Πώς θα κινηθεί ο χρυσός το 2015

Πώς θα κινηθεί ο χρυσός το 2015;

Ο χρυσός αποτελεί μία εκ των επενδύσεων που πραγματικά διχάζει απόλυτα τους αναλυτές. Το 2014 ήταν ένα έτος κατά τη διάρκεια του οποίου κινήθηκε εντός μία αρκετά περιορισμένης κλίμακας διακύμανσης.

«Η πορεία του κίτρινου μετάλλου το 2014 αποδεικνύει ότι ήταν μία χρονιά συγκεντρωτισμού», υποστηρίζουν οι αναλυτές της UBS.

Τα μεγάλα θέματα που επηρέασαν την πορεία του χρυσού το 2014 ήταν η κρίση σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, που οδήγησαν σε αγορές του μετάλλου από ορισμένα hedge funds προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος του ρίσκου από άλλες τοποθετήσεις τους. Όμως η μείωση της ζήτησης από την Κίνα έθεσε αμφιβολίες για την πορεία του μετάλλου και οδήγησε σε υποχώρηση της τιμής του.

Κατέφθασε, όμως, η Ινδία, η οποία προχώρησε σε άρση των περιορισμών που είχε επιβάλλει στις εισαγωγές χρυσού και αυτόματα προσέφερε στήριξη στην τιμή του.

Ακολούθησε το δημοψήφισμα της Ελβετίας, με τους πολίτες να καλούνται να ψηφίσουν εάν είναι υπέρ της αγοράς χρυσού από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Έδωσαν αρνητική απάντηση και η τιμή εκ νέου υποχώρησε.

Όμως, όλα υποδεικνύουν, ότι το ουσιαστικό βαρίδι για τον χρυσό το 2014 δεν ήταν άλλο από την ενίσχυση του δολαρίου.
Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα περίεργο «σκηνικό» με τους αναλυτές να είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες: τους υπεραισιόδοξους και τους απόλυτα απαισιόδοξους. Ας δούμε τι εκτιμούν για τον χρυσό.

Οι απαισιόδοξοι (bears)
Όσοι στοιχηματίζουν σε πτώση του χρυσού, με εκτίμηση ότι η τιμή του θα κυμανθεί το 2015 μεταξύ 1.050 και 1.090 δολάρια η ουγκιά, με ορισμένους να εκτιμούν ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στα 950 δολάρια, στηρίζονται στις ακόλουθες προβλέψεις:

Δολάριο: Ο χρυσός είναι ένα εμπόρευμα που εξαρτάται σημαντικά από την πορεία του δολαρίου. Όταν το δολάριο ενισχύεται, ο χρυσός καθίσταται πιο ακριβός για τους επενδυτές που «χρησιμοποιούν» ευρώ, στερλίνα ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. «Οι προοπτικές για την τιμή του χρυσού αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ενίσχυσης του δολαρίου», εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Πετρέλαιο: Η πτώση του πετρελαίου οδηγεί χαμηλότερα τους δείκτες εμπορευμάτων, συμπαρασύροντας και τον χρυσό. «Αν και η πτώση του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη «πτήση» του S&P 500 και να οδηγήσει μέρος των κεφαλαίων που επενδύουν στον δείκτη να στραφούν στο χρυσό, εκτιμούμε ότι οι τάσεις στον χρυσό θα είναι πτωτικές», σπεύδουν να προσθέσουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Ανάπτυξη: Κίνα, Ε.Ε. και Ιαπωνία έχουν προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξή τους θα ακολουθήσει «χαμηλούς τόνους» το 2015. Ως εκ τούτου η ζήτηση για χρυσό θα είναι περιορισμένη και σαφώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν μόνες τους το κενό που θα δημιουργηθεί.

Πληθωρισμός: Η πτώση του πετρελαίου ακολουθείται και από πτώση των προοπτικών του πληθωρισμού. «Οι αγορές έχουν προετοιμαστεί για το κύμα αποπληθωρισμού που μπορεί να καταφθάσει», υπογραμμίζει ο Jim Steel της HSBC.

Οι αισιόδοξοι (bulls)

Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που εκτιμούν ότι ο χρυσός θα ακολουθήσει πολύ καλή πορεία το 2015, με εκτίμηση ότι η τιμή του θα κυμανθεί μεταξύ 1.200 και 1.238 δολαρίων η ουγκιά, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι δεν διστάζουν να εκτιμήσουν ότι μπορεί να φθάσει και στα 1.500 δολάρια. Αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες της αισιοδοξίας τους:

Πετρέλαιο: «Εάν η πτώση του πετρελαίου οφείλεται κυρίως στην χαμηλή ζήτηση, τότε οι επενδυτές μπορεί να στραφούν στον χρυσό ως το παραδοσιακό τους καταφύγιο και αυτό φυσικά είναι ιδιαίτερα θετικό για το πολύτιμο μέταλλο», εκτιμά ο David Jolie της Mitsui & Co. Precious Metals.

Γεωπολιτικές συνθήκες: Η «χρήση» του χρυσού ως επενδυτικού καταφυγίου, αν και δεν αποτέλεσε τη βασική τάση των αγορών το 2014, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως βασικό επιχείρημα των αισιόδοξων για την πορεία του μετάλλου. «Γεωπολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την πτώση του πετρελαίου, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα τραπεζικών χρεοκοπιών αλλά και επιχειρήσεων. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη ρευστότητα αρκετών κρατών, κάτι το οποίο σαφώς θα ευνοήσει τον χρυσό», εκτιμά ο Naeem Aslam, αναλυτής της Avatrade.

Ζήτηση σε φυσική μορφή: Η ζήτηση από την Κίνα – η οποία είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Ινδία, στην κατανάλωση χρυσού – μπορεί να αποτελέσει τη βασική αιτία στήριξης της τιμής του. «Η αύξηση της ζήτησης του μετάλλου σε φυσική μορφή, ιδιαίτερα από Ινδία και Κίνα, μπορεί να στηρίξει τις τιμές. Άλλωστε οι καταναλωτές θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την πτώση της τιμής για να αυξήσουν τις αγορές τους».

Επιτόκια: Για ορισμένους αναλυτές, οι προοπτικές αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν, ήδη, αποτιμηθεί από τις αγορές. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα, εξετάζοντας ιστορικά δεδομένα, ότι η αύξηση επιτοκίων δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητική για τον χρυσό, γιατί συνήθως προεξοφλείται από τις αγορές πριν συμβεί», εκτιμά ο Eugen Weinberg της Commerzbank.

Διαβάστε γιατί ο χρυσός καταρρέει και τι έκανε η Goldman Sachs για την κατρακύλα του χρυσού.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.