Μείωση αφορολόγητου και ομαδικές απολύσεις δέχθηκε η Κυβέρνηση – Φωτιά στη διαπραγμάτευση

Τι αποφάσεις πήρε η κυβέρνηση με τους θεσμούς για μείωση αφορολόγητου και ομαδικές απολύσεις;

Ένα-ένα μπαίνουν στη σειρά τα κομμάτια του παζλ, καθώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά και οι δανειστές βρίσκονται σε πορεία προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα επιτρέπει στους θεσμούς να επιτρέψουν στην Αθήνα.

Κυβερνητικός παράγοντας, περίπου την ώρα που τελείωνε το μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες, έλεγε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί μείωση του αφορολόγητου-αλλά όχι κάτω από τις 6.000 ευρώ- και παράλληλα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο όριο σήμερα είναι στα 8636 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9.545 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος γνωρίζει την πορεία των συζητησεων με τους δανειστές και εκτίμησε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί τελικά τη μείωση στο αφορολόγητο όριο.

«Θα μειωθεί αλλά όχι κάτω από τα 6.000 ευρώ» ήταν η εκτίμηση του.

Πρόκειται για συνεργάτη του κ. Τσίπρα ο οποίος εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει στην απαίτηση των Θεσμών για ομαδικές απολύσεις».

Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε ότι το μέτρο της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων δεν θα έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Αφορά παρά ελάχιστες μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα αλλά είναι αμιγώς ιδεολογικό θέμα, είπε η ίδια πηγή.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους, επί τη βάση της αξίωσης των δανειστών για μέτρα 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ.) τώρα και ακόμη 1% του ΑΕΠ μετά το 2018 (δηλαδή επιπλέον μέτρα 1,8 δισ.) τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί και ο χρόνος επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα.

Με την δήλωση που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του αποψινού άτυπου μίνι Eurogroup επιβεβαιώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επιστροφή των δανειστών της Τρόικας.

Δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των δανειστών. Με τις ίδιες θέσεις προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών.

Χωρίς συμφωνία αλλά και ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών έκλεισε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσκαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος» στη συνάντηση του. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.

Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».

Εκτός από τον Ντάισελμπλουμ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε μεταξύ άλλων και τα στοιχεία υπεραπόδοσης της οικονομίας για το σύνολο του 2016 με στόχο να συμπεριληφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της 2,2% του ΑΕΠ που είχε η ελληνική οικονομία στις εκτιμήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης σε συγκεκριμένα θέματα όπως οι στόχοι δεκαετίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε ότι αφορά τον χρόνο που αναμένεται να έχουμε οριστική συμφωνία η ίδια πηγή σημείωνε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη «στο τέλος του κόσμου» οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.