρων Χριστουγέννων, κατάργηση 40 οργανισμών στο δημόσιο, πώληση Αγροτικής Τράπεζας σε Κινέζους και ποιες οι αλλαγές για τους 800.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2011.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.