Κλείνει η Coca Cola: απολύσεις, οργή, αντιδράσεις

Ποιες είναι οι έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων της Coca Cola 3Ε που κλείνει τα εργοστάσια της σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα;

Εγκαταλείπει την Ελλάδα όσον αφορά την παραγωγή και εμφιάλωση η Coca Cola κλείνοντας ακόμη εργοστάσια, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Η απόφαση της διοίκησης της Coca Cola έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αποτέλεσμα η εταιρία να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στη διανομή των προϊόντων.

Πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους συσχετίζουν άμεσα τις ανακλήσεις προϊόντων με τις εν εξελίξει κινητοποιήσεις και αντιδράσεις των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση είχε επιχειρήσει και παλαιότερα την παύση λειτουργιάς της μονάδας στην Πάτρα αλλά ανέκρουσε πρύμναν. Σε αυτή τη φάση η μονάδα της Θεσσλονίκης υπολειτουργεί, σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα η εταιρία να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διανομή των προϊόντων και να επιστρατεύει οδηγούς άλλων εταιριών για να διεκπεραιώσουν το έργο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Coca Cola 3Ε, θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας στις αντίστοιχες μονάδες του Σχηματαρίου, του Βόλου και του Ηρακλείου, ωστόσο θα συνεχίσει να λειτουργεί στις πόλεις αυτές κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Coca Cola από τη διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας θα απολυθούν 30 εργαζόμενοι αλλά στην πραγματικότητα η μείωση του προσωπικού θα είναι μεγαλύτερη σε βάθος 6μηνου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατά συνέπεια της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων της Coca Cola κατά τα τελευταία τρία έτη και, ειδικότερα, κατά το 2011, όπου ο τομέας των αναψυκτικών υποχώρησε κατά 8,9%, οι χυμοί κατά 10,1% και τα εμφιαλωμένα νερά κατά 5,7%.

Αξίζει να σημειωθεί οτι κατά το 2011 σχεδόν όλες οι εταιρίες του ομίλου Δαυίδ ολοκλήρωσαν επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους συντηρώντας αυξημένο δανεισμό και συνεπώς υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση επιχειρεί μείωση του λειτουργικού κόστους με απολύσεις και υποβάθμιση της παραγωγικής βάσης της εταιρίας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του 2011 ο όγκος πωλήσεων της Coca-Cola 3E στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 12%, λόγω των μέτρων λιτότητας, της αύξησης του ΦΠΑ αλλά και της μείωσης του αριθμού των καταστημάτων λιανικής (περίπου 21.000 σημεία πώλησης εκτιμάται πως έκλεισαν το 2011).

Η Coca-Cola 3E γνωστοποίησε πως θα συνεχίσει την πορεία της στην ελληνική αγορά με σκοπό να προσθέτει διαρκώς αξία στους καταναλωτές, εργαζομένους, πελάτες και προμηθευτές της, αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά και με συνέπεια στην ελληνική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται. Επισήμανε ακόμη ότι βασικός άξονας κατά τα 43 χρόνια που λειτουργεί στην ελληνική αγορά είναι η συνεχής βελτίωση της αποδοτικότητάς της, προκειμένου να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα στους καταναλωτές της.

Δείτε γιατί τα αναψυκτικά Coca Cola-Sprite αποσύρθηκαν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.