Καταθέσεις: πως θα επιστρέψουν 65 δισ. ευρώ

Ποιες οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου για να επιστρέψουν τραπεζικές καταθέσεις 60 δις ευρώ; Τι προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών για να επιστρέψουν τα λεφτά πίσω;

Ενα μεγάλο μέρος απο τα 65 δις ευρώ που “έφυγαν” απο τους καταθετικούς λογαριασμούς και τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών λόγω του κλίματος που επικρατεί , για να κινείται η πραγματική οικονομία, σε όλα τα επίπεδα χορηγήσεων προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, επιθυμεί διακαώς το οικονομικό επιτελείο να επιστρέψει εκεί που ήταν.

Από το τέλος του 2009 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει “στέκι”, καταθέσεις– αποταμιεύσεις γύρω στα 65 δις ευρώ. Απο αυτά το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά οτι τα 16 δις ευρώ κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό και το μεγαλύτερο μέρος τους στη Μεγ. Βρετανία, δηλαδή σε χώρα που είναι στην Ε.Ε. αλλά παραμένει εκτός Ευρωζώνης. Με απλά λόγια οι περισσότεροι θέλησαν να “διασπείρουν” το ρίσκο με τη κρίση του ευρώ και σε άλλο νόμισμα όπως είναι η στερλίνα. Τα υπόλοιπα όμως δισεκατομμύρια απο τα 65 δηλαδή γύρω 50 δις ευρώ παραμένουν εντός Ελλάδος, αλλά εκτός τραπεζών γι΄αυτό και ζητούμενο είναι να επιστρέψουν πίσω.

Σημειώστε οτι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των καταθέσεων από 237,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2009 υποχώρησε στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011 στα 174,22 δισ. ευρώ. Τα σχεδόν αυτά 50 δις ευρώ “λιμνάζουν” σε σεντούκια, θυρίδες και κάτω απο στρώματα ύπνου.

Εκτιμάται οτι ένα σεβαστό ποσό έφυγε απο τους τραπεζικούς λογαριασμούς για να πληρωθούν υποχεώσεις που δεν μπορούσαν να καλυφθούν διαφορετικά απο τους -συνεχώς- απομειούμενους μισθούς και συντάξεις όπως και ενα άλο ποσό για να “συμπληρώσει” τα της καθημερινής διαβίωσης.

Και η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ λέει οτι για την συνολική εκροή των καταθέσεων-αποταμιεύσεων δεν φέρουν ευθυνη οι τράπεζες, αλλά οι άστοχες δηλώσεις αρμοδίων και αναρμοδίων, καθώς και το κλίμα πανικού που διαμορφώθηκε κατα καιρούς με ένταση τις Παρασκευές, πρίν απο Σαββατοκύριακα.

Η ιστορία- και μάλιστα η σύγχρονη- διδάσκει οτι όσο εύκολα γίνεται η ανάληψη απο το γκισέ ή με έμβασμα απο το λογαριασμό στην τράπεζα για το εξωτερικό ή το σεντούκι, τη θυρια και κάτω απο το στρώμα, τόσο δύκολα ακολουθείται η επιστροφή των αποταμιεύσεων που δεν καταναλώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν είναι μόνον θέμα προσφερόμενων επιτοκίων και αποδόσεων, όσο ψυχολογίας ασφάλειας για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Δεν είναι θέμα αν θα επιβληθεί ή οχι μια μικρή ή μεγαλύτερη ποινή ή θα δοθεί ασυλία σε όσους πήραν τα χρήματά τους απο τους λογαριασμούς τους, αλλά η διασφάλισή τους και κυρίως η εμπιστοσύνη οτι δεν τα επιστρέψουν για να τους τα “πάρουν” με κάποιο άλλο “τρόπο”.

Για τα σχεδόν 16 δις ευρώ που “μετοίκησαν” στο εξωτερικό, το οικονομικό επιτελείο έχει κατα νού το “κάντο όπως και οι Ιταλοί” που κατάφεραν να “επαναπατρίσουν” κεφάλαια 100 δις ευρώ. Το κλειδί της επιτυχίας του “επαναπατρισμού” είναι η φορολογική αμνηστία, χωρίς πόθεν έσχες άν και περιέχει για ορισμένα ποσά το “καθαρτήριο”, αν δεν γίνουν περαιτέρω διασταυρώσεις.

Δικλείδα ασφαλείας για να μην γίνει η μεγαλύτερη “κολυμπήθρα” ξεπλύματος, είναι η υποχρεωτική παραμονή “εντός των τειχών” των καταθέσεων που θα τύχουν φορολογικής αμνηστίας.

Τα πολλά δις ευρώ όμως είναι όσα απέμειναν εις χείρας ιδιωτών, χωρίς να καταλήξουν με φόρους, χαράτσια και εισφορές σε δημόσια ταμεία, απο τα 50 δις ευρώ που “αναλήφθηκαν”. Και το ποσό που εκτιμάται απο εμπειρογνώμονες οτι έχει απομεινει στα χέρια των καταθετών είναι μεταξύ των 30 και 35 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα κατα τεκμήριο ηταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς αρα κατα τεκμήριο δεν χρειάζονται ούτε “αιτιολόγηση” ούτε είναι προϊόν “ξεπλύματος”.

Σ΄αυτά κυρίως στοχεύει το οικονομικό επιτελείο να επιστρέψουν καθώς αυτά τα ποσά είναι που -πρωτίστως- μπορούν να βοηθήσουν την όλη προσπάθεια. Αρκεί να μην ακούγονται ανοησίες ούτε καν ως κακόγουστες φήμες, για φορολόγηση των καταθέσεων που είναι ο “ιδανικός αυτοχειριασμός”.

Διαβάστε για τους μεγαλογιατρούς που έπιασαν με εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.