Τι οδήγησε τελικά στον θάνατο τον Μαυρίκο: Αντικαταθληπτικά, συντήρηση, δολιοφθορά

Τι οδήγησε τελικά στον θάνατο τον Παναγιώτη Μαυρίκο;

Συνδυασμός μηχανικών προβλημάτων σε συνδυασμό με κακή παθολογική κατάσταση ή εγκληματική ενέργεια;

Οκτώ ημέρες μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Μαυρίκου, στην Αττική Οδό, κανείς ακόμη δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο πώς και γιατί το μοιραίο Porsche Cayenne έγινε παρανάλωμα του πυρός μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και αν αυτό οφείλεται σε δολιοφθορά.

Από τη μέχρι στιγμής πορεία των ερευνών προκύπτει πως το πολυτελές τζιπ δεν ήταν σε καλή κατάσταση, καθώς η συντήρησή του σε συγκεκριμένα –κρίσιμα– σημεία φαίνεται να μην είναι η ενδεδειγμένη.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή η ΕΛ.ΑΣ. αφορά μία αλληλουχία γεγονότων που έχεις ως εξής: απώλεια ελέγχου τιμονιού, 6-7 «ομαλές» προσκρούσεις στο τοιχίο, διαρροή λαδιού, «σπάσιμο» κινητήρα, διαρροή καυσίμου, σπινθήρες από την τριβή της ζάντας στο τσιμεντένιο στηθαίο και πυρκαγιά με γρήγορη εξάπλωση, λόγω της απώλειας εύφλεκτων υγρών.

Στο ερώτημα γιατί ο 42χρονος εκδότης, παρότι μεσολάβησαν 34 δευτερόλεπτα μέχρι να τυλιχθεί το όχημα στις φλόγες, επιδεικνύει αδράνεια –ίσως και αδυναμία– για να διαφύγει και να γλυτώσει, απάντηση θα δώσουν οι τοξικολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να βγουν εντός του επόμενου 10ημέρου.

Κλονισμένη υγεία

Κατ’ άλλους ισχυρισμούς, πάντως, το τελευταίο διάστημα (μετά τη δικαστική εμπλοκή του στο φερόμενο ως κύκλωμα «δημοσιογραφικών» εκβιασμών), η ψυχική υγεία του Παναγιώτη Μαυρίκου ήταν κλονισμένη.

Η μαρτυρία της μητέρας του ότι «μετά από τη ΓΑΔΑ ο γιος μου έπαθε κάτι σαν νευρικό κλονισμό. Απ’ ό,τι ρώτησα τον γιατρό, του έδιναν ένα αντικαταθλιπτικό», έρχεται προς επίρρωση των ισχυρισμών αυτών.

Μάλιστα, η ηλικιωμένη γυναίκα προχωράει ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «του έδιναν πολύ ισχυρά φάρμακα και δεν άντεξε η καρδιά του. Ποιος του έχει δώσει τέτοια φάρμακα του παιδιού μου;», αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για την αγωγή που λάμβανε ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» και που είχαν ως αποτέλεσμα να πέφτουν οι καρδιακοί παλμοί και η πίεσή του σε επικίνδυνα χαμηλά σημεία.

Εάν από τις τοξικολογικές εξετάσεις προκύψει παρουσία τέτοιας φαρμακευτικής αγωγής, τότε δικαιολογούνται τα μειωμένα αντανακλαστικά.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με ενδεχόμενη παρουσία καπνού στην καμπίνα του οχήματος, τότε είναι σχεδόν βέβαιη η «θολούρα» που επιδεικνύει το κρίσιμο διάστημα ο οδηγός του μοιραίου τζιπ.

«Σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία»

Την ίδια ώρα, το σενάριο της δολιοφθοράς φαίνεται να προκρίνει ο δικηγόρος της οικογένειας Μαυρίκου, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος κάνει λόγο για «σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία» που βρέθηκαν μετά τη διενέργεια εγκληματολογικής αυτοψίας κατά μήκος της διαδρομής και στο σημείο όπου κάηκε ζωντανός ο 42χρονος εκδότης, αλλά και από την πραγματογνωμοσύνη στο μοιραίο Porsche Cayenne.

Ο ποινικολόγος τονίζει χαρακτηριστικά πως τα στοιχεία που πρόεκυψαν «επεξεργάζονται επιστημονικά σε κάθε λεπτομέρεια» και απαιτούν χρόνο, γι’ αυτό και μαζί με τους τεχνικούς συμβούλους που όρισε η οικογένεια (Γιώργος Ραυτογιάννης και Νικόλαος Διαμαντής) θα δώσουν απαντήσεις σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Κούγιας, με νέα παρέμβασή του, εξήγησε πως τα «σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία» για τα οποία έκανε λόγο είναι «αντικείμενα τα οποία, δυστυχώς και δεν γνωρίζω για ποιον λόγο, δεν είχαν εντοπίσει οι πραγματογνώμονες ούτε της Αστυνομίας ούτε της Πυροσβεστικής, τα οποία δεν τα έχουν παραδώσει ακόμα (σ.σ. οι κ.κ. Ραυτογιάννης και Διαμαντής) στους πραγματογνώμονες που έχουν ορίσει οι δημόσιες υπηρεσίες.

Τέλος, ο ποινικολόγος σημείωσε με νόημα πως «αυτά τα αντικείμενα αλλά και οι φωτογραφίες που έλαβαν οι τεχνικοί μας σύμβουλοι οδηγούν σε εκδοχές που φτάνουν μέχρι και στην ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Το συνεργείο στον Νέο Κόσμο και τα ανταλλακτικά

Από τις έρευνες, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως ο Παναγιώτης Μαυρίκος δεν απευθυνόταν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο για το σέρβις της Porsche Cayenne.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εντοπιστεί ένα συνεργείο στα νότια προάστια –στην περιοχή του Νέου Κόσμου– στο οποίο ο 42χρονος εκδότης, τον Οκτώβριο του 2015, είχε κάνει σέρβις στο Mercedes που είχε και συνήθιζε να οδηγεί, τον Ιανουάριο του 2016 στο πολυτελές και μοιραίο τζιπ, ενώ έναν μήνα αργότερα –τον Φεβρουάριο του 2016–είχε πάει και πάλι στο ίδιο συνεργείο, έπειτα από μία ζημιά που παρουσίασε το όχημα στο σύστημα διεύθυνσης.

Αυτό που εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή οι αστυνομικοί είναι εάν η αντικατάσταση έγινε με γνήσιο ανταλλακτικό ή όχι, κάτι που παίζει ιδιαίτερη σημασία σε τέτοια οχήματα. Να σημειώσουμε, τέλος, πως αντικατάσταση έγινε και στις ζάντες του Cayenne, καθώς είχαν υποστεί και αυτές ζημιά στο ίδιο ατύχημα.

Διαβάστε τι αποκάλυψε η σύζυγος του Παναγιώτη Μαυρίκου για τον γνωστό εκδότη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.