Δημόσιο: ποιες έξι εταιρείες ιδιωτικοποιούνται άμεσα

Ποιες έξι εταιρείες βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης για άμεση ιδιωτικοποίηση μέσα στο καλοκαίρι; Διαβάστε τη λίστα με τις εταιρείες.

Εντός του καλοκαιριού θα προχωρήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων διαμηνύει στους εταίρους της χώρας μας, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, παραπέμποντας μάλιστα και στην ανακοίνωση συγκεκριμένων εταιρειών προς πώληση σε ιδιώτες, κάτι που θα γίνει στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στην ατζέντα του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με το Εθνος, υπάρχουν αυτήν την ώρα έξι εταιρείες, στις οποίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.

Οι εταιρείες που θα μπουν άμεσα σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι:

1.ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η ιδιωτικοποίηση αφορά το λειτουργικό έργο της εταιρείας αλλά και την πώληση συγκεκριμένων «γραμμών».

2. ΔΕΗ. Είναι σαφής η πρόθεση του πρωθυπουργού να πρόχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του λειτουργικού έργου της επιχείρησης αλλά και ορισμένων παραγωγικών μονάδων.

3. Θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας, «ΔΩΔΩΝΗ», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» και ΣΕΚΑΠ.

4. ΔΕΠΑ. Πρόκειται για την εταιρεία που είναι η πλέον ώριμη προς ιδιωτικοποίηση, βάσει των διαδικασιών που έχουν γίνει ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να εντάξει στο πρώτο «κύμα» των ιδιωτικοποιήσεων, και τη ΔΕΗ (είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά του στη Βουλή περί της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και εκμετάλευσης ορυχείων) και θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις ενστάσεις ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν διαφωνούν ως προς την ιδιωτικοποίηση του λειτουργικού έργου και ορισμένων παραγωγικών μονάδων, αλλά θεωρούν ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει λίγο αργότερα και συγκεκριμένα εκτιμούν ότι η ΔΕΗ πρέπει να ενταχθεί στο δεύτερο «κύμα», το οποίο αποτελείται από τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΣΦΑ, την προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που θα αφορά κυρίως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια και την πώληση μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι την έναρξη των διαδικασιών για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών στην πρώτη λίστα, γεγονός που εκτός από τα οφέλη για τα δημόσια έσοδα θα αποτελεί και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εταίρους μας ότι η μακρά περίοδος στασιμότητας έλαβε τέλος.

Το μείζον θέμα της πώλησης των εταιρειών του Δημοσίου θα το διαχειριστούν εκτός από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος θα εμπλακεί προσωπικά, και ακόμη τρία πρόσωπα.

Διαβάστε για τις άμεσες μειώσεις στη φορολογία από τη κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.