Ασφαλιστικά ταμεία: πώς να μπείτε στη νέα “κρυφή” ρύθμιση

Ποια η νέα κρυφή ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία;

Με νέες ρυθμίσεις προσπαθούν να εισπράξουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα ασφαλιστικά ταμεία, το έλλειμμα των οποίων ολοένα και αυξάνεται.

Σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια αναγκαστικής είσπραξης κατά των οφειλετών τους αναμένεται να προχωρήσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, βλέποντας ότι οι κατασχέσεις ρεκόρ στις οποίες προβαίνουν το τελευταίο τρίμηνο δεν αποφέρουν ρευστό στα ταμεία τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” το θέμα των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ώστε να βελτιωθούν οι όροι υπαγωγής και κυρίως να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων.

Ενόψει αυτής της διαπραγμάτευσης, τα κριτήρια για τις κατασχέσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα για όσους είναι εκτός ρύθμισης, υπό την προϋπόθεση, όμως ότι μπορούν να δίνουν ένα αναλογικό ποσό έναντι της οφειλής τους, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές.

Το ποσό αυτό σε κάθε περίπτωση θα είναι χαμηλότερο από τη δόση που θα πλήρωναν, αν είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση. Η έναντι πληρωμή, όμως, δεν θα τους καθιστά ασφαλιστικά ενήμερους, αλλά θα τους δίνει το «φιλί της ζωής» από ενδεχόμενη επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης.

Ήδη γίνονται δεκτές με εγκύκλιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οι έναντι πληρωμές από όσους χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ και είτε δεν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση είτε βγαίνουν εκτός ρύθμισης, αδυνατώντας να πληρώνουν υψηλές δόσεις.

Το ίδιο “σχέδιο” θα ισχύσει και για τα χρέη μέχρι 5.000 ευρώ που βάσει νόμου δεν μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ και η ευθύνη είσπραξης τους ανήκει στα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε πώς τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούν 260.000 επιχειρήσεις σε λουκέτο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.