Ο “Κυνόδοντας” της Ελλάδας υποψήφια ταινία για Όσκαρ!

Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής ταινίας «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου που βρίσκεται μια ανάσα από τα βραβεία Όσκαρ 2011. Πώς έφτασε ο Κυνόδοντας (Dogtooth στα αγγλικά) στα Oscars;

Ανακοινώθηκαν οι 9 καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες (από τις 66 συνολικά απ’ όλο τον κόσμο) και ο Γιώργος Λανθιμος είναι μέσα με τον προκλητικό του «Κυνόδοντα». Είναι η πρώτη φορά που το κράτος δεν αναμειγνύεται στο ποιά ταινία θα στείλουμε υποψήφια για τα βραβεία όσκαρ και είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που φτάνουμε σε τέτοιο σημείο.

Στο Rottentomatoes ο Κυνόδοντας έχει approval rate 92% που το κάνει να είναι η καλύτερα βαθμολογούμενη ταινία, ξεπερνώντας ακόμα και το «Ποτε την Κυριακή» και τον Ζορμπά. Πάντως για όποιον θελήσει να δοκιμάσει να τη δει, θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και θετική ματιά ως προς την ακραία προκλητικότητα που χρησιμοποιεί, αλλά και την avante guarde ματιά του.

Μέχρι πέρυσι η ταινία που μας εκπροσωπούσε στα βραβεία Όσκαρ, αναδεινκυονταν μέσα από τα Κρατικά Βραβεία. Φετος, και μετά από την μικρή επανασταση των ανθρώπων του κινηματογράφου -μέσω του κινηματος της ΟΜΙΧΛΗΣ- διοργανώθηκαν για πρώτη χρονιά τα λεγόμενα «ελληνικά oscars», όπου πρώτο λόγο είχαν οι ανθρωποι της τέχνης, κάτι που τελικά βγήκε σε καλό για τη χώρα μας.

Ακόμα και αν δεν μπει στην πεντάδα, η ανακοινωση ότι ο Κυνόδοντας επιλέχθηκε μέσα στην καλυτερη δεκάδα, είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα κινηματογραφικά δεδομένα της Ελλάδος. Η ταινία είναι αρκετά αβαντ γκαρντ και θεωρείται ότι αποτέλεσε μεγάλο ρίσκο ως επιλογή για τα πιο mainstream και πιο pop Oscars.

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου Κυνόδοντας έχει δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα μετά τις συνεχείς βραβεύσεις της σε διάφορα φεστιβάλ ανα τον κόσμο εδώ και ένα χρόνο αλλά και τις δυνατες και θετικές κριτικές που έχει αποσπάσει. Nα σημειωθεί ότιο Ελληνικός κινηματογράφος έχει ανθίσει σαν άγριο λουλούδι τα τελευταία δύο χρόνια, όπου πολλοί έλληνες κινηματογραφιστές έχουν ξεπηδήσει μέσα από τα «ξερά χώματα» με τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις.

Βασικό φαβορί για την κατακτηση του όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας είναι το Μεξικάνικο Biutiful του γνωστού και ήδη βραβευμένου με όσκαρ σκηνοθέτη Inarritu στο οποίο παίζει και ο Xavier Bardem. Όλες οι φετινές φιναλίστ για οσκαρ ξενογλωσσης ταινίας είναι από χώρες που εχουν σταθερή διαχρονικά πορεία στο θεσμό εκτός της Αλγερίας.

Υποψηφιότητες Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2011:
«Hors la Loi» του Rachid Bouchareb, Αλγερία
«Incendies» του Denis Villeneuve, Καναδάς
«In a Better World» της Susanne Bier, Δανία
«Κυνόδοντας» (Dogtooth) του Γιώργου Λάνθιμου, Ελλάδα
«Confessions» του Tetsuya Nakashima, Ιαπωνία
«Biutiful» του Alejandro Gonzalez Inarritu, Μεξικό
«Life, above All» του Oliver Schmitz, Νότια Αφρική
«Tambien la Lluvia» του Iciar Bollain, Ισπανία
«Simple Simon» του Andreas Ohman, Σουηδία

Περιμένουμε με αγωνία την ανακοίνωση των 5 τελικών υποψηφιοτήτων στις 25 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ποιοι κέρδισαν τα βραβεία Όσκαρ 2010.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι.